Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA en SP pleiten opnieuw voor Nationaal Historisch Museum

CDA en SP pleiten opnieuw voor Nationaal Historisch Museum

DEN HAAG (ANP) - Jaren na een voorstel van hun voorgangers pleiten fractievoorzitters Pieter Heerma (CDA) en Lilian Marijnissen (SP) opnieuw voor een Nationaal Historisch Museum. De partijen willen dat er één plek komt waar de geschiedenis van Nederland wordt tentoongesteld.

Dat voorstel deden Maxime Verhagen en Jan Marijnissen in 2006 al. Jaren later werd eerst de subsidie voor het gebouw en daarna het geld voor het museum zelf ingetrokken.

Toch is het belangrijk dat er een centrale plek komt waar Nederlanders over hun geschiedenis kunnen leren, daarom doen de partijen opnieuw zo'n voorstel.

Te nonchalant

"Wij gaan in Nederland te nonchalant om met onze geschiedenis", vindt CDA-voorman Heerma. "Het groeiende individualisme heeft daar enorm aan bijgedragen." Een Nationaal Historisch Museum zou de saamhorigheid bovendien bevorderen.

"Hoe we ook van elkaar kunnen verschillen in ons land, wat we sowieso met elkaar gemeen hebben is dat iedereen een product is van zijn of haar geschiedenis en we samen over onze toekomst gaan", zegt SP-leider Marijnissen. "Zo’n museum kan ons helpen de discussies van vandaag de dag in de context van hun ontstaan te zien."

Bovendien hopen de partijen dat het museum voor "verbondenheid tussen de culturen hier aanwezig" kan zorgen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Filmfestivals willen vrijlating Chinese filmmaker Huang Huang

AMSTERDAM (ANP) - De European Film Academy (EFA), het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van de Chinese filmmaker Deng Chuanbin, ook bekend als Huang Huang. Deze onafhankelijke filmmaker werd medio mei vorig jaar gearresteerd door de Chinese autoriteiten.

over 51 minuten
Minuut stilte op filmfestival Berlijn voor slachtoffers Hanau

BERLIJN (ANP) - De organisatie van het filmfestival in Berlijn is diep geschokt door de schietpartijen in Hanau van woensdag. De Berlinale, die tot en met 1 maart duurt, opent donderdag daarom met een minuut stilte voor de slachtoffers.

3 uur geleden
Archief Mies Bouwman en echtgenoot Timp naar Beeld en Geluid

HILVERSUM (ANP) - Het instituut Beeld en Geluid krijgt het persoonlijke werkarchief van televisiepresentatrice Mies Bouwman en haar echtgenoot, regisseur Leen Timp. Het gaat bijvoorbeeld om kleding die Bouwman droeg, gewonnen prijzen, fotoboeken en correspondentie van het echtpaar met kijkers. Ook zitten in het archief 8mm-films, een filmessay en radio-uitzendingen van Timp uit de jaren 50 en 60.

7 uur geleden
Operazanger Henk Poort debuteert op Pinkpop

LANDGRAAF (ANP) - Musical- en operazanger Henk Poort treedt dit jaar op tijdens Pinkpop. Poort is te gast tijdens het optreden van Floor Jansen, kondigde de festivalorganisatie donderdag aan. Ook de Marcel Fisser Band speelt dan een deuntje mee.

8 uur geleden
Zieke Lana Del Rey zegt show in Ziggo af

AMSTERDAM (ANP) - Lana Del Rey treedt vrijdagavond niet op in de Ziggo Dome in Amsterdam. De zangeres is ziek en heeft daarom haar show geannuleerd. Dat heeft concertorganisator Friendly Fire bekendgemaakt.

11 uur geleden
Waanzinnige boomhut klimt meteen naar koppositie Bestsellers

DEN HAAG (ANP) - Het kinderboek De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen komt deze week binnen op de eerste plek in de Bestseller 60. Dat blijkt uit de lijst van de Bestseller 60 die Stichting CPNB woensdag heeft gepubliceerd.

1 dag geleden
Kunstenaarsportretten centraal in Van Gogh Museum

AMSTERDAM (ANP) - In het Van Gogh Museum in Amsterdam opent vrijdag de tentoonstelling In the Picture. In 77 portretschilderijen toont het museum hoe groot de invloed van Van Goghs zelfportretten is geweest op de generaties na hem.

1 dag geleden