Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cantatedienst met Matthäus-Passion in Zoutelande

Cantatedienst met Matthäus-Passion in Zoutelande

ZOUTELANDE - In de Catharinakerk in Zoutelande vindt zondagavond 14 april een cantatedienst plaats met delen van de Matthäus-Passion van Bach.

‘De Matthäus-Passion wordt in onze tijd vrijwel altijd uitgevoerd als concert en in Zoutelande plaatsen we dit stuk weer in de oorspronkelijke liturgische context’, laat de organisatie weten. Dit is het vijfde jaar dat het op deze manier gebeurt. ‘De afgelopen jaren was de kerk steeds tot op de laatste plaats bezet.’

Inspiratiebron

De dienst markeert het begin van de Stille week; voor velen een tijd van bezinning en reflectie. ‘Voor veel mensen blijkt de passiemuziek van Bach daarvoor een goede inspiratiebron.’

De cantatedienst volgt wel de structuur van het bekende werk, maar om het in te passen in een dienst van anderhalf uur zijn er keuzes gemaakt uit de muziek. 'Zo worden de evangelieteksten niet gezongen, maar gelezen door Karin Wouters.’

Muzikanten

Een projectkoor bestaande uit ervaren en deels geschoolde stemmen, onder leiding van dirigent René Molenaar, zingt het monumentale openingskoor, het emotionele slotkoor en alle koralen. Daarnaast klinken ook enkele bekende aria’s. Alt-soliste Hanna de Bruin, sopraan-soliste Maartje Stroo en tenor-solist Peter Reinders brengen achtereenvolgens de ontroerende aria ‘Erbarme dich’, de aria ‘Aus liebe will mein Heiland sterben’  en ‘Ich will bei meinem Jesu wachen’ ten gehore.

Jos Vogel op kistorgel, Marco Ketels op blokfluit, Heleen de Munck op viool, Marianne Steutel op Hobo en Corella Nijsse op cello vormen met elkaar een instrumentaal ensemble dat koor en solisten begeleidt. Dominee Ruitenburg is de voorganger. Aan het einde van de dienst, die om 19.30 uur begint, wordt er gecollecteerd voor de onkosten.

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

3 uur geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

5 uur geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

6 uur geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

2 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

2 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

3 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden