
Carla Rus wil Slag om Schelde uit vergetelheid halen
GOES - Langzaam maar zeker krijgt de Slag om de Schelde de aandacht die het verdient. De zware gevechten in het zuiden van Nederland zorgden in 1944 voor een doorbraak in de oorlog met Duitsland. “Maar het is altijd een blinde vlek geweest”, zegt schrijver Carla Rus, die het als haar missie ziet om de slag uit de vergetelheid te trekken. Ze heeft in een paar weken tijd twee boeken uitgebracht: het kleine ‘Zeeland bevrijd’ en het omvangrijke ‘Breekbare helden’ over het verzet in Zeeland.
‘Zeeland bevrijd’ is een boekje waarin Carla Rus de gebeurtenissen tijdens de Slag om de Schelde op een overzichtelijke manier op een rijtje zet. Ze hoopt dat mensen door het handzame boekje op een makkelijke manier kennismaken met wat er in de laatste maanden van 1944 allemaal is gebeurd in het zuiden van Nederland.
Tijdlijn
De gevechten in Zeeland, West-Brabant en België om de haven van Antwerpen duurden 85 dagen. De foto’s, kaarten en een tijdlijn in ‘Zeeland bevrijd’ laten het verloop, de zware gevechten en vele verwoestingen zien. In haar tekst maakt Carla Rus het belang van deze slag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog duidelijk.
Blind
Ze wilde er graag aandacht aan besteden. “Heel weinig mensen kennen de Slag om de Schelde, zelfs voor sommige historici was het een blinde vlek. De grootste trigger voor mij om meer over deze slag te gaan schrijven was de televisieserie ‘De oorlog’ op NPO2 in 2009. De gebeurtenissen in het zuiden kwamen daarin nauwelijks aan bod. Driekwart eeuw na de oorlog staat de gewonnen slag op Zeeuws grondgebied nog steeds in de schaduw van de verloren slag om Arnhem.”
Verklaringen
Ze heeft tal van verklaringen voor de blinde vlek, maar hoopt vooral dat het dit jaar verandert. Haar boek ‘Breekbare helden. Het verzet in Zeeland 1940-1944’ geeft wat dat betreft goede hoop. In de eerste weken na het verschijnen zijn er veel exemplaren over de toonbank gegaan. In het dikke boek geeft Carla Rus een overzicht van wat Zeeuwen allemaal ondernamen tegen de Duitse bezetter.
Depots
Ze kreeg veel informatie uit eerste hand. Haar vader Jaap Rus zat namelijk ook in het verzet. Hij hield voor de geallieerden de troepenbewegingen, munitiedepots van het Duitse leger, een zendstation ten zuiden van Goes en de Atlantikwall bij Westkapelle in de gaten. Verder hielp hij onderduikers aan distributiebonnen. Haar vader wilde lang niet praten over de oorlog. “Dat begrijp ik wel”, zegt Carla Rus. “Het was een traumatische ervaring voor hem. Want hij heeft hierdoor een paar van zijn beste vrienden verloren.”
Geheugen
Naarmate de jaren vorderden begon hij echter toch te vertellen. Zo’n tien jaar geleden begonnen ze samen te werken aan een boek. “Hij had gelukkig een geheugen als een olifant en wist alles wat er in de oorlog is gebeurd nog precies te vertellen.” Hoewel hij in januari kwam te overlijden heeft hij het eindresultaat nog gezien. “Ik ben blij dat ik hem en veel nabestaanden van andere verzetsmensen nog heb kunnen spreken, net voordat het te laat zou zijn geweest.”
Hoofdpersonen
Naast de verhalen van haar vader beschrijft Carla Rus de verzetsdaden van andere Zeeuwen. ‘Breekbare helden’ is meer dan een historisch relaas. “Ik wilde dat de hoofdpersonen geen abstracte geschiedenisfiguren waren. Ik wilde er mensen van vlees en bloed van maken en beschrijven wat in het verzet gaan met een jong iemand doet.” Door die persoonlijke verhalen hoopt ze ook jongeren te bereiken. “Zo kan ik ze het verhaal intrekken. Wat doet zo’n situatie met je en wat zou jij doen? Dat zijn vragen die ze zichzelf hopelijk stellen. Ik hoop dat ze beseffen hoe gigantisch bijzonder het is dat zij in vrijheid te leven en dat ze dat hebben te danken aan leeftijdsgenoten die in de oorlog hun leven op het spel zetten.”
‘Breekbare helden’ en ‘Zeeland bevrijd’ zijn verschenen bij Het Paard van Troje. ISBN-nummers zijn respectievelijk 978-90-71937-77-4 en 978-90-71937-74-3.
Meer uit Beveland
GOES - In de Goese kernen is er een openbare 4 mei herdenking. Hieronder een overzicht van de vijf dorpen.
9 minuten geledenCOLIJNSPLAAT - Het voltallig college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland is aanwezig tijdens Dodenherdenking. De herdenking begint zondag 04 mei om 19.20 en wordt gehouden in de Protestantse kerk in Colijnsplaat. Burgemeester Meeuwisse zal daar een toespraak houden.
14 uur geledenHOEDEKENSKERKE - Op 4 mei worden ook in Hoedekenskerke de doden herdacht. Voorafgaande aan de eigenlijke herdenking wordt in de dorpskerk een algemene bijeenkomst gehouden. Hierbij wordt stilgestaan bij de hulp die het zo zwaar getroffen dorp ontving vanuit de Gemeente Enschede. Verder is er muziek en ruimte voor overdenking.
16 uur geledenKWADENDAMME - Terwijl de natuur in het voorjaar ontwaakt en wandelaars de paden van Zuid-Beveland weer weten te vinden, is één fenomeen in deze groene omgeving onmisbaar geworden: de vrijwillige boswachter.
20 uur geledenMevrouw en meneer de Nooijer-Dattin zijn 65 jaar getrouwd. De locoburgemeester Joost de Goffau kwam langs om ze te feliciteren.
1 dag geledenGOES - Tachtig jaar na de bevrijding van Nederland brengt een nieuwe wandelroute de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Goes opnieuw tot leven. De route, ontwikkeld door Heemkundige Kring De Bevelanden, voert langs tientallen locaties in de binnenstad die een directe link hebben met het verzet, de bezetting en de bevrijding van de stad.
1 dag geledenHEINKENSZAND - De gemeente Borsele houdt zondag 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking in Heinkenszand. Vanaf 18.30 uur zijn bezoekers welkom in De Stenge, waar de documentaire 'Laatste getuigen' wordt afgespeeld. Daarnaast is er een kleine expositie met lokale verhalen in de foyer.
1 dag geleden