Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

Tot nu toe hebben particuliere spaarders minder snel geprofiteerd van de renteverhogingen dan zakelijke klanten. "Maar wij verwachten dat dit proces nu zal versnellen", zegt Enria in een interview met Duitse media ter gelegenheid van zijn afscheid eind dit jaar.

Vanuit de politiek in meerdere Europese landen klinkt kritiek op de manier waarop banken met de rentes op spaargeld omgaan. Die stegen niet zo hard als de rentetarieven van de Europese Centrale Bank, wat bijdroeg aan recordwinsten voor grote financieel dienstverleners. In Nederland onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt na vragen van demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag de ontwikkeling van spaarrentes en de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt.

Schaduwbanken

Banken wijzen er op hun beurt op dat de winsten goed zijn voor de eigen buffers. Daarnaast hebben ze jarenlang te kampen gehad met historisch lage rentes in de eurozone, die hun winstgevendheid onder druk zetten.

Enria waarschuwde in het interview met Duitse media, waaronder zakenkrant Handelsblatt, ook voor zogeheten schaduwbanken. Dat zijn financieel dienstverleners die hetzelfde doen als banken, maar niet onder hetzelfde strenge toezicht vallen.

"Je kunt niet alle schaduwbanken over één kam scheren. De ene is relatief veilig en andere hebben juist een grote schuldenlast", zegt Enria. Hij voegt er meteen aan toe dat de sector als geheel wel een risico vormt. "De sector is inmiddels groter dan de bankensector", stelt hij. "Naar mijn mening is daarom een uitbreiding van het toezichtskader nodig."

Meer uit Financieel

Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

5 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

5 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

7 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

8 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

10 uur geleden
's Werelds grootste lng-exporteur Qatar voert gaswinning op

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy voert de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verder op. Het Qatarese staatsbedrijf is van plan 16 miljoen ton lng per jaar extra te winnen uit een groot gasveld in de Perzische Golf.

12 uur geleden
Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

13 uur geleden