Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: Amsterdam had eind 2022 hoogste vermogen per inwoner

CBS: Amsterdam had eind 2022 hoogste vermogen per inwoner

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Amsterdam had eind 2022 relatief het hoogste vermogen per inwoner van alle Nederlandse gemeentes. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Eind 2022 had de hoofdstad 9064 euro per inwoner, gevolgd door Brielle (6468 euro per inwoner) en Rozendaal (5900 euro per inwoner). In 2012 had Brielle nog het hoogste inkomen, gevolgd door Amsterdam.

Onder eigen vermogen verstaat het CBS het verschil tussen de waarde van de bezittingen en de schulden. Eind 2022 was het eigen vermogen van alle Nederlandse gemeenten bij elkaar bijna 39,7 miljard euro, want neerkomt op 2254 euro per inwoner. Per inwoner was de waarde van bezit gemiddeld 5666 euro en de schuld was 3412 euro eind 2022, berekende het CBS.

Het hoge vermogen van de hoofdstad komt vooral door het omvangrijke bezit van de gemeente, zoals grond, waardevolle infrastructuur en bedrijfsgebouwen. Ook de deelname in bedrijven als luchthaven Schiphol, netwerkbedrijf Alliander, de Johan Cruyff ArenA en afvalverwerker AEB leveren de stad vermogen op. Dat betekent niet dat Amsterdam geen schulden heeft. "Integendeel, per inwoner had de hoofdstad eind 2022 veel hogere schulden dan de gemiddelde Nederlandse gemeente", aldus het CBS.

Met 4294 euro per inwoner heeft ook Rotterdam een relatief hoog vermogen. Ook Rotterdam heeft deelneming in Schiphol, netbeheer Stedin en het havenbedrijf. Bovendien heeft Rotterdam relatief weinig schulden. Het vermogen van andere grote steden Utrecht en Den Haag wijkt weinig af van het landelijk gemiddelde.

Van de 344 gemeenten hadden 28 gemeenten een eigen vermogen van meer dan 3000 euro per inwoner. In 54 gemeenten lag het vermogen per inwoner onder de 1000 euro. Helemaal onderaan staat Vlissingen, met 129 euro per inwoner. Deze gemeente heeft sinds 2014 hoge schulden door grote verliezen op een nieuwbouwwijk.

Verder is het opvallend dat de allerkleinste gemeenten, de Waddeneilanden en Rozendaal (Gelderland) een hoog vermogen hebben. Op Terschelling na liggen de vermogens van deze gemeenten allemaal boven het landelijk gemiddelde. Volgens het CBS komt dat door uiteenlopende redenen, bijvoorbeeld doordat de gemeenten woningen of bedrijfsgebouwen bezitten. Maar in Rozendaal is het vermogen juist hoog omdat deze gemeente zo goed als schuldenvrij is.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

58 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

4 uur geleden