Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cartoons Cor de Jonge ondergebracht bij Zeeuws Archief

Cartoons Cor de Jonge ondergebracht bij Zeeuws Archief

MIDDELBURG – De cartoons van tekenaar Cor de Jonge zijn ondergebracht bij het Zeeuws Archief. Het gaat om 950 tekeningen uit de periode 1989-2020. De Jonge werd bekend met zijn wekelijkse spotprent in de PZC en de strip Koen en Harm. “Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen.”

Cor de Jonge (Vlissingen 1958) begint in 1989 met tekenen voor de PZC. De eerste jaren gebruikt hij hiervoor het duo Koen en Harm in een stripverhaal. Later wordt hij gevraagd om het nieuws in één cartoon samen te vatten. “Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen”, vindt Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief. “Zijn humor en scherpe blik op de Zeeuwse samenleving zorgen nog altijd voor spraakmakende reacties.” De tekeningen beslaan de periode 1989-2020. Vanaf 2020 maakt Cor zijn tekeningen ook digitaal. Ook deze zullen op termijn worden bewaard bij het Zeeuws Archief. 

Tachtig procent
Met de schenking heeft het Zeeuws Archief nu zo’n 1700 tekeningen in bezit. Eerder al, in 2003 en 2004, schonk Cor de Jonge 750 tekeningen van met name Koen en Harm. Daarmee wordt geschat dat tachtig procent van De Jonges werk voor de toekomst bewaard blijft.

Meer uit Middelburg

Bomont wint titel beste leerbedrijf 2023 in de sector handel

MIDDELBURG - Bomont Middelburg is dé winnaar uit een selectie van 169 genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector handel, dit maakt SBB 31-3-2023 bekend. Tijdens het Ambassadeursgala van SBB op 15 mei wordt bekend gemaakt welke sectorwinnaar zich de allerbeste van Nederland kan noemen.

7 minuten geleden
Omstanders redden fietser uit gracht in Middelburg

MIDDELBURG - Alerte omstanders hebben zaterdagnacht een persoon gered uit het water bij de Langevielebinnenbrug in Middelburg. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel onderzocht.

51 minuten geleden
Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

1 dag geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

1 dag geleden