Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrumrechtse regeringspartij HDZ wint verkiezingen Kroatië

Centrumrechtse regeringspartij HDZ wint verkiezingen Kroatië

ZAGREB (ANP) - De centrumrechtse regeringspartij Kroatische Democratische Unie (HDZ) krijgt de meeste zetels in het nieuwe parlement van EU-lidstaat Kroatië. De partij komt met ruim 80 procent van de stemmen geteld uit op 68 van de 151 zetels, meldt de kiescommissie.

Dat is een flinke meevaller voor premier Andrej Plenkovic, die beter presteerde dan op grond van de peilingen werd verwacht. Voor de vorming van een nieuw kabinet heeft hij niettemin coalitiepartners nodig. "Dit resultaat, deze overwinning is een verplichting voor ons", zei Plenkovic rond middernacht. "We hebben een moeilijk mandaat vol beproevingen achter ons. Maar de uitdagingen die voor ons liggen zijn nog groter."

De sociaaldemocraten van de SDP moeten zich, in combinatie met enkele kleine bondgenoten, tevreden stellen met 43 afgevaardigden. Lijsttrekker Davor Bernardic sloot samenwerking met de HDZ op voorhand uit. Ook Plenkovic zei daar niets in te zien. Bernardic feliciteerde tijdens het binnenkomen van de uitslagen Plenkovic met de overwinning.

De nieuwe rechts-populistische Vaderlandbeweging van volkszanger Miroslav Skoro wordt de derde partij met vijftien parlementariërs. Het conservatieve Most (Brug) en het groen-linkse platform Mozemo (Wij kunnen het) krijgen respectievelijk acht en zes zetels.

De opkomst lijkt, mede door de coronacrisis, laag uit te vallen. Drieënhalf uur voor de sluiting van de stembussen had volgens de nationale kiesraad pas 34 procent van de kiesgerechtigde Kroaten een stem uitgebracht. Dat was 3,5 procentpunt minder dan vier jaar geleden op hetzelfde tijdstip.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

6 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

8 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

8 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

9 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

10 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

12 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

14 uur geleden