Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carla Rus wil Slag om Schelde uit vergetelheid halen

Carla Rus wil Slag om Schelde uit vergetelheid halen

GOES - Langzaam maar zeker krijgt de Slag om de Schelde de aandacht die het verdient. De zware gevechten in het zuiden van Nederland zorgden in 1944 voor een doorbraak in de oorlog met Duitsland. “Maar het is altijd een blinde vlek geweest”, zegt schrijver Carla Rus, die het als haar missie ziet om de slag uit de vergetelheid te trekken. Ze heeft in een paar weken tijd twee boeken uitgebracht: het kleine ‘Zeeland bevrijd’ en het omvangrijke ‘Breekbare helden’ over het verzet in Zeeland.

‘Zeeland bevrijd’ is een boekje waarin Carla Rus de gebeurtenissen tijdens de Slag om de Schelde op een overzichtelijke manier op een rijtje zet. Ze hoopt dat mensen door het handzame boekje op een makkelijke manier kennismaken met wat er in de laatste maanden van 1944 allemaal is gebeurd in het zuiden van Nederland.

Tijdlijn

De gevechten in Zeeland, West-Brabant en België om de haven van Antwerpen duurden 85 dagen. De foto’s, kaarten en een tijdlijn in ‘Zeeland bevrijd’ laten het verloop, de zware gevechten en vele verwoestingen zien. In haar tekst maakt Carla Rus het belang van deze slag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog duidelijk.

Blind

Ze wilde er graag aandacht aan besteden. “Heel weinig mensen kennen de Slag om de Schelde, zelfs voor sommige historici was het een blinde vlek. De grootste trigger voor mij om meer over deze slag te gaan schrijven was de televisieserie ‘De oorlog’ op NPO2 in 2009. De gebeurtenissen in het zuiden kwamen daarin nauwelijks aan bod. Driekwart eeuw na de oorlog staat de gewonnen slag op Zeeuws grondgebied nog steeds in de schaduw van de verloren slag om Arnhem.”

Verklaringen

Ze heeft tal van verklaringen voor de blinde vlek, maar hoopt vooral dat het dit jaar verandert. Haar boek ‘Breekbare helden. Het verzet in Zeeland 1940-1944’ geeft wat dat betreft goede hoop. In de eerste weken na het verschijnen zijn er veel exemplaren over de toonbank gegaan. In het dikke boek geeft Carla Rus een overzicht van wat Zeeuwen allemaal ondernamen tegen de Duitse bezetter.

Depots

Ze kreeg veel informatie uit eerste hand. Haar vader Jaap Rus zat namelijk ook in het verzet. Hij hield voor de geallieerden de troepenbewegingen, munitiedepots van het Duitse leger, een zendstation ten zuiden van Goes en de Atlantikwall bij Westkapelle in de gaten. Verder hielp hij onderduikers aan distributiebonnen. Haar vader wilde lang niet praten over de oorlog. “Dat begrijp ik wel”, zegt Carla Rus. “Het was een traumatische ervaring voor hem. Want hij heeft hierdoor een paar van zijn beste vrienden verloren.”

Geheugen

Naarmate de jaren vorderden begon hij echter toch te vertellen. Zo’n tien jaar geleden begonnen ze samen te werken aan een boek. “Hij had gelukkig een geheugen als een olifant en wist alles wat er in de oorlog is gebeurd nog precies te vertellen.” Hoewel hij in januari kwam te overlijden heeft hij het eindresultaat nog gezien. “Ik ben blij dat ik hem en veel nabestaanden van andere verzetsmensen nog heb kunnen spreken, net voordat het te laat zou zijn geweest.”

Hoofdpersonen

Naast de verhalen van haar vader beschrijft Carla Rus de verzetsdaden van andere Zeeuwen. ‘Breekbare helden’ is meer dan een historisch relaas. “Ik wilde dat de hoofdpersonen geen abstracte geschiedenisfiguren waren. Ik wilde er mensen van vlees en bloed van maken en beschrijven wat in het verzet gaan met een jong iemand doet.” Door die persoonlijke verhalen hoopt ze ook jongeren te bereiken. “Zo kan ik ze het verhaal intrekken. Wat doet zo’n situatie met je en wat zou jij doen? Dat zijn vragen die ze zichzelf hopelijk stellen. Ik hoop dat ze beseffen hoe gigantisch bijzonder het is dat zij in vrijheid te leven en dat ze dat hebben te danken aan leeftijdsgenoten die in de oorlog hun leven op het spel zetten.”

‘Breekbare helden’ en ‘Zeeland bevrijd’ zijn verschenen bij Het Paard van Troje. ISBN-nummers zijn respectievelijk 978-90-71937-77-4 en 978-90-71937-74-3.

Meer uit Beveland

Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

1 uur geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

2 uur geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

20 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

1 dag geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

2 dagen geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden