Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chemours laat afval elders in Europa verwerken na Belgisch verbod

Chemours laat afval elders in Europa verwerken na Belgisch verbod

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht laat PFAS-houdend afvalwater elders in Europa verwerken nu dit van de Vlaamse overheid niet meer mag gebeuren bij Indaver in Antwerpen. Volgens een woordvoerder zijn er "alternatieve verwerkers in andere landen in Europa" waar het afval naartoe kan. Binnen Nederland is dit niet mogelijk.

De Vlaamse minister Zuhal Demir (handhaving en omgeving) besloot eerder deze week dat een bepaald deel van het chemisch afval van Chemours niet meer verwerkt mag worden in Antwerpen. Ze wil nieuwe regels opstellen voor buitenlandse bedrijven die hun afval naar Vlaanderen sturen. Indaver beschikt over een draaitrommeloven waarin onder hoge temperaturen 99,9999 procent van de schadelijke stoffen die onder PFAS vallen vernietigd worden.

"Deze beslissing, die de stroom van recyclebare HFPO-DA betreft, is moeilijk te begrijpen aangezien Indaver PFAS-houdend afval aantoonbaar op verantwoorde wijze en met hoge effectiviteit vernietigt", aldus de woordvoerder van het chemiebedrijf. "De reguliere afvalstroom zal daar dan ook blijven worden verwerkt."

Rekenfout

Chemours stuurde afvalwater met daarin een recyclebare productiestof (HFPO-DA) aanvankelijk per schip naar de Amerikaanse vestiging in Fayetteville, waar die stof uit het water kan worden gefilterd voor hergebruik. De transportvergunning werd eind vorig jaar echter ingetrokken na protesten van omwonenden en omdat Chemours in de aanvraag een rekenfout zou hebben gemaakt. Het betreffende afval zou vervolgens in Antwerpen verwerkt worden. Het bedrijf uit Dordrecht heeft inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd voor transport naar de Verenigde Staten, maar wacht nog op reactie.

Chemours liet afvalwater eerder recyclen in Italiƫ. Het bedrijf dat dit deed, ging enkele jaren geleden echter failliet als gevolg van een milieuschandaal.

Meer uit Binnenland

GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

AMSTERDAM (ANP) - GVB blijft het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

11 minuten geleden
Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

BADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

17 minuten geleden
ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

36 minuten geleden
VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

1 uur geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

1 uur geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

1 uur geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

1 uur geleden