Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG (ANP) - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

Kamerlid Derk Boswijk vindt het "waardeloos dat het zo gelopen is". Hij heeft bij eerdere verkiezingen op Omtzigt gestemd en had graag met hem samengewerkt in de fractie. Boswijk blijft CDA-Kamerlid, maar deelt wel enkele punten van kritiek die Omtzigt heeft op de partij. Zo vindt ook Boswijk dat de partij idealen heeft verloren en "terug moet naar de wortels van de christendemocratie. Het roer moet om."

Mustafa Amhaouch vindt het "een drama" en "zeer triest dat dit zo afloopt. Voor het CDA en Pieter zelf". Ook hij is niet van plan de partij te verlaten. "Ik ben 25 jaar lid van het CDA en blijf dat."

Danken

Agnes Mulder is "er kapot van" en schrijft op Twitter Omtzigt te gaan missen in de fractie. Hilde Palland-Mulder is verdrietig en dankt haar "partij- en provinciegenoot". Palland-Mulder komt uit het Overijsselse Kampen en Omtzigt uit Enschede.

Vicefractievoorzitter Anne Kuik en CDA-fractievoorzitter in de senaat, Ben Knapen, scharen zich achter de verklaring van partijleider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij. Zij schreven op Twitter "teleurgesteld en geschrokken" te zijn dat Omtzigt de partij verlaat. Ze hadden gehoopt op een andere uitkomst en hebben naar eigen zeggen alles geprobeerd om dit te voorkomen.

Omtzigt kondigde zaterdag aan zijn partijlidmaatschap op te zeggen, nadat afgelopen week een vernietigende interne notitie van zijn hand over de partij uitlekte. Daarin schetst hij hoe hij binnen de partij voor "psychopaat", "labiel" en "teringhond" werd uitgemaakt en door partijgenoten werd tegengewerkt. Ook zou de partijtop hem het lijsttrekkerschap op "onheuse wijze" hebben ontnomen en Hoekstra naar voren hebben geschoven.

Meer uit Binnenland

Glas valt uit reuzenrad in Zandvoort: arrestaties en gewonden

ZANDVOORT (ANP) - Twee vrouwen zijn vrijdagavond in Zandvoort gewond geraakt door glas dat uit een reuzenrad viel. Beiden liepen letsel op aan de armen en moesten naar het ziekenhuis. Later zijn vier jonge mannen opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het een ongelukje was of dat het glas opzettelijk is gegooid vanuit een van de gondels.

27 minuten geleden
Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

DEN HAAG (ANP) - Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. "Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken", schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.

1 uur geleden
Eerste officiële hittegolf in twee jaar is een feit

DE BILT (ANP) - Voor het eerst in twee jaar tijd is in Nederland sprake van een officiële hittegolf. Om 10.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden voldaan, meldt Weeronline.

2 uur geleden
Dode Duitser (44) gevonden in Waal bij Dodewaard

DODEWAARD (ANP) - Hulpdiensten hebben vrijdagavond het lichaam van een 44-jarige man uit Duitsland gevonden in de Waal bij Dodewaard (Gelderland). De man, die op bezoek was in Nederland, was aan het zwemmen en werd meegezogen door de stroming, aldus een politiewoordvoerder.

2 uur geleden
Na bloedheet weekend benauwd en kans op felle buien

HOUTEN (ANP) - De lange reeks bloedhete dagen lijkt halverwege volgende week in een groot deel van Nederland ten einde te komen. Vanaf woensdag komt er koelere lucht aan, meldt Weeronline. Ook is er vanaf maandag kans op buien, die fiks kunnen uitpakken.

2 uur geleden
NS start met testritten Airport Sprinter om tijdwinst te boeken

UTRECHT (ANP) - De NS start dinsdag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Daarvoor zijn gewone Sprinters voorzien van extra techniek en camera's. Doel is om te kijken hoe er tijdwinst is te behalen. De testritten zijn zes weken lang elke dinsdag en woensdag, en onder meer het vertrek- en aankomstproces wordt onderzocht. De reiziger merkt er als het goed is weinig van.

2 uur geleden
Drenkeling dood gevonden in water bij Maaskade in Venlo

VENLO (ANP) - Duikers van de brandweer hebben zaterdagochtend een lichaam gevonden in het water aan de Maaskade in Venlo.

3 uur geleden