Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: minder wisseling van baan tijdens coronacrisis

CBS: minder wisseling van baan tijdens coronacrisis

DEN HAAG (ANP) - Minder werknemers stapten tijdens de coronacrisis over naar een andere werkgever. In de horeca, die zwaar werd getroffen door lockdowns, groeide deze groep juist. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Van de 8 miljoen werknemers die er eind januari 2020 waren, had 12,9 procent een jaar later een baan bij een andere werkgever. In 2019 was dit verloop met 15,1 procent iets groter. Tijdens de coronatijd stopten relatief wat meer mensen met werken. Ook het aandeel van de werknemers dat in dezelfde baan bij dezelfde werkgever bleef, was met 76,7 procent een fractie hoger dan in 2019.

In sommige bedrijfstakken nam het percentage werknemers die bij dezelfde werkgever bleven, wel af. De sterkste daling kende de horeca, gevolgd door cultuur, sport en recreatie. Dat zijn allemaal sectoren die werden getroffen door de lockdownmaatregelen.

In de horeca daalde het aantal werknemers dat een jaar later nog bij dezelfde werkgever werkte tot minder dan de helft. Ook het aantal horecawerknemers dat wel van baan veranderde maar in de horeca werkzaam bleef daalde en kwam uit op een kwart. Het aandeel werknemers dat een andere baan buiten de horeca vond steeg hard.

Ook binnen de horeca was er sprake van minder doorstroom. Zo wisselde nog maar een op de vijf werknemers van baan tussen verschillende eet- en drinkgelegenheden. Het aandeel mensen dat van eet- en drinkgelegenheden overstapte naar de logiesverstrekking, zoals hotels en vakantieparken, nam ook af. Daarentegen gingen meer horecawerknemers naar de detailhandel en naar de uitzendbureaus en de zorg.

Meer uit Financieel

Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

31 minuten geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

13 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

16 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

21 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

22 uur geleden