Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil miljoenennota verplaatsen naar het voorjaar

CDA wil miljoenennota verplaatsen naar het voorjaar

DEN HAAG (ANP) - De miljoenennota moet niet meer op Prinsjesdag, maar in het voorjaar worden gepresenteerd. Dat bepleit het CDA woensdag tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting. De partij volgt daarbij een aanbeveling van de Raad van State.

"Met het verplaatsen van de miljoenennota naar het voorjaar is er meer tijd voor inspraak van de Tweede Kamer op de plannen van het kabinet", zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. "Hierdoor wordt de rol van de Tweede Kamer versterkt. Daarnaast zorgt het eerder in het jaar voor financiële zekerheid en duidelijkheid voor gemeentes en lopen we in de pas met de Europese begrotingscyclus. Hoogste tijd om dit nu te regelen."

Vorige maand sprak de Raad van State zich uit voor het verplaatsen van de miljoenennota omdat de plannen die het kabinet nu op Prinsjesdag presenteert in de maanden daarvoor al zijn afgestemd door de coalitiepartijen. Oppositiepartijen hebben daar dan nog weinig over te zeggen, terwijl meer inspraak van de Tweede Kamer momenteel een belangrijk thema is in politiek Den Haag.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (ook CDA) zei op Prinsjesdag dat hij niet denkt dat het verplaatsen van de miljoenennota soelaas biedt. Het Nederlandse begrotingsbeleid sluit inmiddels goed aan bij dat van Europa, zegt de demissionaire bewindsman. Als het zwaartepunt eerder in het jaar ligt, krijgt een kabinet volgens Hoekstra bovendien "onherroepelijk de behoefte om aan het einde toch nog aan allerlei knopjes te gaan draaien".

Meer uit Binnenland

Ook provincie Gelderland heeft coalitieakkoord

ARNHEM (ANP) - Na Limburg heeft ook de provincie Gelderland een nieuwe coalitie. De BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en SGP laten zaterdag weten dat ze een coalitieakkoord hebben bereikt. De vijf partijen bezetten samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Het akkoord wordt woensdag gepresenteerd.

18 minuten geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

58 minuten geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

1 uur geleden
BBB bereidt zich voor op gemeenteraadsverkiezingen in 2026

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Het BBB-bestuur heeft dat besloten tijdens een digitale ledenvergadering waarin veel interesse naar voren kwam over deelname aan lokale verkiezingen, meldt voorzitter Erik Stegink van de partij van Caroline van der Plas.

1 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

1 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

1 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

1 uur geleden