Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS gaat energieprijzen anders meten voor nauwkeurigere inflatie

CBS gaat energieprijzen anders meten voor nauwkeurigere inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat de energieprijzen voor consumenten anders meten. Nu kijkt het statistiekbureau daarvoor nog naar wat nieuwe energiecontracten kosten. Maar vanaf juni worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven die mensen met een al langer lopend contract betalen.

Het idee achter de wijziging is dat de inflatiecijfers daarmee nauwkeuriger worden. Door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland werd het vorig jaar extreem duur om een nieuw energiecontract af te sluiten, terwijl veel huishoudens daar nog niets van merkten omdat ze nog de tarieven betaalden uit een eerder afgesproken vast contract. Dit verschil moet in de nieuwe meetmethode geen rol meer spelen.

"Je kunt dit zien als een statistisch verschil, maar het kan een serieus effect hebben op de inflatieverwachtingen", betoogde ABN AMRO-hoofdeconoom Sandra Phlippen vorig jaar nog. Ze noemde de inflatiecijfers van het CBS "opgeblazen". Ook CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen moest eerder bekennen dat de manier waarop het CBS naar de energieprijzen keek te wensen overliet. "Normaal gesproken heeft dit geen grote invloed op de algemene inflatie, maar dit zijn ongewone tijden", gaf hij aan.

Benodigde gegevens en methode

Het statistiekbureau heeft afgelopen maanden uitgebreid onderzocht welke gegevens en methode nodig zijn om de metingen meer in lijn te brengen met de prijsontwikkeling die huishoudens gemiddeld ervaren. Inmiddels is vastgesteld welke methode het meest geschikt is. Dat de nieuwe manier niet onmiddellijk wordt ingesteld heeft er mee te maken dat het CBS nog zaken afstemt met de energiebedrijven. Ook kost de voorbereiding van het "productieproces" de nodige tijd, legt Van Mulligen uit. "Alles wat we publiceren moet straks natuurlijk wel kloppen."

Toch is het de vraag of het CBS eigenlijk niet te laat is met zijn verbetering. Econoom Marcel Klok van ING denkt dat nieuwe meetmethode dit jaar weinig effect zal hebben op de inflatiecijfers. "Als we deze methode vorig jaar hadden gehad, dan had het veel gescheeld. Waarschijnlijk wel procentpunten. Maar dat is dit jaar anders", stelt hij. Dat komt omdat heel veel vaste contracten inmiddels zijn afgelopen en zijn omgezet in variabele energiecontracten. Ook het energieprijsplafond van de overheid speelt een rol. Daardoor pakken de verschillen tussen wat huishoudens voor de energierekening betalen volgens Klok niet meer zo groot uit.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

15 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

16 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

18 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

20 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden