Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBG-baas waarschuwt voor 'broodjeaapverhalen' over apenpokken

CBG-baas waarschuwt voor 'broodjeaapverhalen' over apenpokken

UTRECHT (ANP) - Alle aandacht voor de uitbraak van het apenpokkenvirus in Europa maakt ook veel "wilde verhalen" los, ziet voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. "Laten we het hoofd gewoon koel houden en wegblijven van bangmakerij en broodjeaapverhalen", is zijn boodschap.

De Boer gaat in een column onder meer in op onwetenschappelijke theorieën die bijvoorbeeld verkondigen dat de huidige apenpokken eigenlijk gordelroos zijn. Volgens sommige complotdenkers is het een bijwerking van coronavaccins. "Onzin: de virussen die apenpokken, Covid-19 of gordelroos veroorzaken hebben niets met elkaar te maken. En ook niet met de coronavaccins", schrijft De Boer.

De voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is opgeleid als arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog. Hij is ook als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Besmettingen

In Nederland zijn tot nog toe 26 besmettingen met het virus geconstateerd. "Gezondheidsautoriteiten zijn druk bezig om dit in de kiem te smoren", benadrukt hij. "Anders dan corona is dit virus niet heel besmettelijk, dus hopelijk lukt dat. Ook zijn er vaccins en medicijnen."

Dat zo kort na de coronapandemie weer een virus opduikt, verbaast sommige mensen. De Boer houdt het erop dat ziektes simpelweg "komen en gaan".

Meer uit Gezond

Steeds meer griepgevallen, volgens Nivel lijkt epidemie begonnen

UTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.

5 uur geleden
Patiëntenfederatie: ziekenhuis kan meer doen tegen parkeerdruk

HILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.

1 dag geleden
Utrecht wil frauderende zorgaanbieders harder aanpakken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.

1 dag geleden
Opstappen uit WHO is zelfoverschatting van VS, vindt Koopmans

ROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.

1 dag geleden
Jongeren negatief over mentale gezondheid, GGD en RIVM bezorgd

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.

1 dag geleden
Nog steeds opnamestop twee afdelingen Zuyderland om norovirus

HEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.

2 dagen geleden
KWF: jonge vrouwen stellen onderzoek baarmoederhalskanker uit

AMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'

2 dagen geleden