
Campagne voor meer bewustwording van overstromingsgevaar
THOLEN - Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), Rijkswaterstaat en de waterschappen starten deze week de campagne ‘Welke dijk beschermt jou?’. Deze campagne moet meer bewustzijn creëeren over overstromingsgevaar in Nederland. “Nederlanders onderschatten dat nog steeds.”
Veel Nederlanders denken dat 47 procent van Nederland kwetsbaar is voor overstromingen. “Maar zonder onze dijken, dammen, duinen en keringen zou 60 procent van ons land regelmatig onder water lopen”, aldus de betrokken partijen.
Daarom starten het HWBP, Rijkswaterstaat en de waterschappen deze week de campagne ‘Welke dijk beschermt jou?’. Je vindt de actie op social media met de hashtags #WelkeDijkBeschermtJou en #MijnDijkOnsLand. Van 6 tot 10 februari wordt er op allerlei verschillende manieren aandacht besteed aan de dijken die ons beschermen. “Het is belangrijk dat Nederlanders waterbewust zijn en weten wat zij zelf kunnen doen om slachtoffers en schade te voorkomen. Op overstroomik.nl kunnen zij zien hoe hoog het water bij hen kan komen.”
Watersnoodramp
Vorige week stond heel Nederland stil bij De Watersnoodramp van 1953. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1836 mensen overleefden de ramp niet. Na de Watersnoodramp werden de Deltawerken afgerond en troffen we allerlei maatregelen om ons land tegen overstromingen te beschermen.
Erik Wagener, algemeen directeur van het HWBP: “70 jaar geleden heeft ons land een verschrikkelijke ramp meegemaakt en sindsdien is het een paar keer echt spannend geweest, zoals in 2021 in Limburg. De zeespiegel stijgt en we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer”, aldus de algemeen directeur.
“Nederland is de best beveiligde delta ter wereld. Om Nederland de best beveiligde delta te houden, is het belangrijk dat Nederlanders waterbewust zijn. Want werken aan waterveiligheid is nooit klaar. Het HWBP voert de grootste waterveiligheidsoperatie sinds de Deltawerken uit.”
Risicobewustzijn
In vergelijking met 2020 zijn Nederlanders nu banger om door rampen zoals dijkdoorbraken, overstromingen vanuit zee en droogte getroffen te worden.
Bijna 1 op de 3 (29%) Nederlanders denkt dat ons land over 100 jaar onbewoonbaar is. Dit blijkt een onderzoek dat Kantar onder ruim 1000 Nederlanders heeft uitgevoerd in opdracht van het HWBP. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de Watersnoodramp die 70 jaar geleden plaatsvond.
Men maakt zich ook een stuk vaker zorgen over mogelijke overstromingen in hun eigen woonomgeving. Nederlanders in de grote steden en het westen maken zich meer zorgen dan landgenoten uit het oosten en zuiden.
Dijkkwaliteit
Onlangs stelden PvdA en GroenLinks vragen aan het Thoolse college. Volgens een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal is een groot deel van de dijken op het eiland namelijk niet op sterkte. Lees hier meer.
Meer uit Tholen
THOLEN - De gemeente Tholen doet dit jaar weer mee met het Nederlands- en Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen. “Als we de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep winnen is dat mooi meegenomen, maar het is zeker niet het hoofddoel.”
15 uur geledenTHOLEN - Tijdens werkzaamheden op de Markt in Tholen heeft de gemeente een fietsenrek verwijderd. Aan dit fietsenrek zat nog een fiets. De gemeente deelt daarom een foto van de fiets in de hoop de eigenaar op te kunnen sporen.
18 uur geledenTHOLEN - Jij op Tholen wil mensen met een beperking of aandoening de kans bieden om te sporten en bewegen. Daarom starten zij het project ‘Sportdromen’.
19 uur geledenSINT-MAARTENSDIJK - Vijf straten in Sint-Maartensdijk zitten momenteel zonder water. Dat komt doordat er tijdens werkzaamheden een brandkraan werd geraakt.
1 dag geledenZEELAND - In het vierde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland voor het eerst sinds eind 2021 licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter zeer krap: voor elke direct inzetbare werkzoekende waren er aan het einde van afgelopen jaar gemiddeld 6,5 openstaande vacatures. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Door de aanhoudende krapte blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel te werven. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal openstaande vacatures in Zeeland van zo’n 11.600 naar 10.000 (-14 procent). Tegelijkertijd nam het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar juist iets toe, van ongeveer 1.300 naar 1.500 (+18,5 procent). Samen zorgt dat voor de eerste voorzichtige afname van de spanning sinds eind 2021. Jaar op jaar is echter nog altijd een flinke stijging zichtbaar.
1 dag geledenBREDA - Bij een grootschalig onderzoek naar autodiefstallen en inbraken in de regio heeft de politie de afgelopen weken vier verdachten aangehouden. Het gaat om 35 inbraken en diefstallen in bijna heel West-Brabant en Zeeland.
1 dag geledenZEELAND - Bij een grootschalige politiecontrole op de snelwegen in én rondom Zeeland, zijn 112 automobilisten op de bon geslingerd. De meeste van hen kregen een boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden.
2 dagen geleden