Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'

'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'

MAASTRICHT (ANP) - Woordvoerder Odin Wijnhoven van de Maastrichtse carnavalsvereniging (cv) De Tempeleers heeft er slapeloze nachten van. En hij is niet de enige. De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Steeds meer verenigingen blazen de evenementen op 14, 15 en 16 februari 2021 af. Anderen zetten alles op alles om althans iets van de feestvreugde te laten doorgaan.

"Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te gelasten", zegt Wijnhoven. "Maar dat kan nog altijd enkele dagen van tevoren, als dat nodig is. We kunnen echter niet een week van tevoren pas beginnen met het organiseren van festiviteiten. Daarom doen we dat nu al." Wel zal het carnaval in Maastricht kleinschaliger dan ooit zijn. Geen optocht, en de vereniging trekt de wijken in. Net als in Venlo.

"Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar", zegt vorst Roel Versleijen van cv Jocus in het Limburgse ‘stadje van plezier’. Net als in onder meer Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch zijn er geen massale feesten rond de aftrap van het carnaval op de 11de van de 11de. En ook in Venlo is er met de carnaval geen grote optocht. Jocus wil met carnaval zo veel mogelijk activiteiten laten doorgaan. "Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen", waarschuwt Versleijen.

Kleinschalig

In Roermond gaat carnaval hoe dan ook door, zij het kleinschalig, liet cv D’n Uul eerder al weten. Iets dergelijks geldt voor Tilburg (Kruikenstad) en Breda (Kielegat). Den Bosch (Oeteldonk) houdt een slag om de arm. "Ik kan helaas nog niks melden over of en hoe de carnavalsactiviteiten doorgaan", zegt minister van pers Rinske van Kasteren van de Oeteldonksche Club. "Onze Hoogheid komt hoe dan ook. Maar hoe en wat veilig is, dat onderzoeken we nu."

Geertruidenberg liet als eerste weten dat carnaval daar niet doorgaat. Vervolgens blies ook Kerkrade het feest af, evenals enkele dorpen. De onzekerheid is te groot, iedereen weet dat carnaval in 2020 zorgde voor een enorme verspreiding van het coronavirus. Dat risico wil geen enkele carnavalsvereniging nog eens lopen. De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten lieten deze week weten dat alle grote carnavalsactiviteiten zoals optochten daar worden geschrapt.

Beleving

Roosendaal (Tullepetaonestad) bekijkt inmiddels net als Bergen op Zoom (Stichting Vastenavond) hoe het leutfeest toch gevierd kan worden, zij het in afgeslankte vorm. Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF) zegt dat je carnaval niet kunt afgelasten. "Wat gebeurt is dat er evenementen worden afgelast. Organisaties blazen massale bijeenkomsten af. Carnaval gaat door. Alleen de vorm waarin is nog onzeker."

Mensen gaan toch verkleed de straat op, de kroeg in, denkt Van de Laar. De koepels van carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant bespreken later deze maand hoe ze het feest kunnen kanaliseren. "We moeten voorkomen dat iedereen van boven de 'grote riolen' naar de Brabantse kroegen komen", zegt Van de Laar. "Je kunt veel minder mensen kwijt. Maar je kunt hun wel de beleving geven."

Niet verbieden

"Je kunt niemand verbieden gekostumeerd de straat op te komen. Mensen gaan er zingen. Binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet." Van de Laar vreest dat het coronavirus dan weer om zich heen grijpt.

Maar verbieden? Nee. "In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Het is nog nooit zo druk geweest als toen. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren." Hoe? Het antwoord op die vraag bezorgt alle verenigingen hoofdbrekens.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

2 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

2 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

2 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

2 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

5 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

5 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

6 uur geleden