Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Charme Philharmonie 50 Plus is de diversiteit

Charme Philharmonie 50 Plus is de diversiteit

OOSTKAPELLE - Lian Jobse, middenin de pandemietijd tot voorzitter gekozen, valt maar met de deur in huis: de filharmonie kijkt uit naar nieuwe muzikale vrienden. De groep kent door natuurlijk verloop helaas uitvallers. “We hebben echt een tekort aan strijkers (viool, altviool, cello en contrabas.), maar ook alle andere instrumenten zijn van harte welkom.” Muziekvereniging Philharmonie 50 Plus - met een knipoog naar de oude spelling - werd twee decennia geleden als speciaal project voor ouderen opgericht. Van meet af aan is er heel bewust gekozen om overdag te gaan repeteren in plaats van ‘s avonds. De toevoeging 50 Plus onderstreept dat het orkest primair bedoeld is voor mensen die niet meer alle dagen hoeven te werken.DOOR ERICA VAN STRIENZelf verhuisde Lian naar Oostkapelle in 2016. Een jaar later sloot ze zich bij het orkest aan. Ze speelt van jongs af aan dwarsfluit en heeft hier ook 25 jaar privé les in gegeven. “Ik was doktersassistente en praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk van mijn man. Reden om te verhuizen was het beëindigen van de praktijk. Je komt er anders niet los van en loopt bovendien je opvolger in de weg. We kochten dit huis al in 2007 met het idee ons hier 8 of 9 jaar later definitief te vestigen. Tot 2016 genoten we hier tijdens onze vakanties.”Lian voelt zich thuis bij de filharmonie. “De charme en het karakteristieke van het orkest zit in de diversiteit. “Diversiteit in personen, instrumenten en de muziek die we maken in een fijne, ongedwongen sfeer. Een gevarieerd repertoire van klassiek, nummers uit musicals, marsen, popmuziek tot echte ouderen-liedjes. En composities die speciaal voor dit soort orkesten gemaakt zijn. Lichte muziek die mensen niet kennen maar die wel heel gemakkelijk in het gehoor ligt. Op uitnodiging spelen we voor speciale doelgroepen.” Het voorzitterschap overnemen middenin de pandemie was behalve een hele eer ook een forse uitdaging, vooral omdat netwerken beperkt was. “Maar we hebben goed voor elkaar gezorgd en er heeft niemand corona gekregen door het bijwonen van de repetities. Nu leggen we graag de loper uit. Het orkest voorziet in een -sociale - behoefte voor mensen die na hun pensioen graag met elkaar willen musiceren zonder dat er druk op ligt van concoursen. Maar er zullen ook mensen zijn die een aanvulling op hun activiteiten zoeken of waar activiteiten weggevallen zijn door de pandemie. Bovendien móet er een generatie zijn die in de afgelopen twee jaar met pensioen is gegaan. Mensen die zich nu realiseren dat ze al een poos hun viool of saxofoon niet meer hebben aangeraakt. Díe mensen heten we echt van harte welkom.”


Kijken en/of meespelen
“Wij bieden een veilige setting in alle opzichten. Mensen zorgen voor elkaar, nemen ook eigen verantwoordelijkheid. En maak je een fout of vind je een stukje moeilijk, dan lacht niemand je uit maar is er geduld of begeleiding. Het is geen les-setting, maar met een amateurniveau kun je in ieder geval 2 of 3 keer komen kijken en/of meespelen. Aangekondigd of spontaan, het mag allebei.”
De repetities vinden elke woensdagmiddag (met uitzondering van de schoolvakanties) van 13.30 - 15.30 uur plaats in Clubgebouw De Blazer aan de Ritthemsestraat 45 in Oost-Souburg. Vragen? Mailen naar secretaris dhr. P.W. Veijgen: [email protected]

Meer uit Middelburg

Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

4 uur geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

23 uur geleden
Zeelandia Middelburg krijgt hoofdveld van kunstgras

MIDDELBURG - Bij Zeelandia Middelburg is de aanleg begonnen van een gloednieuw kunstgrasveld dat het huidige hoofdveld met natuurgras zal vervangen. De aanleg van dit veld is een belangrijke mijlpaal voor de club en zal aanzienlijke voordelen bieden voor zowel spelers als supporters. Onder het nieuwe veld zal ook een waterbuffer aangebracht worden, zodat regenwater in de toekomst gebruikt kan worden voor irrigatie van de natuurvelden en groenvoorzieningen binnen de club.

