Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'

'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'

MAASTRICHT (ANP) - Woordvoerder Odin Wijnhoven van de Maastrichtse carnavalsvereniging (cv) De Tempeleers heeft er slapeloze nachten van. En hij is niet de enige. De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Steeds meer verenigingen blazen de evenementen op 14, 15 en 16 februari 2021 af. Anderen zetten alles op alles om althans iets van de feestvreugde te laten doorgaan.

"Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te gelasten", zegt Wijnhoven. "Maar dat kan nog altijd enkele dagen van tevoren, als dat nodig is. We kunnen echter niet een week van tevoren pas beginnen met het organiseren van festiviteiten. Daarom doen we dat nu al." Wel zal het carnaval in Maastricht kleinschaliger dan ooit zijn. Geen optocht, en de vereniging trekt de wijken in. Net als in Venlo.

"Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar", zegt vorst Roel Versleijen van cv Jocus in het Limburgse ‘stadje van plezier’. Net als in onder meer Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch zijn er geen massale feesten rond de aftrap van het carnaval op de 11de van de 11de. En ook in Venlo is er met de carnaval geen grote optocht. Jocus wil met carnaval zo veel mogelijk activiteiten laten doorgaan. "Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen", waarschuwt Versleijen.

Kleinschalig

In Roermond gaat carnaval hoe dan ook door, zij het kleinschalig, liet cv D’n Uul eerder al weten. Iets dergelijks geldt voor Tilburg (Kruikenstad) en Breda (Kielegat). Den Bosch (Oeteldonk) houdt een slag om de arm. "Ik kan helaas nog niks melden over of en hoe de carnavalsactiviteiten doorgaan", zegt minister van pers Rinske van Kasteren van de Oeteldonksche Club. "Onze Hoogheid komt hoe dan ook. Maar hoe en wat veilig is, dat onderzoeken we nu."

Geertruidenberg liet als eerste weten dat carnaval daar niet doorgaat. Vervolgens blies ook Kerkrade het feest af, evenals enkele dorpen. De onzekerheid is te groot, iedereen weet dat carnaval in 2020 zorgde voor een enorme verspreiding van het coronavirus. Dat risico wil geen enkele carnavalsvereniging nog eens lopen. De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten lieten deze week weten dat alle grote carnavalsactiviteiten zoals optochten daar worden geschrapt.

Beleving

Roosendaal (Tullepetaonestad) bekijkt inmiddels net als Bergen op Zoom (Stichting Vastenavond) hoe het leutfeest toch gevierd kan worden, zij het in afgeslankte vorm. Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF) zegt dat je carnaval niet kunt afgelasten. "Wat gebeurt is dat er evenementen worden afgelast. Organisaties blazen massale bijeenkomsten af. Carnaval gaat door. Alleen de vorm waarin is nog onzeker."

Mensen gaan toch verkleed de straat op, de kroeg in, denkt Van de Laar. De koepels van carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant bespreken later deze maand hoe ze het feest kunnen kanaliseren. "We moeten voorkomen dat iedereen van boven de 'grote riolen' naar de Brabantse kroegen komen", zegt Van de Laar. "Je kunt veel minder mensen kwijt. Maar je kunt hun wel de beleving geven."

Niet verbieden

"Je kunt niemand verbieden gekostumeerd de straat op te komen. Mensen gaan er zingen. Binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet." Van de Laar vreest dat het coronavirus dan weer om zich heen grijpt.

Maar verbieden? Nee. "In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Het is nog nooit zo druk geweest als toen. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren." Hoe? Het antwoord op die vraag bezorgt alle verenigingen hoofdbrekens.

Meer uit Binnenland

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

10 minuten geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

52 minuten geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

2 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

4 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

6 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

7 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

7 uur geleden