Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bus Ellewoutsdijk heeft zijn waarde bewezen

Bus Ellewoutsdijk heeft zijn waarde bewezen

ELLEWOUTSDIJK - Het dorpsbusje in Ellewoutsdijk bestaat tien jaar. Het kwam toen basisschool De Linden de deuren moest sluiten. Met het busje konden de kinderen naar scholen in buurdorpen worden gebracht. Inmiddels is het busje veel meer dan dat.

Het vervoermiddel moest voorkomen dat alle gezinnen uit het dorp zouden vertrekken, omdat er geen basisschool meer was. Met hulp van de gemeente Borsele, sponsors en een subsidie uit Europa kon het worden aangeschaft. Het onderhoud gebeurt op de werkplaats van de gemeente. De stichting Dorpsbusje Ellewoutsdijk zamelt onder meer met rommelmarkten geld in voor benzine en andere zaken. Het is een voorziening van en voor het dorp.

Concluderen

Waar er in 2011 elke dag acht kinderen in het busje zaten, zijn dat er nu zestien. Elke dag rijdt het busje twee ritten naar de scholen in Driewegen en Ovezande, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. “Je kunt concluderen dat het busje een belangrijke rol vervult. Er gaan meer kinderen dan ooit mee”, zegt Ad Schenk, die namens de gemeente in het bestuur van de stichting zit.

Chauffeurs

De stichting drijft op vrijwilligers. Schenk vindt het mooi om te zien dat die er volop zijn in de kleinste kern van de gemeente Borsele. Er zijn tien chauffeurs. Toen enkelen door de coronacrisis zeiden even niet te willen rijden en daarmee een tekort dreigde, waren er zo een paar vervangers gevonden. “Dat is het voordeel van een klein dorp. De mensen weten snel een paar inwoners die het misschien wel zouden willen doen. Een dag later is het dan al geregeld. De strijdlust van tien jaar geleden is er nog steeds.” In de bus zijn overigens de nodige maatregelen getroffen om het vervoer veilig te laten plaatsvinden.

Weekmarkt

De vrijwilligers rijden niet alleen naar school en terug. Elke week is er ook een rit naar de weekmarkt in Goes en eentje naar het zwembad in Kapelle. Bovendien worden er dorpsuitjes georganiseerd, bijvoorbeeld naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.

Gedragen

De ouderen hebben er dus ook baat bij.

Het doet wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele deugd. “Het is een voorziening die wordt gedragen door de inwoners", zegt zij. "Het hele dorp staat er achter. Dat maakt me trots. Als gemeente kunnen we zorgen voor een nieuwe bus, maar als je geen mensen hebt die er in willen rijden, schiet je daarmee niks op. Dat is niet het geval in Ellewoutsdijk.”

Meer uit Beveland

Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

7 uur geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

1 dag geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

1 dag geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

1 dag geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

2 dagen geleden
Man (34) vernielt ruit en steelt bestelbus in Goes

GOES - Een 34-jarige man uit Bergen op Zoom is gisteren na een achtervolging aangehouden in Steenbergen. De man zou in Goes een ruit hebben vernield en een bestelbus hebben gestolen. 

2 dagen geleden
Grote brand Oudelande aangestoken; bewoner (51) aangehouden

OUDELANDE - Voor de brand die donderdagmorgen vroeg een schuur met tientallen caravans verwoestte in Oudelande gaat de politie uit van brandstichting. De 51-jarige bewoner van het naastgelegen huis, dat ook beschadigde raakte, is aagehouden. Hij zit vast voor verhoor.

2 dagen geleden