23 uur geleden
Speelhof Hoogerzael feestelijk heropend

MIDDELBURG -Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor Speelhof Hoogerzael. Zij zorgen voor het onderhoud van de speelplaats, bemensen het paviljoen en helpen bij het organiseren van activiteiten. Na de brand van 10 december vorig jaar, waren er gelukkig veel vrijwilligers die Hoogerzael uit de brand wilden helpen. 

1 dag geleden
Nieuw boek van Kees Bos over de 'Zeeuwse Rivièra'

VLISSINGEN - ‘De Zeeuwse Rivièra, actueel landschap in een zee van tijd’ is de titel van het nieuwe boek van Kees Bos. Het boek werd onlangs gepresenteerd in restaurant Hof aan Zee onderaan de duinen bij Valkenisse, gevestigd in een voormalige noodboerderij uit 1946. Het is een voor de hand liggende keuze voor Kees Bos aangezien deze locatie vaak het vertrekpunt is van zijn wandelingen langs de zuidwestkust van Walcheren.

1 dag geleden
Jeugdboek over de inundatie van Walcheren

WESTKAPELLE - De Middelburgse schrijfster Catalijn van Wijk presenteerde zaterdag 3 juni in het Polderhuis in Westkapelle haar jeugdboek ‘Valk – De kracht van water’. Via de belevenissen van de twaalfjarige Valk vertelt het boek het verhaal van de inundatie van Walcheren in oktober 1944. Vanaf maandag 5 juni is het onder meer te koop bij boekhandels De Drvkkery in Middelburg en ‘t Spui in Vlissingen.Valk is een ondernemende puber. Tijdens de meivakantie mag hij mee met een vissersschip de Noordzee op. Eenmaal buitengaats komt er een explosieve vangst in de netten terecht: een oude vliegtuigbom, afgeworpen door de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.OntdekkingsreisVoor Valk betekent de vangst het begin van een ontdekkingsreis naar wat er in de oorlog op Walcheren is gebeurd: van de inundatie, de gevechten van de geallieerden om het eiland op de Duitsers te veroveren, tot aan de bevrijding. Zijn speurtocht brengt Valk onder meer in het Polderhuis, waar een Engelse veteraan hem zijn oorlogsverhaal vertelt, en bij het inundatiemonument in Vlissingen, waar de kleinzoon van een voormalige Duitse soldaat Valk laat weten dat zijn opa op Walcheren was gelegerd, ‘maar de oorlog nooit heeft gewild’.Gemiste kansCatalijn van Wijk schreef het boek omdat zij vindt dat het verhaal van de inundatie ‘een van de vergeten oorlogsverhalen in Nederland is’. “Ik ben docent Nederlands aan CSW van de Perre, waar ik les geef in klas 1 en 2. Ik merkte dat de inundatie van Walcheren bij veel leerlingen niet bekend is. Nog steeds niet, daar heeft de speelfilm ‘De Slag om de Schelde’ geen verandering in gebracht. Een van de verhaallijnen in de film is de poging van enkele Britse militairen, van wie het vliegtuig boven Zeeland is neergeschoten, om weer in bevrijd gebied te komen. Je ziet ze in een ondergelopen landschap en in een ondergelopen Zeeuws stadje. Er wordt echter niet verteld waarom het daaronder water staat. Een gemiste kans om door deze film de inundatie bij een groter publiek bekend te maken.”MuisstilTijdens haar werk als docent merkt ze dat haar leerlingen veel interesse hebben voor het verhaal van de inundatie. “Ik heb de afgelopen tijd al veel uit mijn boek in de klas voorgelezen. De leerlingen luisterden muisstil, ondanks dat de inundatie zich al heel lang geleden afspeelde.”

2 dagen geleden
Het Rode Torentje is terug bij Café Tympaan in Middelburg

MIDDELBURG - Bijna twee jaar nadat de zoektocht werd gestart naar het verdwenen rode torentje dat altijd boven de entree van Café Tympaan in Middelburg had gehangen hangt het mooie monumentje nu weer boven de deur van het café aan de Markt, gerestaureerd en wel.

2 dagen geleden