
CBS: producentenvertrouwen evenaart hoogste niveau ooit
DEN HAAG (ANP) - De stemming onder ondernemers in de industrie heeft in oktober het hoogste niveau ooit van een paar maanden terug geëvenaard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam het producentenvertrouwen vooral toe vanwege de positieve verwachtingen wat betreft de toekomstige bedrijvigheid en de orderpositie.
In ruim de helft van de sectoren nam volgens het CBS het vertrouwen toe. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren daarbij het positiefst gestemd. Producenten kijken met optimisme naar de orderboeken voor de toekomst. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden toe zal nemen is net als een maand eerder groter dan het aantal dat een afname voorziet. Er zijn ook meer ondernemers die de hoeveelheid werk op de plank groot vinden dan ondernemers die vinden dat ze te weinig orders hebben. Ondernemers vinden verder hun eindvoorraad eerder te klein dan te groot.
Volgens de berekeningen van het CBS steeg het vertrouwen afgelopen maand van een stand van 11,1 naar 12,3. Dat is gelijk aan de recordstand van juli toen economieën wereldwijd wat begonnen aan te trekken uit de crisis. Het vertrouwen van producenten ligt ook ruim boven het langjarig gemiddelde. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,6. In april 2020, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, daalde het vertrouwen naar een dieptepunt van min 28,7.
Daling van de bezettingsgraad
Tegenover het stijgende vertrouwen stond wel een daling van de bezettingsgraad. Machines en installaties in de industrie werden bij aanvang van het vierde kwartaal dit jaar gemiddeld voor 83,8 procent benut. Dat was een kwartaal eerder 84,1 procent. De productie van de industrie lag in augustus bijna 10 procent boven het niveau van een jaar eerder. Dat was een maand eerder nog krap 14 procent.
Het vertrouwen in de Duitse productie, een belangrijke afzetmarkt voor Nederland, nam verder af en was in oktober wederom minder positief dan in september. Ondernemers waren zowel over de huidige als de toekomstige bedrijvigheid minder positief.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
18 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
52 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
2 uur geleden