Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraf van 3 jaar geëist tegen oud-SS'er en kampbewaker (93)

Celstraf van 3 jaar geëist tegen oud-SS'er en kampbewaker (93)

HAMBURG (ANP/AFP) - De Duitse justitie eist drie jaar gevangenisstraf tegen de oud-SS'er en concentratiekampbewaker Bruno Dey. De hoogbejaarde zou als 17-jarige in 1944 en 1945 medeplichtig zijn geweest aan de dood van 5230 gevangenen van het kamp Stutthof, bij Gdansk. Zijn proces is mogelijk een van de laatste tegen nazimisdadigers.

Dey zou hebben meegewerkt aan "een door de staat georganiseerde slachting", stelde de aanklager in de rechtbank in Hamburg. Van de genoemde gevangenen zouden er 5000 zijn gestorven door de erbarmelijke omstandigheden in het kamp. Daarnaast zouden er tweehonderd zijn vergast en zouden dertig slachtoffers met een nekschot om het leven zijn gebracht.

"Er bestaat geen twijfel", zei officier van justitie Lars Mahnke over de schuld van de verdachte. Dey zou "opzettelijk hebben gehandeld". Dey, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van een SS-doodskopeenheid en inmiddels een gepensioneerde bakker in een rolstoel, ontkent niet dat hij kampbewaker was maar beweert dat hij daartoe werd gedwongen. "Ik voel me niet schuldig over wat er destijds is gebeurd", zei Dey op 20 mei tijdens een hoorzitting. "Ik heb er niets aan bijgedragen behalve als bewaker."

Opgesloten

Ongeveer 115.000 gedeporteerden werden in Stutthof opgesloten, van wie volgens de gegevens van de Israëlische herdenkingsinstelling Yad Vashem 65.000 werden vermoord. Vanaf 1944, toen het een vernietigingskamp werd, waren de meeste gevangen er Joden, voornamelijk vrouwen uit de Baltische landen en Polen die vanuit andere kampen, waaronder Auschwitz, waren overgebracht.

Het kamp was zo ontworpen dat "niemand eruit kon komen", aldus de aanklager. De officier vindt dat Dey's daden een essentieel onderdeel vormden van de nazimisdaden tegen de Joden. De rechter doet uitspraak op 23 juli.

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

21 minuten geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

4 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

5 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

5 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

6 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

6 uur geleden