Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese premier Trudeau pleit voor vrijhandelsverdrag CETA

Canadese premier Trudeau pleit voor vrijhandelsverdrag CETA

DEN HAAG (ANP) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft in een gezamenlijke bijeenkomst van de Eerste en Tweede Kamer gepleit voor het CETA-verdrag, de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada. Nederland heeft het verdrag nog niet geratificeerd.

Het grootste deel van het verdrag is al van kracht en Trudeau wees erop dat het een positief effect heeft gehad op de handel tussen Nederland en Canada. "Samenwerking loont", benadrukte de liberale minister-president. Door het vrijhandelsverdrag worden bijna alle importheffingen afgeschaft.

De Tweede Kamer ging vorig jaar nipt akkoord met het verdrag, maar in de Eerste Kamer is een meerderheid nog niet in zicht. Er is onder meer de vrees dat door CETA de Europese standaarden op het gebied van arbeidsvoorwaarden, dierwelzijn en voedselveiligheid worden afgezwakt.

Samenwerking tussen gelijkgestemde landen is van groot belang, zei Trudeau. "Als een land als Nederland, dat bekend staat als een van de grote handelsnaties van de afgelopen eeuwen, geen vrijhandelsakkoord met Canada kan sluiten, met welk land kan Nederland dan nog wel een vrijhandelsverdrag sluiten", vroeg hij zich af.

Trudeau is in Nederland voorafgaand aan de top van de G20 in de Italiaanse hoofdstad Rome dit weekeinde en de Klimaattop volgende week in het Schotse Glasgow. Trudeau heeft vrijdag ook nog een ontmoeting met premier Mark Rutte en bezoekt de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

10 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

17 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

17 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

18 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

18 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

21 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

22 uur geleden