Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carien Borst exposeert in Kapel van Hoogelande

Carien Borst exposeert in Kapel van Hoogelande

GRIJPSKERKE - Vlakbij de Zeeuwse kust, schittert de eeuwenoude Kapel van Hoogelande uit 1189. Van dinsdag 12 t/m zondag 17 september is de kapel het decor voor de expositie van beeldend kunstenaar Carien Borst. De kapel is elke dag geopend van 11.00 – 18.00 uur.

Er zijn ook enkele speciale programma’s. Op zaterdag 16 september en zondag 17 september is er van 14.00 – 17.00 live muziek van de Zeeuwse zangeres Roseleigh–Rosalie Vermeulen. Op zondag 17 september zijn er voordrachten van ‘Scènes van de Zee’, poëzie door Esther van Haren uit Scheveningen.

Over de collectie en expositie
De collectie zee•gezicht bestaat voornamelijk uit olieverfschilderijen op doek en vormen een reis door zeegezichten en portretten. De schilderijen zijn geïnspireerd op de Schotse eilanden en de Zeeuwse kust. Het Engelse woord ‘seascape’ betekent in het Nederlands ‘zeegezicht’. Dit woord gaf alle ruimte om het portret en de zeegezichten in elkaar over te laten vloeien. Uitzicht, vergezicht en inzicht komen samen in de expositie zee•gezicht. De zee doet letterlijk mee in de schilderijen, die vaak opgebouwd zijn met zand van de Schotse eilanden en de Zeeuwse stranden. Bezielde zeegezichten. De ziel geeft diepte en laat een ander gezicht zien. Ze reikt verder dan de buitenkant. Daar waar het leven in al haar vormen samenvalt. Zoals de filosoof Aristoteles het verwoordt: “Het doel van kunst is niet het uiterlijk weer te geven, maar het innerlijk. Dat is de echte werkelijkheid”

Uitgave boek zee•gezicht
Behalve de schilderijen is er een boekje uitgebracht die bij de expositie hoort en de kijker meeneemt in de achtergronden, de inspiratiebronnen en hoe de collectie tot stand is gekomen. Afbeeldingen van de schilderijen, dagboektekeningen en woorden om de schilderijen te begeleiden. Het voorwoord is geschreven door Jorien Weterings. “Kunst van Carien Borst is onvermijdelijk: dit móet in de wereld geboren worden. Het wonder van het ongrijpbare weten te verbeelden vergt fijngevoeligheid, moed en overgave. (…) Als toeschouwer krijg je via haar schilderijen toegang tot een oneindige ruimte waarin alles bestaat, waarin alles mogelijk is”

Over Carien Borst
Carien Borst (1983) woonachtig in ’s-Heer Arendskerke. Na een lange management carrière in de geestelijke gezondheidszorg, besloot zij het roer om te gooien. Een terugkeer naar iets dat altijd in haar leven aanwezig was: creëren, schilderen, maken. Dat leidde de afgelopen jaren tot verschillende exposities in binnen – en buitenland en vele schilderijen die naar nieuwe huizen en harten gingen. Daarnaast organiseert zij in het buitenland verschillende creatieve retraites voor mensen die (opnieuw) de kracht van creativiteit in hun leven willen toelaten en dit verder willen ontwikkelen.

Meer informatie op https://www.carienborst.nl.

Meer uit Middelburg

Walcherse schat te bewonderen in het Zeeuws Museum

MIDDELBURG - Met trots presenteert het Zeeuws Museum een bijzondere nieuwe aankoop: een muntschat uit ca. 1570. Deze werd een aantal jaren geleden op Walcheren gevonden door metaaldetectoristen Michiel Bil en Michael Daniëlse. 

17 uur geleden
Middelburgse scholieren en studenten kunnen gratis naar Etty Hillesum Huis

MIDDELBURG - Leerlingen van Middelburgse scholen kunnen binnenkort gratis naar het Etty Hillesum Huis. Het gaat dan om alle leerlingen van de basisscholen, middelbare scholen, HZ, Scalda en UCR. Het college heeft hiervoor geld gevraagd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft hier mee ingestemd, onder meer omdat het invulling en uitvoering geeft aan een motie die door de raad unaniem is aangenomen.De Gemeente Middelburg werkt samen met het Etty Hillesum Huis om aandacht te hebben voor mensenrechten op een breed niveau. Door de scholieren en studenten een educatief bezoek aan te bieden aan het Etty Hillesum Huis worden zij tot nadenken aangezet. De gemeente wil jongeren bewust maken van de keuzes die ze hebben en maken en hoe de keuzes bijdragen aan onderlinge verdraagzaamheid, begrip en veiligheid. Na een bezoek aan het Etty Hillesum Huis kan dit een gezamenlijk gespreksonderwerp worden. De hoop is dat jongeren hiermee de handvatten krijgen om elkaar aan te spreken en samen bewuste keuzes te maken.

21 uur geleden
Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg

MIDDELBURG - De ministerraad heeft  ingestemd met de voordracht van Yvonne van Mastrigt als nieuwe burgemeester van Middelburg. Hiermee wordt Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg.

1 dag geleden
Engelse Kerk nieuw cultureel centrum in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag kondigen het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) en de culturele ondernemer en kunstenaar André Romijn aan dat zij een langdurige huurovereenkomst hebben getekend. Onder de naam 'De Engelse Kerk' worden deze monumenten omgevormd tot een zelfvoorzienend, multifunctioneel centrum dat kunst, muziek, educatie en gemeenschapszin integreert. 

1 dag geleden
Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen

MIDDELBURG - Van 22 juni t/m 7 juli exposeren negen leden van de Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen van de Abdij van Middelburg.  

1 dag geleden
Bestuurder aangehouden bij kettingbotsing Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdagmiddag een bestuurder aangehouden die betrokken was bij een ongeval op de Schroeweg in Middelburg. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

1 dag geleden
DorpsPicknick Biggekerke zaterdag 22 juni

BIGGEKERKE - De tweede DorpsPicknick voor jong en oud wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 juni. De picknick begint om 16.00 uur.

1 dag geleden