'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'
MAASTRICHT (ANP) - Woordvoerder Odin Wijnhoven van de Maastrichtse carnavalsvereniging (cv) De Tempeleers heeft er slapeloze nachten van. En hij is niet de enige. De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Steeds meer verenigingen blazen de evenementen op 14, 15 en 16 februari 2021 af. Anderen zetten alles op alles om althans iets van de feestvreugde te laten doorgaan.
"Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te gelasten", zegt Wijnhoven. "Maar dat kan nog altijd enkele dagen van tevoren, als dat nodig is. We kunnen echter niet een week van tevoren pas beginnen met het organiseren van festiviteiten. Daarom doen we dat nu al." Wel zal het carnaval in Maastricht kleinschaliger dan ooit zijn. Geen optocht, en de vereniging trekt de wijken in. Net als in Venlo.
"Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar", zegt vorst Roel Versleijen van cv Jocus in het Limburgse ‘stadje van plezier’. Net als in onder meer Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch zijn er geen massale feesten rond de aftrap van het carnaval op de 11de van de 11de. En ook in Venlo is er met de carnaval geen grote optocht. Jocus wil met carnaval zo veel mogelijk activiteiten laten doorgaan. "Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen", waarschuwt Versleijen.
Kleinschalig
In Roermond gaat carnaval hoe dan ook door, zij het kleinschalig, liet cv D’n Uul eerder al weten. Iets dergelijks geldt voor Tilburg (Kruikenstad) en Breda (Kielegat). Den Bosch (Oeteldonk) houdt een slag om de arm. "Ik kan helaas nog niks melden over of en hoe de carnavalsactiviteiten doorgaan", zegt minister van pers Rinske van Kasteren van de Oeteldonksche Club. "Onze Hoogheid komt hoe dan ook. Maar hoe en wat veilig is, dat onderzoeken we nu."
Geertruidenberg liet als eerste weten dat carnaval daar niet doorgaat. Vervolgens blies ook Kerkrade het feest af, evenals enkele dorpen. De onzekerheid is te groot, iedereen weet dat carnaval in 2020 zorgde voor een enorme verspreiding van het coronavirus. Dat risico wil geen enkele carnavalsvereniging nog eens lopen. De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten lieten deze week weten dat alle grote carnavalsactiviteiten zoals optochten daar worden geschrapt.
Beleving
Roosendaal (Tullepetaonestad) bekijkt inmiddels net als Bergen op Zoom (Stichting Vastenavond) hoe het leutfeest toch gevierd kan worden, zij het in afgeslankte vorm. Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF) zegt dat je carnaval niet kunt afgelasten. "Wat gebeurt is dat er evenementen worden afgelast. Organisaties blazen massale bijeenkomsten af. Carnaval gaat door. Alleen de vorm waarin is nog onzeker."
Mensen gaan toch verkleed de straat op, de kroeg in, denkt Van de Laar. De koepels van carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant bespreken later deze maand hoe ze het feest kunnen kanaliseren. "We moeten voorkomen dat iedereen van boven de 'grote riolen' naar de Brabantse kroegen komen", zegt Van de Laar. "Je kunt veel minder mensen kwijt. Maar je kunt hun wel de beleving geven."
Niet verbieden
"Je kunt niemand verbieden gekostumeerd de straat op te komen. Mensen gaan er zingen. Binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet." Van de Laar vreest dat het coronavirus dan weer om zich heen grijpt.
Maar verbieden? Nee. "In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Het is nog nooit zo druk geweest als toen. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren." Hoe? Het antwoord op die vraag bezorgt alle verenigingen hoofdbrekens.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Hongarije heeft maandag, net zoals Nederland eerder deed, aan de Europese Commissie officieel laten weten een uitzonderingspositie te willen op het Europees asielbeleid, ook wel een opt-out genoemd. De Hongaarse minister van Europese Zaken, János Bóka, heeft EU-Commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) maandag een brief gestuurd dat zijn land eigen asielbeleid wil voeren en af wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. Dat wil Hongarije regelen als er een verdragswijziging komt. Het land lijkt daar, anders dan Nederland, ook het initiatief toe te willen nemen.
35 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle pro-Palestijnse demonstranten die in Amsterdam in de straat Nieuwezijds Voorburgwal zijn, worden aangehouden. Dat heeft de politie daar omgeroepen, meldt een ANP-verslaggever. Op last van burgemeester Femke Halsema was de demonstratie beëindigd, maar daar hielden de actievoerders zich niet aan.
41 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het primair en het voortgezet onderwijs hebben vorig jaar samen ruim 1 miljard euro gespendeerd aan het inhuren van leerkrachten en ander personeel van buiten, schrijft onderwijsbond AOb in het Onderwijsblad. Dat is een stijging van 155 miljoen, 18 procent, ten opzichte van 2022, becijfert de organisatie.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De herdenking op de Dam van de aanval van Hamas in Israël precies een jaar geleden werd kort verstoord, zag een verslaggever ter plaatse. Iemand stak een rookbom af. De politie verwijderde een groepje mensen dat "free Palestine" riep. Even later voerden agenten nog twee mensen af van de Dam omdat zij dezelfde leus riepen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft besloten een einde te maken aan een pro-Palestijnse demonstratie bij station Amsterdam Centraal. Bij het station riep de politie op last van de burgemeester rond 17.15 uur op de demonstratie te beëindigen, zag een ANP-verslaggever ter plaatse.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse demonstranten zijn door de mobiele eenheid (ME) ingesloten bij het Amsterdam Centraal Station, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. De politie is met zo'n twintig busjes en met paarden aanwezig, ook zijn er meerdere politiehonden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ICE-trein is zondagavond ontspoord op een rangeerterrein in Amsterdam Watergraafsmeer. Op de opstel- en onderhoudslocatie rijden treinen doorgaans maar maximaal 20 kilometer per uur en zonder passagiers. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen en de hogesnelheidstrein heeft geen schade opgelopen, meldt ProRail.
2 uur geleden