Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buurtbemiddeling Tholen zoekt bemiddelaars!

Buurtbemiddeling Tholen zoekt bemiddelaars!

OUD - VOSSEMEER - Buurtbemiddeling Tholen, onderdeel van WijZijn Traverse groep, is opzoek naar nieuwe vrijwilligers om zo hun team uit te breiden. Buurtbemiddeling Tholen komt graag in contact met mensen die een beetje tijd en een hart voor de buurt hebben.

Sinds de zomer van 2017 kunnen de bewoners van het Eiland Tholen een beroep doen op Buurtbemiddeling Tholen, dat mogelijk wordt gemaakt door Gemeente, Politie en woning coöperatie Stadlander. Op deze manier kon in 2018 80% van de casussen goed worden afgesloten. Het doel van de bemiddeling is simpel.

Geen oplossing

Melissa Vaders stagiaire coördinator en bemiddelaar bij WijZijn Traverse zegt hierover het volgende:" Het doel van buurtbemiddeling is er om te zorgen dat de buurt in harmonie met elkaar kan blijven leven. Ook bij zorg om leefomstandigheden van buurtgenoten kan een beroep op ons worden gedaan". Doordat WijZijn Traverse een brede welzijnsorganisatie is heeft buurtbemiddeling korte lijntjes met onder andere maatschappelijk werk. Waar buurtbemiddeling geen oplossing voor een zaak kan bieden kan de organisatie wel op meerdere vlakken helpen.

Werkwijze

Als er een melding binnenkomt gaan de vrijwillige bemiddelaars op bezoek bij de melder. Ze gaan vervolgens in gesprek met hen en houden een intake. Daarna gaan de bemiddelaars onverwacht langs bij de tweede partij. Vanuit de intake proberen de bemiddelaars vervolgens een bemiddelingsgesprek te organiseren op een neutrale plaats. Naast het standaard bemiddelingstraject biedt Buurtbemiddeling Tholen ook andere diensten aan zoals het schrijven van een warme brief en coaching.

Vrijwilligers

Vrijwilligers gaan niet in hun eigen buurt aan de slag, dit om partijdigheid te voorkomen en de neutraliteit te behouden. De bemiddelaars krijgen een 3-daagse Basistraining Buurtbemiddeling aangeboden. Ook kunnen ze gratis deelnemen aan andere verdiepingstrainingen die over het jaar worden georganiseerd door Buurtbemiddeling van WijZijn Traverse groep.

Overlast

Buurtbemiddeling is gratis en iedereen die in de Gemeente Tholen woont kan contact opnemen voor hulp. Buurtbemiddeling kan ingeschakeld worden voor onder andere overlast bij harde muziek, overlast van huisdieren of pesterijen. Ook voor stankoverlast of parkeerproblemen kan men aan de bel trekken bij Buurtbemiddeling. De afgelopen jaren nam het aantal meldingen van overlast door buren flink toe totdat buurtbemiddeling op het toneel kwam. Sindsdien zijn de meldingen een stuk afgenomen en is de onderlinge samenhorigheid in veel kernen toegenomen. Vaak is de oorzaak van het probleem iets heel kleins. Een simpele ergernis die steeds groter en groter wordt omdat men er niet met zijn buren over kan of wil praten.

Succes

Melissa Vaders heeft al meerdere keren bemiddeld in een "burenruzie" en over het algemeen allemaal met succes. "Vaak als je met mensen in gesprek gaat en je biedt ze een luisterend oor aan worden ze rustiger. Het probleem lijkt dan vaak niet eens zo heel groot en mensen zien dat dan ook zelf in. Een simpel gesprek met de twee partijen is vaak al voldoende om de hele situatie op te lossen zodat de buren weer normaal in harmonie met elkaar kunnen samenleven", aldus Melissa. 

Wilt u hen bijstaan als vrijwilliger? U kunt zich opgeven via [email protected] of via Facebook. De eerste trainingsdagen starten 6 februari weer.

Meer uit Tholen

Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

2 uur geleden
Veertig procent van de Zeeuwen voorstander van meer kernenergie

ZEELAND - De Nederlandse bevolking is in de afgelopen drie jaar positiever gaan denken over het gebruik van kernenergie. 36 procent van de volwassenen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken, tegenover 25 procent in 2020. Inwoners van Zeeland, waar de enige kerncentrale momenteel staat, zijn het meest positief over kernenergie. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

4 uur geleden
PVV-winst komt niet als een verrassing voor Fase (VVD): 'Zag het al aankomen'

THOLEN - Het besluit van Dilan Yesilgöz om niet samen te werken met de PVV in een nieuwe regering, valt niet goed bij sommige VVD-afdelingen. Op Tholen moet de VVD-fractie nog bijeenkomen om de verkiezingsuitslag te bespreken. Hoewel de winst van de PVV voor VVD-fractievoorzitter Anco Fase geen verrassing is, benadrukt hij dat het te vroeg is om in paniek te raken.

20 uur geleden
Voetbal: WHS lijdt grote nederlaag, Tholen en Smerdiek spelen thriller [SPEELRONDE 9]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 25 november allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 9.

23 uur geleden
Welke kandidaten kregen de meeste stemmen op Tholen? [TWEEDE KAMERVERKIEZING]

THOLEN - De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezing is bekend en daarmee kunnen we de balans opmaken. Welke kandidaten wonnen de meeste stemmen op Tholen? En hoeveel stemmen heeft Tholenaar Geert Hogendoorn gekregen?

1 dag geleden
Eerste prijs voor Harmonieorkest Concordia Tholen: 'Erg tevreden'

THOLEN - Zaterdag, 25 november, schitterde Koninklijke Muziekvereniging Concordia uit Tholen op het concertconcours in theater De Schalm in Veldhoven. Het harmonieorkest, onder leiding van dirigent Marcel Hartendorp, nam deel in de tweede divisie, vier jaar na hun promotie van de derde naar de tweede divisie.

1 dag geleden
Man (22) gaat in Tholen door het lint tegen politie en zorgverleners

HALSTEREN/THOLEN - Een 22-jarige man uit Halsteren heeft zaterdagavond een politieagent mishandeld terwijl hij in een ambulance lag. De hulpdiensten waren naar de man in Tholen gekomen, omdat het niet goed met hem ging. Hij had geen zin in medische hulp en is uiteindelijk aangehouden na herhaalde agressieve uitbarstingen.

1 dag geleden