Chemelot krijgt gelijk van rechtbank over eisen aan afvalwater
ROERMOND (ANP) - Bedrijven op industrieterrein Chemelot bij Geleen hoeven niet voor 1 januari 2026 te stoppen met het afvoeren van bepaalde chemicaliën in het afvalwater. Dat heeft de rechtbank Limburg geoordeeld, nadat de bedrijven deze en andere eisen van het waterschap Limburg hadden aangevochten.
Op het chemische industrieterrein worden verschillende producten gemaakt, zoals kunstmest en andere kunststoffen. Daarbij komen afvalstoffen vrij, die via afvalwater worden geloosd in een zijtak van de Maas. Het waterschap Limburg, dat de vergunning voor het lozen van afwater verstrekte aan Chemelot, eiste in de voorschriften dat bepaalde stoffen per 1 januari 2026 niet meer in het afvalwater mogen zitten. In maart stonden het waterschap en de bedrijven tegenover elkaar in de rechtbank.
De bedrijven stelden dat de deadline van 1 januari 2026 niet haalbaar is. De rechtbank geeft hen daarin gelijk. Het waterschap mag de datum dus niet afdwingen. Verder is het niet nodig dat de bedrijven chemicaliën verbannen uit de koelinstallaties, zo stelt de rechtbank. De bedrijven vochten ook deze eis aan, maar volgens de rechtbank volgt niet uit de voorschriften in de vergunning dat dit nodig is. "In het voorschrift staat welke stoffen (chemicaliën) niet in het procesafvalwater mogen voorkomen", legt de rechtbank uit, maar in de tekst staat "niets over de manier waarop dat moet worden bewerkstelligd. Dit zegt dus niets over de manier van koelen (wel of niet chemievrij)."
Unieke vergunning
Het afvalwater komt na zuivering terecht in de Ur en stroomt daarna verder naar de Maas. Het water in die rivier dient als drinkwater voor zo'n 7 miljoen mensen. Drinkwaterbedrijven zuiveren het water ook nog eens, zodat het geschikt is om te drinken.
De vergunning die het waterschap Limburg verstrekte aan Chemelot ging in 2020 in en is volgens meerdere partijen uniek, onder meer omdat in detail beschreven staat welke stoffen wel en niet geloosd mogen worden. Milieuclubs demonstreerden al meerdere malen tegen de lozingen. Zo stelt Extinction Rebellion dat Chemelot de Maas mag vervuilen met stoffen waarvan nog niet bekend is wat het effect is op het milieu en het menselijk lichaam.
Teleurstelling bij waterschap
Waterschap Limburg laat weten "teleurgesteld" te zijn. De "strenge voorwaarden" in de vergunning zijn bedoeld om "te zorgen dat zo schoon mogelijk water in onze beken en rivieren terechtkomt". Het waterschap gaat de uitspraak "de komende weken" bestuderen en overweegt hoger beroep.
Meer uit Binnenland
TILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het COC noemt het een "uiterst zorgelijke ontwikkeling" dat 10 procent van de mensen die lesbisch, homoseksueel, bi-plus, transgender, queer, intersekse en aseksueel (lhbtqia) zijn, vorig jaar slachtoffer van geweld is geworden. Het CBS meldde die cijfers woensdag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is de Belastingdienst gelukt dit jaar de benodigde 3250 werknemers aan te trekken. Er waren grote zorgen in de Tweede Kamer over het enorme wervingsdoel, van belang om belastingwetten goed uit te voeren en voorbereid te zijn op herziening van het belastingstelsel.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vier Nederlandse mannen tussen de 22 en 26 jaar oud worden vervolgd voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. De politie kwam de verdachten op het spoor in een grootschalige internationale politieactie tegen ddos-aanvallers. Ook is in Nederland een veelgebruikte website waarop de cyberaanvallen te koop waren offline gehaald.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de gedupeerden van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is inmiddels meer dan 600.000 euro opgehaald. Er zijn meer dan 20.400 donaties gedaan, is woensdag te zien op Doneeractie.nl.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag opnieuw een celstraf geëist tegen een verdachte van geweld rondom de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv op 7 november. De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de 32-jarige Sefa Ö. Hij zou betrokken zijn geweest bij vier geweldsincidenten op verschillende plekken in de binnenstad van Amsterdam.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De rechtbank heeft woensdag de 33-jarige Syriëganger Hasna A. uit Hengelo veroordeeld tot tien jaar cel, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Tijdens haar verblijf in het kalifaat van IS in 2015 hield ze een jezidi-vrouw als slavin, oordeelt de rechtbank. Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen jezidi's, een religieuze en etnische Koerdische minderheid.
5 uur geleden