Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgerinitiatief rond kapitaalverzekeringen zet 'Haagse' meters

Burgerinitiatief rond kapitaalverzekeringen zet 'Haagse' meters

DEN HAAG (ANP) - Een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat kapitaalverzekeringen transparanter worden, is weer een stap dichterbij. De Consumentenbond, stichting ConsumentenClaim, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces, die daarvoor een burgerinitiatief startten, mogen dit voorstel naar eigen zeggen toelichten in de Tweede Kamer.

De initiatiefnemers vinden dat klanten pas een goed geïnformeerde keuze kunnen maken om een product af te sluiten, aan te passen of te behouden als er duidelijkheid is over de kosten. Daarom zouden aanbieders van kapitaalverzekeringen verplicht moeten worden om consumenten volledig te informeren over alle kosten die worden ingehouden gedurende de looptijd.

Het burgerinitiatief om dit geregeld te krijgen, is volgens de initiatiefnemers goedgekeurd door de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. Dat betekent concreet dat de initiatiefnemers hun voorstel mogen toelichten aan de vaste commissie voor Financiën. Daarna zal het voorstel in de Tweede Kamer worden behandeld.

Op de agenda van de Kamer

De vier partijen werken al jarenlang samen om gerechtigheid te krijgen voor slachtoffers van woekerpolissen. Dit waren beleggingsverzekeringen waarbij de beheerkosten onduidelijk waren. Klanten werden daarbij soms verrast dat de kosten zorgden voor een afname van de waarde van hun verzekering.

Behalve beleggingsverzekeringen vallen ook levensverzekeringen onder kapitaalverzekeringen. Daarnaast sparen mensen via deze producten voor aanvullend pensioen of bijvoorbeeld om kapitaal op te bouwen voor een huis.

Bij een burgerinitiatief kan een wetsvoorstel op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet als genoeg burgers zich daarachter scharen. Het parlement moet zich daar dan over buigen. Er zijn 40.000 handtekeningen voor nodig.

Meer uit Financieel

ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiële sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

6 minuten geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

38 minuten geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

59 minuten geleden
Beleggers op Damrak wachten op rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren. Het rentebesluit wordt pas na sluiting van de Europese beurshandel bekendgemaakt.

1 uur geleden
Bundesbank-president: 'koppig' doorgaan met renteverhogingen

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. De rentebepalers in de eurozone moeten "koppig" zijn en de financieringskosten blijven verhogen om de inflatie aan te pakken, zei Nagel in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanTotalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

1 uur geleden
Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

2 uur geleden