Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canada schort uitleveringsverdrag met Hongkong op

Canada schort uitleveringsverdrag met Hongkong op

OTTAWA (ANP) - De Canadese regering neemt maatregelen vanwege de veiligheidswet die China heeft ingevoerd in Hongkong. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat een uitleveringsverdrag met de Aziatische metropool wordt opgeschort en dat exportbeperkingen gaan gelden.

Minister François-Philippe Champagne zegt dat de omstreden wetgeving tot stand is gekomen via een "geheimzinnig proces". Parlement, rechtssysteem en inwoners van Hongkong stonden daarbij buitenspel, aldus de minister. Hij stelt ook dat China door de wetgeving zo in te voeren de afspraken heeft genegeerd over de speciale status van Hongkong.

De miljoenenstad maakt sinds 1997 deel uit van China, maar geniet meer vrijheden dan andere delen van de volksrepubliek. Champagne zegt dat die speciale status aan de basis stond van het feit dat Hongkong kon uitgroeien tot een belangrijke internationale metropool. Zonder die status is Canada volgens hem "genoodzaakt de bestaande regelingen te herzien".

"Canada zal met onmiddellijke ingang de export staken van gevoelige goederen naar Hongkong", aldus Champagne. Voor de metropool gaat nu hetzelfde beleid gelden als voor de rest van China. De minister stelde ook dat Canada niet meer zal toestaan dat "gevoelig militair materieel" naar Hongkong wordt geëxporteerd.

Meer uit Buitenland

Tientallen doden bij Israëlische aanval op vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn zeker twintig doden gevallen. Dat meldt een ziekenhuis in Gaza zondag.

1 uur geleden
Frankrijk voert grote operatie uit in Nieuw-Caledonië

NOUMEA (ANP/AFP) - Frankrijk heeft meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om in Nieuw-Caledonië controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld.

4 uur geleden
Rusland bestookt Oekraïne met drones

KYIV (ANP/DPA) - Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag volgens de Oekraïense strijdkrachten massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd.

4 uur geleden
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

14 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

15 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

15 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

16 uur geleden