
CBS: instroom schuldsanering verder gedaald en historisch laag
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat in Nederland in de schuldsanering is terechtgekomen is vorig jaar fors gedaald. Het gaat om het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1998, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau kunnen betere economische omstandigheden, tot aan de start van de coronacrisis, een effect hebben gehad op de dalende instroom.
Het CBS wijst ook op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening die sinds 2012 geldt. Gemeenten zijn verplicht inwoners met schulden te helpen en mogen de hulpverlening zelf inrichten.
Vorig jaar werden 2300 mensen toegelaten tot de schuldsanering. Dat zijn er bijna 700 minder dan in 2020. Op 31 december 2021 zaten er 10.500 mensen in de schuldsanering en dat zijn er 3400 minder dan het jaar ervoor.
Een schuldsanering biedt mensen de mogelijkheid om schuldenvrij te worden wanneer ze problematische schulden hebben. Een besluit tot schuldsanering moet door een rechter worden uitgesproken.
Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder meestal drie jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten volgens een strikt regime zoveel mogelijk van de schulden afbetalen en er mogen geen nieuwe schulden worden gemaakt. Als de schuldenaar zich aan de afspraken heeft gehouden, kan een rechter na drie jaar besluiten de schulden te laten vervallen.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.
7 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.
9 uur geledenSHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.
1 dag geledenNEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.
1 dag geledenHEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.
1 dag geleden