Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

Kwamen er in 2021 nog 34.000 kandidaten bij, in 2022 waren het er nog slechts 28.000. Vorig jaar waren het er nog maar 23.000, terwijl er toen extra aandacht was dankzij perschef Thijs Slegers van PSV. Begin februari maakte hij bekend dat hij leed aan leukemie en zelf niet meer beter kon worden, maar anderen misschien wel. Daarom deed hij een oproep om stamcellen en bloed te doneren, iets wat vooral opviel onder voetballiefhebbers en werd opgepikt door de pers. Eind maart stierf hij. Zonder Slegers was het aantal nieuwkomers in 2023 geheid al veel te laag uitgekomen, aldus de woordvoerder van Matchis.

Het centrum heeft op dit moment, inclusief de nieuwkomers van dit jaar, 415.000 eventuele donoren. "Maar de horizon is 600.000 donoren", vertelt de zegsman. Dat er zo weinig nieuwelingen komen, heeft mogelijk te maken met uitstelgedrag, zegt hij, al "is dat sociologie van de koude grond". "Mensen vinden het hartstikke belangrijk, maar komen er toch niet toe. En als ze zich aanmelden, worden vaak de wattenstaafjes met celmateriaal niet teruggestuurd."

Grote aantallen nieuwe stamceldonoren zijn nodig omdat de kansen op een match nu eenmaal niet zo groot zijn. Daarbij komt dat het bestand vergrijst. Bij 600.000 donoren is er statistisch gezien voor 400 patiënten een donor. Er zijn gemiddeld zo'n 600 mensen die een donatie nodig hebben, maar daarvan vindt een derde een donor in de familie.

Meer uit Gezond

Zorgverzekeraar krijgt week extra voor brief met nieuwe premie

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Apotheekmedewerkers in Noord-Holland nemen estafettestaking over

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.

22 uur geleden
Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

UTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .

23 uur geleden
Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Plan zou tot en met 2045 zeker 120.000 kankergevallen schelen

UTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

1 dag geleden
Nobelprijs voor Geneeskunde naar Amerikaanse ontdekkers microRNA

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.

2 dagen geleden
Eieren van hobbykippen via regenwormen vervuild met PFAS

DORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.

2 dagen geleden