Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG (ANP) - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

Kamerlid Derk Boswijk vindt het "waardeloos dat het zo gelopen is". Hij heeft bij eerdere verkiezingen op Omtzigt gestemd en had graag met hem samengewerkt in de fractie. Boswijk blijft CDA-Kamerlid, maar deelt wel enkele punten van kritiek die Omtzigt heeft op de partij. Zo vindt ook Boswijk dat de partij idealen heeft verloren en "terug moet naar de wortels van de christendemocratie. Het roer moet om."

Mustafa Amhaouch vindt het "een drama" en "zeer triest dat dit zo afloopt. Voor het CDA en Pieter zelf". Ook hij is niet van plan de partij te verlaten. "Ik ben 25 jaar lid van het CDA en blijf dat."

Danken

Agnes Mulder is "er kapot van" en schrijft op Twitter Omtzigt te gaan missen in de fractie. Hilde Palland-Mulder is verdrietig en dankt haar "partij- en provinciegenoot". Palland-Mulder komt uit het Overijsselse Kampen en Omtzigt uit Enschede.

Vicefractievoorzitter Anne Kuik en CDA-fractievoorzitter in de senaat, Ben Knapen, scharen zich achter de verklaring van partijleider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij. Zij schreven op Twitter "teleurgesteld en geschrokken" te zijn dat Omtzigt de partij verlaat. Ze hadden gehoopt op een andere uitkomst en hebben naar eigen zeggen alles geprobeerd om dit te voorkomen.

Omtzigt kondigde zaterdag aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen, nadat afgelopen week een vernietigende interne notitie van zijn hand over de partij uitlekte. Daarin schetst hij hoe hij binnen de partij voor "psychopaat", "labiel" en "teringhond" werd uitgemaakt en door partijgenoten werd tegengewerkt. Ook zou de partijtop hem het lijsttrekkerschap op "onheuse wijze" hebben ontnomen en Hoekstra naar voren hebben geschoven.

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Farmer. 1 maand geleden
Zodra je in de Nederlandse politiek als partij of als individueel kamerlid binnen een partij, er een afwijkende mening op na houd, wordt je kalt gesteld.
Frans39 1 maand geleden
@piggel Er klopt totaal niks van je betoog, maar het is een prachtig stuk proza.
funnyric 1 maand geleden
Opeens is het geen zetelroof meer. Hypocriet
piggel 1 maand geleden
er is 1 hoofdschuldige in deze kwestie en dat is de grootste klootzak MARK RUTTE die lul kon geen baas over over PIETER OMTZIGT en daarom moest hij verdwijnen ze moeten die gore smerige klootzak gelijk doodschieten
Braspenning 1 maand geleden
Pieter blijf sterk er zullen meerdere mensen zich bij jou aan sluiten
Frans39 1 maand geleden
Sterkte Pieter en ik hoop dat een aantal kamerleden het lef hebben zich bij je aan te sluiten.

Meer uit Binnenland

Ruim 1200 keer ingegrepen na Whatsapp-alert treinreizigers

DEN HAAG (ANP) - De politie of de NS-beveiliging zijn sinds treinreizigers landelijk veiligheidsmeldingen via WhatsApp of sms kunnen doen, ruim 1200 keer opgeroepen. De alarmeringsfunctie werd in totaal 2485 keer gebruikt, meldt de NS.

3 uur geleden
Motortocht door Amsterdam voor mensenrechten Poolse LHBTI'ers

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de Pride-week in Amsterdam organiseert mensenrechtenorganisatie Amnesty International een motortocht om aandacht te vragen voor LHBTI'ers in Polen. Op 8 augustus rijden demonstranten op motoren vanaf de Dam door het centrum van de hoofdstad.

8 uur geleden
Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

8 uur geleden
Herman van Veen viert nieuw record van 561 Carré-optredens

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier Herman van Veen heeft donderdagavond zijn 561e solovoorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam gespeeld. De 76-jarige artiest is sinds vijf shows de nieuwe recordhouder en dat werd donderdag gevierd. Het oude record stond op naam van Toon Hermans, die in totaal 556 keer solo op het Amsterdamse podium stond.

10 uur geleden
Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

HOUSTON/BAJKONOER (ANP) - Een nieuw ruimtevaartuig dat vrijdag zou beginnen aan een vlucht naar het ruimtestation ISS, blijft voorlopig op de grond. De lancering is uitgesteld vanwege problemen met een nieuw onderdeel dat donderdag aankwam bij het station. De vluchtleiding wil alle aandacht nu op het ISS richten. Het is niet bekend wanneer de nieuwe capsule alsnog naar de ruimte gaat.

10 uur geleden
KWF biedt hulp aan bij onderzoek naar uitstoot Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - KWF Kankerbestrijding wil de kennis en ervaring binnen de organisatie inzetten voor de omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. De stichting biedt aan te helpen met onafhankelijk onderzoek naar de schadelijkheid van de uitstoot van het staalcomplex bij de Noordzeekust.

10 uur geleden
Opnieuw minder treinen door tekort aan verkeersleiders

UTRECHT (ANP) - Een ziekmelding op de verkeersleidingspost van spoorbeheerder ProRail heeft ertoe geleid dat tussen Utrecht en Arnhem sinds donderdagavond 23.00 uur geen treinen rijden. Ook tussen Ede Wageningen en Barneveld Zuid en tussen Utrecht Centraal en Rhenen is het treinverkeer door de ziekmelding stil komen te liggen.

10 uur geleden