Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: producentenvertrouwen evenaart hoogste niveau ooit

CBS: producentenvertrouwen evenaart hoogste niveau ooit

DEN HAAG (ANP) - De stemming onder ondernemers in de industrie heeft in oktober het hoogste niveau ooit van een paar maanden terug geëvenaard. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam het producentenvertrouwen vooral toe vanwege de positieve verwachtingen wat betreft de toekomstige bedrijvigheid en de orderpositie.

In ruim de helft van de sectoren nam volgens het CBS het vertrouwen toe. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren daarbij het positiefst gestemd. Producenten kijken met optimisme naar de orderboeken voor de toekomst. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden toe zal nemen is net als een maand eerder groter dan het aantal dat een afname voorziet. Er zijn ook meer ondernemers die de hoeveelheid werk op de plank groot vinden dan ondernemers die vinden dat ze te weinig orders hebben. Ondernemers vinden verder hun eindvoorraad eerder te klein dan te groot.

Volgens de berekeningen van het CBS steeg het vertrouwen afgelopen maand van een stand van 11,1 naar 12,3. Dat is gelijk aan de recordstand van juli toen economieën wereldwijd wat begonnen aan te trekken uit de crisis. Het vertrouwen van producenten ligt ook ruim boven het langjarig gemiddelde. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,6. In april 2020, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, daalde het vertrouwen naar een dieptepunt van min 28,7.

Daling van de bezettingsgraad

Tegenover het stijgende vertrouwen stond wel een daling van de bezettingsgraad. Machines en installaties in de industrie werden bij aanvang van het vierde kwartaal dit jaar gemiddeld voor 83,8 procent benut. Dat was een kwartaal eerder 84,1 procent. De productie van de industrie lag in augustus bijna 10 procent boven het niveau van een jaar eerder. Dat was een maand eerder nog krap 14 procent.

Het vertrouwen in de Duitse productie, een belangrijke afzetmarkt voor Nederland, nam verder af en was in oktober wederom minder positief dan in september. Ondernemers waren zowel over de huidige als de toekomstige bedrijvigheid minder positief.

Meer uit Financieel

Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

1 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

1 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

1 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

2 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

3 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

3 uur geleden