Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBG-baas waarschuwt voor 'broodjeaapverhalen' over apenpokken

CBG-baas waarschuwt voor 'broodjeaapverhalen' over apenpokken

UTRECHT (ANP) - Alle aandacht voor de uitbraak van het apenpokkenvirus in Europa maakt ook veel "wilde verhalen" los, ziet voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. "Laten we het hoofd gewoon koel houden en wegblijven van bangmakerij en broodjeaapverhalen", is zijn boodschap.

De Boer gaat in een column onder meer in op onwetenschappelijke theorieën die bijvoorbeeld verkondigen dat de huidige apenpokken eigenlijk gordelroos zijn. Volgens sommige complotdenkers is het een bijwerking van coronavaccins. "Onzin: de virussen die apenpokken, Covid-19 of gordelroos veroorzaken hebben niets met elkaar te maken. En ook niet met de coronavaccins", schrijft De Boer.

De voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is opgeleid als arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog. Hij is ook als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Besmettingen

In Nederland zijn tot nog toe 26 besmettingen met het virus geconstateerd. "Gezondheidsautoriteiten zijn druk bezig om dit in de kiem te smoren", benadrukt hij. "Anders dan corona is dit virus niet heel besmettelijk, dus hopelijk lukt dat. Ook zijn er vaccins en medicijnen."

Dat zo kort na de coronapandemie weer een virus opduikt, verbaast sommige mensen. De Boer houdt het erop dat ziektes simpelweg "komen en gaan".

Meer uit Gezond

Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

12 uur geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

14 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

3 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden