Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Café-restaurant De Oranjeboom viert 85-jarig bestaan; bestellen bij 'Lau' kan nog steeds

Café-restaurant De Oranjeboom viert 85-jarig bestaan; bestellen bij 'Lau' kan nog steeds

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een café-restaurant overnemen met zo’n rijke historie, het levenswerk van de familie Oosthoek, dat voelde best als een verantwoordelijkheid voor Lorraine en Christian Knaap. Inmiddels is het twee jaar later en zijn ze helemaal thuis in De Oranjeboom in ’s-Heer Hendrikskinderen. Ze koesteren de gemoedelijke sfeer en succesgerechten waaraan het café-restaurant haar bekendheid dankt en daarnaast vernieuwen ze. Bijvoorbeeld door het interieur grondig op te knappen en allerlei feesten te bedenken voor de Polderbar en Laulands, het veld achter De Oranjeboom. Hier houden ze ter ere van het 85-jarig bestaan onder meer het Oranjeboom Festival.

Met het behouden van de typerende kenmerken van De Oranjeboom zijn Lorraine en Christian blij met de betrokkenheid van de medewerkers. “Zij zijn gepassioneerd en werken echt als één team samen”, vertelt Lorraine. Zo kunnen ze aan de toekomst bouwen en vernieuwen bijvoorbeeld de menukaart, zonder de toppers, zoals de gebakken paling naar het traditionele recept van Maatje Oosthoek, verloren te laten gaan. Haar familie opende het café aan de Nieuwe Rijksweg in 1938. “Dat was de doorgaande weg, want de A58 was er toen nog niet”, schetst Christian. Die ligging was een schot in de roos, want zorgde voor aanloop van allerlei soorten bezoekers. Dat is altijd zo gebleven en vanwege die charme vielen ook Lorraine en Christian, die altijd al een eigen horecazaak wilden beginnen, voor De Oranjeboom. Het heeft altijd alle soorten mensen weten te trekken, van bouwvakkers, truckers en zakenlui tot gezinnen, ouderen en fietsgroepen. “Iedereen is gelijk en praat met elkaar. Het is een gezellige huiskamer”, aldus Christian.

‘Lau’

Het café-restaurant is iedere dag open van 8.00 uur tot minimaal middernacht voor ontbijt, lunch, diner en een drankje aan de bar of op de terrassen aan de voor- en achterkant. De vrachtwagenchauffeur die komt ontbijten en douchen, het gezin dat komt lunchen, fietsers die een pitstop maken en mensen uit de buurt die aan het einde van de werkdag een drankje komen doen, iedereen waait binnen. “En al die momenten lopen organisch in elkaar over. Dat is heel leuk”, legt Lorraine uit. Symbolisch is dat gasten nog steeds kunnen bestellen bij ‘Lau’, zoals vroeger bij Lau Oosthoek, want Lorraine is al jaren gewend aan deze bijnaam. Lau en Christian vinden het mooi dat de bijna tachtigjarige voormalige eigenaar Jan Oosthoek ook nog bijna dagelijks aan de bar zit. Hopelijk kan hij daar meegenieten van het 85-jarig jubileum, waarbij de stamgasten ongetwijfeld vele anekdotes delen. “Je zou een waanzinnige VPRO-documentaire kunnen maken van wat mensen hier allemaal vertellen. Eerlijke roddels”, lacht Christian.

Feesten

De twee hebben flink gewerkt aan een levendige agenda. Daarop staan grote feesten als Glorification, Technoranjeboom, Blaubielau en Laulands, waarvoor ze tenten op Laulands kunnen zetten. Zaterdag is het Oranjeboom Festival en op 16 juni is er een haringparty met ‘haringkoning’ Ko van de Kreeke om het jubileum te vieren. De Polderbar, het grote terras aan de achterkant, inclusief buitenbar met overdekt en verwarmd terras en vergezichten over de groene weilanden en Laulands, leent zich bij uitstek voor gezellige zomeravonden en feestjes, zoals samen sportwedstrijden kijken. “We zijn een goede pub, we schenken alle soorten bier”, zegt Christian. Eens per maand is er live-muziek en zijn er 25plus-avonden. “Dat loopt als een trein”, aldus Lorraine. Zij en Christian zijn dagelijks te vinden in hun kroeg. Ze hebben geen seconde spijt van de grote stap die een horecazaak beginnen is. “De Oranjeboom is iconisch. Het draait op de nostalgie. Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar we hebben hier vooral veel lol.”

Meer informatie

Kijk voor de agenda en meer informatie op www.cafedeoranjeboom.nl en op de socials van De Oranjeboom.

Meer uit Beveland

Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

5 uur geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

8 uur geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

10 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

13 uur geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

1 dag geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

1 dag geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

1 dag geleden