
Centrale bank Italië optimistischer over economische groei
ROME (ANP) - De centrale bank van Italië is optimistischer geworden over de economische groei van het land dit jaar. Dankzij het door de EU goedgekeurde herstelplan van de Italiaanse regering, waar 191,5 miljard euro mee is gemoeid, zullen bedrijven en overheidsinstellingen weer meer investeren. Daarnaast vordert ook de vaccinatiecampagne tegen corona.
Voor 2021 rekent Banca d'Italia op 5,1 procent groei. Een maand geleden ging de centrale bank er nog vanuit dat het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 4,4 procent zou groeien ten opzichte van coronajaar 2020. Ook in 2022 en 2023 zal de economie blijven groeien met respectievelijk 4,4 en 2,3 procent.
Italië werd begin 2020 als eerste land van de Europese Unie hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Strenge maatregelen om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan, zoals sluitingen van restaurants en reisbeperkingen, bezorgden het land vorig jaar een economische krimp van 8,9 procent.
Volgens de Italiaanse centrale bank kan de economie medio volgend jaar weer terug op het niveau van voor de coronacrisis komen. Banca d'Italia benadrukt dat dit wel voor het grootste deel afhangt van de ontwikkeling van de pandemie, maar gaat er nu nog vanuit dat vaccinaties vooral tot versoepelingen leiden. Daarnaast hangt het herstel af van de effectiviteit waarmee Italië de hervormingen doorvoert die samenhangen met het herstelfonds.
Wat ook helpt, is het beleid van de Europese Centrale Bank. Die houdt de rentes laag en houdt het lenen van geld door huishoudens en bedrijven goedkoop door het opkopen van obligaties, wat de groei stimuleert.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
11 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
14 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
16 uur geleden