Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA'ers verklaren steun aan Omtzigt na geruchtenstorm

CDA'ers verklaren steun aan Omtzigt na geruchtenstorm

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt krijgt bijval van binnen en buiten zijn partij na berichten over zijn vermeende stroeve relatie met de partijtop van het CDA. Verschillende CDA'ers zeggen dat zij en ook de partij Omtzigt juist steunen, maar anderen verwijten de partijtop van de christendemocraten juist een "fluistercampagne" te voeren door anoniem tegen de media te spreken over Omtzigt en zijn gesteldheid.

In De Telegraaf uiten anonieme CDA'ers hun zorgen over Omtzigt, die rust houdt wegens oververmoeidheid. Volgens HP/De Tijd gaat het om een fluistercampagne vanuit de partijtop, om Omtzigt als "labiel" af te schilderen. Maar CDA'ers ontkennen op Twitter dat er sprake is van zo'n campagne.

Voorzitter Relus Breeuwsma van de Zuid-Hollandse CDA-fractie noemt Omtzigt "met recht het beste Kamerlid in decennia". "In tegenstelling tot de smerige en ophitsende berichtgeving: WIJ zijn trots op onze Pieter Omtzigt", twittert hij. "Ik ervaar brede steun voor zijn werk en plek binnen ons CDA."

Op sociale media delen CDA-afdelingen en partijprominenten hun steun voor Omtzigt. Ze wensen hem beterschap. "Enorme waardering voor Pieter, voor al zijn harde werk en inzet. Beterschap en hou je taai!" schrijft partijleider Wopke Hoekstra. "Namens alle bestuursleden van het CDA wensen wij ons top-Kamerlid Pieter Omtzigt van harte beterschap", twittert het landelijk bestuur. "In de hele partij is groot respect en waardering voor zijn ongeëvenaarde inzet."

Overigens lijkt niet iedereen de steunbetuigingen serieus te nemen. Bouwien Rutten, voormalig CDA-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Overijssel, zegde zelfs haar partijlidmaatschap op wegens de manier waarop het CDA volgens haar met haar provinciegenoot Omtzigt omgaat. SP'er Renske Leijten noemt wat er met haar collega-Kamerlid gebeurt "walgelijk". "Omtzigt verdient dit niet." Zij hekelt het "beschadigen van sterke en gevreesde tegenstanders", zoals dat in politiek Den Haag volgens haar vaker gebeurt, twittert ze.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

13 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

15 uur geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

19 uur geleden
Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensie onderzoekt of het samen met andere landen een Patriot-systeem naar Oekraïne kan sturen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Dat is noodzakelijk volgens haar omdat er niet zoveel van die systemen zijn.

20 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

20 uur geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

1 dag geleden
Yeşilgöz geërgerd over tweet Wilders: 'dit moet echt ophouden'

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz is niet te spreken over een tweet van Geert Wilders, die daarin demissionair staatssecretaris Eric van der Burg beschreef als een "eng mannetje". Ook hoopte hij dat Van der Burg "snel opkrast". Wilders tweette dat, omdat de staatssecretaris in een debat zijn blijdschap had uitgesproken dat er geen kabinet-Wilders 1 gaat komen.

1 dag geleden