
CARE Nederland: geweld in Soedan extreem, aandacht verslapt
DEN HAAG (ANP) - De schaal van het geweld in Soedan is "extreem", terwijl de aandacht voor de oorlog in dat land verslapt, stelt Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp bij de Nederlandse tak van hulporganisatie CARE. Het bloedige conflict, dat nu precies twee jaar duurt, heeft geleid tot "de grootste humanitaire ramp van dit moment".
De strijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) brak op 15 april 2023 uit. Spoor woonde en werkte jarenlang in Soedan tot ze vanwege de geweldsuitbraak werd geëvacueerd. Er wordt een machtsstrijd uitgevochten "over de koppen van de burgers", zegt ze. Er wordt gevochten op straat en dus ook tussen de burgers. "Mensen rennen voor hun leven, ze vluchten met helemaal niks."
Ze betreurt het gebrek aan aandacht voor de situatie, bijvoorbeeld in de media. De aandacht die er is, verslapt volgens haar. CARE Nederland meldt op basis van een monitoringssysteem dat Nederlandse media tussen 1 april 2024 en 1 april 2025 "slechts" 2100 vermeldingen hadden over de crisis in Soedan. Dat zou drie keer minder zijn dan bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival.
Hulpverlening getroffen
"Het is belangrijk dat over Soedan wordt gesproken, dat er internationale druk komt op de strijdende partijen", zegt Spoor. De afnemende aandacht leidt er volgens haar ook toe dat CARE minder geld binnenkrijgt en daarmee de hulpverlening wordt getroffen. De hulpverlening verloopt volgens Spoor al "heel moeizaam" omdat het in Soedan "erg gevaarlijk is". Ze zegt ook dat door de gevaarlijke situatie beperkt informatie beschikbaar is over het conflict en de gevolgen.
Het leger slaagde er vorige maand in Khartoem grotendeels te heroveren op de RSF. Hulp kan de hoofdstad volgens Spoor nu iets makkelijker in, maar ze benadrukt dat sprake blijft van een actief conflict. Burgers zijn "voorzichtig blij", zegt Spoor, die het leger "de betere van twee kwaden" noemt. Zowel het regeringsleger als de RSF wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.
Executies, verkrachtingen en martelingen
Er zijn meldingen van onder meer buitengerechtelijke executies, verkrachtingen en martelingen. De oorlog heeft tienduizenden levens geëist. Meer dan 12,6 miljoen Soedanezen zijn volgens VN-cijfers ontheemd geraakt. Daarnaast kampen 24,6 miljoen mensen, de helft van de bevolking, met acute voedselonzekerheid. Verhalen over vluchtelingen die noodgedwongen bladeren en gras eten, zijn volgens Spoor geen uitzondering.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP) - Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op X stevig uitgehaald naar de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio. Die uitte vrijdag kritiek op het bestempelen van de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) als een extremistische organisatie. "We hebben door onze geschiedenis geleerd dat rechts-extremisme moet worden tegengehouden", reageerde het Duitse ministerie op dat bericht van Rubio.
24 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance beschuldigt Duitsland ervan de "Berlijnse Muur" te herbouwen door de partij Alternative für Deutschland (AfD) sinds vrijdag als extremistische organisatie te bestempelen. Dat besluit geeft de Duitse inlichtingendienst meer bevoegdheden om de partij in de gaten te houden.
26 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - In de Duitse stad Stuttgart is vrijdag aan het begin van de avond een auto op een groep mensen ingereden. Dat melden hulpdiensten. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt. De verwondingen van meerdere slachtoffers zouden ernstig zijn, meldt de brandweer op X.
5 uur geledenLONDEN (ANP) - Prins Harry en zijn vader koning Charles hebben momenteel geen contact. De Britse prins wil het graag bijleggen met zijn familie en hoopt op "verzoening", vertelt hij in een interview met de BBC.
7 uur geledenOTTAWA (ANP/RTR/AFP) - De Canadese premier Mark Carney reist dinsdag naar Washington D.C. voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei Carney tijdens zijn eerste persconferentie na de verkiezingswinst van afgelopen maandag. Het gesprek zal volgens de premier gaan over handel en veiligheid.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen stoppen met het ruimteschip dat is ontwikkeld om mensen naar de maan en terug te brengen. De Orion moet op zijn vroegst in 2027 mensen weer voet op de maan laten zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn. Meteen na die missie moet de capsule met pensioen gaan.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft vrijdag het begrotingsvoorstel van president Donald Trump voor 2026 bekendgemaakt. Daarin is een verhoging opgenomen van de uitgaven voor defensie en binnenlandse veiligheid.
8 uur geleden