Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: evenveel melkkoeien, wel minder varkens in veehouderij

CBS: evenveel melkkoeien, wel minder varkens in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - Het aantal melkkoeien is in 2022 ongeveer gelijk gebleven. Al een paar jaar zijn er om en nabij evenveel melkkoeien in Nederland. Wel is er in vergelijking met 2017 een daling te zien van 7 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op de vrijdag na de Provinciale Statenverkiezingen.

Door het fosfaatreductieplan in 2017 nam het aantal runderen af. De groei van de veestapel moest stoppen en boeren moesten minder melkvee gaan houden. Begin april van 2022 telde Nederland 3,8 miljoen runderen in totaal. Daarvan is 41 procent een melkkoe.

De 'varkensstapel' is dit jaar geslonken met 1,6 procent. Sowieso neemt het aantal varkens sinds 2020 af door de subsidieregeling voor varkenshouders die willen stoppen. Ten opzichte van 2017 zijn er 9 procent minder varkens. Het gaat in totaal om ongeveer 11 miljoen dieren.

Ondanks deze afname neemt het gemiddelde aantal varkens per bedrijf wel toe. Dat komt volgens het CBS omdat relatief kleine bedrijven de afgelopen jaren gestopt zijn met het houden van varkens. Een boerenbedrijf houdt nu gemiddeld zo'n 3400 varkens. Ook het gemiddelde aantal melkkoeien per bedrijf nam toe. In 2017 telde een melkveebedrijf gemiddeld 94 koeien, nu zijn er zo'n 107 melkkoeien per boerderij.

Het aantal melkgeiten is afgelopen jaar met 1 procent toegenomen. In vergelijking met vijf jaar eerder zijn er nu 30 procent meer melkgeiten. In onder meer Noord-Brabant en Gelderland geldt sinds 2017 een zogeheten geitenstop, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Mensen die in de buurt wonen van een geitenhouderij hebben volgens onderzoek van het RIVM zo'n 10 procent meer kans op een longontsteking. Toch nam het aantal geiten nog toe: vergunningen verleend voor de geitenstop waren niet ingetrokken.

Het inkrimpen van de veestapel wordt onder meer door coalitiepartij D66 genoemd als een van de manieren om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook in recent klimaatadvies van ambtenaren wordt een kleinere veestapel "onvermijdelijk" genoemd, als het kabinet de klimaatdoelen wil halen.

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), die als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen uit de bus kwam, benadrukte donderdag dat haar partij ervoor wil zorgen dat boeren niet verplicht worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden