Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

B&W kan concurrentie binnen Vestetuin niet tegenhouden

B&W kan concurrentie binnen Vestetuin niet tegenhouden

THOLEN - De vestiging van Primera, Gall & Gall en het Kruidvat in de Vestetuin heeft veel losgemaakt. Waar de één blij is met de aanvulling, zijn er ook kritische geluiden dat deze ketens een directe bedreiging voor de bestaande lokale zaken vormen. Onder andere het CDA trok aan de bel bij de gemeente. B&W laat echter weten dat het concurrentie binnen de Vestetuin wettelijk gezien niet tegen kan houden.

De Vestetuin krijgt 17 vrije sector huurappartementen, bestaande uit drie verdiepingen, en drie winkels die uitkijken op het Terreplein. Inmiddels is bekend dat het hier om vestigingen gaat van Primera, Gall & Gall en het Kruidvat. Deze drie zaken zullen begin volgend jaar hun deuren openen. Voor behoorlijk wat inwoners, ondernemers en politieke partijen is de bekendmaking van het feit dat deze drie ketens onderdeel uit gaan maken van de Vestetuin reden om in verzet te gaan en van zich te laten horen. Het CDA stelde kritische vragen aan het gemeentebestuur van Tholen. Aan de drie panden hing in eerste instantie het label 'dienstverlening', maar dat is in 2018 omgezet naar detailhandel.

Pijnlijk

Daardoor hebben Primera, Gall & Gall en het Kruidvat nu de kans om deze drie ruimten te betrekken. "Wij hebben toen al nadrukkelijk aangegeven dat er geen enkele noodzaak bestaat om méér detailhandel toe te voegen en dat die toevoeging een directe en indirecte bedreiging zou vormen voor de detailhandel in de binnenstad. Ook in 2018 was er al leegstand en sindsdien is het winkelaanbod niet toegenomen, maar afgenomen. Het is wrang en pijnlijk om te zien dat de detailhandel die zich nu gaat vestigen dan ook geen uitbreiding is van het aanbod, maar regelrechte concurrentie vormt voor het bestaande winkelbestand. We hebben al twee boekhandels en een slijterij. Onze fractie had liever een aanvulling op en versterking van het bestaande winkeliersbestand gezien dan concurrentie", zo stelt het CDA.

Ontwrichting

De gemeente laat desgevraagd weten niet actief betrokken te zijn geweest bij de invulling: "De ondernemer is binnen de door de raad gestelde kaders zelf actief op zoek gegaan. We hebben geen verantwoordelijkheid voor de gekozen invulling", aldus de gemeente die aangeeft dat er inderdaad sprake kan zijn van concurrentie. "Echter kan de Wet ruimtelijke ordening geen bedrijven beschermen tegen de vestiging van concurrerende bedrijven in hun verzorgingsgebied. Concurrentieverhoudingen zijn hierin niet van belang, tenzij zich een duurzame ontwrichting van het voorzieningenpatroon zal voordoen die niet door dwingende redenen wordt gerechtvaardigd. Het CDA vraagt het college of ze bereid is om extra inzet te plegen om de bestaande winkels in het centrum van Tholen ten minste te behouden. Het CDA wijst hierbij naar het rapport “Tholen – gastvrijevesting aan het water”. "Het besluit van de raad om detailhandel toe te staan, was gekoppeld aan de voorwaarde dat er een actieplan en financieringsvoorstel moest liggen voor de binnenstad voordat de bouwwerkzaamheden van de Plint zouden starten. Het college gaat de komende tijd gesprekken aan met de ondernemers en pandeigenaren.Op basis van de behoefte zullen we als het nodig is bij de raad terugkomen met een voorstel. In de kadernota is ruimte opgenomen om te werken aan een revitalisering van de binnenstad."

Meer uit Tholen

Mannenkoor DEV organiseert meerdere concerten voor 25-jarig bestaan

SINT-ANNALAND - Het Christelijk Sint-Annalands Mannenkoor DEV bestaat dit jaar 25 jaar. Het mannenkoor wil dit bijzondere jubileumjaar opluisteren met een aantal concerten, te beginnen in Goes.

1 uur geleden
Warm weekend tijdens Pasen: Temperaturen tussen de 15 en 20 graden

ZEELAND - De verwachting voor Pasen kent nog steeds veel onzekerheid in de temperatuurverwachting. Maar de kans is het grootst dat er bovengemiddeld hoge temperaturen van 15 tot 20 graden worden genoteerd. Het weerbeeld lijkt met een mix van zon, wolken en enkele buien wel vrij zeker, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weeronline.

7 uur geleden
Nieuwe wethouder Hilde Moerland: 'Alsof ik in een rijdende trein stap' [INTERVIEW]

THOLEN - Na een onverwachte wending in de coalitie is Hilde Moerland (52) ineens de nieuwe wethouder van Tholen. Een beetje spannend vindt ze het nog wel. Maar de gedreven Stallander gaat voor niets én niemand uit de weg. "Ik vind dat iedereen op Tholen, klein of groot, ertoe doet. Daar sta ik voor."

1 dag geleden
Miljoenen mailadressen bij criminelen gevonden: Check hier of je ertussen zit

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie heeft eind januari zes verdachten opgepakt voor bankhelpdeskfraude. Ze hadden lijsten in bezit met zo'n 7 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan 5 miljoen uit Nederland. Deze adressen worden door cybercriminelen verhandeld en opnieuw gebruikt. Volgens de politie is het mogelijk dat heel veel Nederlanders hiervan slachtoffer zijn zonder dat ze dat zelf weten.

1 dag geleden
Felle brand op bedrijfsterrein Nijverheidsweg Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Op het terrein van een bedrijf in Sint-Maartensdijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een felle brand gewoed in een grote stapel hout.Bij de brandweer werd rond 02.15 uur gemeld dat vlammen waren gezien op een bedrijfsterrein in de buurt van de Sportlaan. Ter plekke bleek brand te woedden achter een loods aan de Nijverheidsweg. De brandweer schaalde op naar middelbrand. Twee blusvoertuigen en een waterwagen werden opgeroepen om de brand te bestrijden.Rond 02.35 uur kon de brandweer het sein 'brand meester' geven omdat van overslag naar de loods geen sprake bleek te zijn. Wel moest vervolgens nog geruime tijd worden nageblust. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waren er geen mensen of dieren bij het incident betrokken.

1 dag geleden
Drie vragen over het grote verduurzamingsproject van huurwoningen op Tholen

THOLEN - De eerste woningen op Tholen die tegen de vlakte gaan zijn bekend. Maar tot 2035 zullen er nog meer woningen worden afgebroken. Waarom kiest Stadlander voor sloop? En wat betekent dit voor de bewoners? Drie vragen over het megaproject.

2 dagen geleden
25 teams strijden vandaag tijdens het tweede Thoolse schoolvoetbaltoernooi

SINT-ANNALAND - Na het succes van vorig jaar vindt vanmiddag de tweede editie van het schoolvoetbaltoernooi in Sint-Annaland plaats. Het toernooi wordt georganiseerd door SoccerOne Tournaments en de jeugdcommissie van WHS. Er doen 25 teams mee die naar sportpark De Waaje afreizen om te strijden voor de felbegeerde beker.

2 dagen geleden