Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgerinitiatief rond kapitaalverzekeringen zet 'Haagse' meters

Burgerinitiatief rond kapitaalverzekeringen zet 'Haagse' meters

DEN HAAG (ANP) - Een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat kapitaalverzekeringen transparanter worden, is weer een stap dichterbij. De Consumentenbond, stichting ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces, die daarvoor een burgerinitiatief startten, mogen dit voorstel naar eigen zeggen toelichten in de Tweede Kamer.

De initiatiefnemers vinden dat klanten pas een goed geïnformeerde keuze kunnen maken om een product af te sluiten, aan te passen of te behouden als er duidelijkheid is over de kosten. Daarom zouden aanbieders van kapitaalverzekeringen verplicht moeten worden om consumenten volledig te informeren over alle kosten die worden ingehouden gedurende de looptijd.

Het burgerinitiatief om dit geregeld te krijgen, is volgens de initiatiefnemers goedgekeurd door de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Dat betekent concreet dat de initiatiefnemers hun voorstel mogen toelichten aan de vaste commissie voor Financiën. Daarna zal het voorstel in de Tweede Kamer worden behandeld.

Op de agenda van de Kamer

De vier partijen werken al jarenlang samen om gerechtigheid te krijgen voor slachtoffers van woekerpolissen. Dit waren beleggingsverzekeringen waarbij de beheerkosten onduidelijk waren. Klanten werden daarbij soms verrast dat de kosten zorgden voor een afname van de waarde van hun verzekering.

Behalve beleggingsverzekeringen vallen ook levensverzekeringen onder kapitaalverzekeringen. Daarnaast sparen mensen via deze producten voor aanvullend pensioen of bijvoorbeeld om kapitaal op te bouwen voor een huis.

Bij een burgerinitiatief kan een wetsvoorstel op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet als genoeg burgers zich daarachter scharen. Het parlement moet zich daar dan over buigen. Er zijn 40.000 handtekeningen voor nodig.

Meer uit Financieel

Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

27 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

36 minuten geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

1 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

2 uur geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

2 uur geleden