Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cartoons Cor de Jonge ondergebracht bij Zeeuws Archief

Cartoons Cor de Jonge ondergebracht bij Zeeuws Archief

MIDDELBURG – De cartoons van tekenaar Cor de Jonge zijn ondergebracht bij het Zeeuws Archief. Het gaat om 950 tekeningen uit de periode 1989-2020. De Jonge werd bekend met zijn wekelijkse spotprent in de PZC en de strip Koen en Harm. “Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen.”

Cor de Jonge (Vlissingen 1958) begint in 1989 met tekenen voor de PZC. De eerste jaren gebruikt hij hiervoor het duo Koen en Harm in een stripverhaal. Later wordt hij gevraagd om het nieuws in één cartoon samen te vatten. “Cor weet op verrassende wijze de Zeeuwse actualiteit te vangen”, vindt Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief. “Zijn humor en scherpe blik op de Zeeuwse samenleving zorgen nog altijd voor spraakmakende reacties.” De tekeningen beslaan de periode 1989-2020. Vanaf 2020 maakt Cor zijn tekeningen ook digitaal. Ook deze zullen op termijn worden bewaard bij het Zeeuws Archief. 

Tachtig procent
Met de schenking heeft het Zeeuws Archief nu zo’n 1700 tekeningen in bezit. Eerder al, in 2003 en 2004, schonk Cor de Jonge 750 tekeningen van met name Koen en Harm. Daarmee wordt geschat dat tachtig procent van De Jonges werk voor de toekomst bewaard blijft.

Meer uit Middelburg

Tentoonstelling Voorbij het vlak / Beyond the plane bij ruimteCAESUUR in Middelburg

MIDDELBURG -  Voor de tentoonstelling bij ruimteCAESUUR gaan Andrea Freckmann en Theun Govers, beiden afgestudeerd als schilders, het experiment aan. Beide kunstenaars namen een schilderij als uitgangspunt voor het maken van nieuw ruimtelijk werk dat een weerklank vormt van het schilderij - een echo in de ruimte. 

1 uur geleden
Speelhof Hoogerzael in Middelburg zoekt twee nieuwe bestuursleden

MIDDELBURG - De groenste speelplaats van Middelburg is op zoek naar een handige regelaar. Iemand die ouders en kinderen wil laten ervarenhoe heerlijk ravotten in de modder en struinen door de struiken is. Een bestuurslid die zich wil inzetten voor de groei en bloei van Hoogerzael.

19 uur geleden
De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

21 uur geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

1 dag geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

1 dag geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden