Burgemeesters kritisch over voorkeurspositie onderwijsland
UTRECHT (ANP) - De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn kritisch op de voorkeurspositie die leerkrachten krijgen bij het testen op corona. "Wij zijn hier niet principieel op tegen, maar waarom krijgt de politie- of de vuilnisman geen voorrang en de onderwijzer wel? Lesgeven kan wel via een iPad en vuilnis ophalen niet", stelt voorzitter Hubert Bruls maandag.
De voorkeur voor de een, is volgens hem een nadeel voor een ander. "Het onderwijsland is nogal een grote groep die een fors beslag legt op de testcapaciteit. Mensen melden zich ook nog eens en masse."
De 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio's vinden dat je op grond van objectieve criteria de verschillende beroepen met elkaar moet vergelijken. Er bestaan volgens hen namelijk veel meer beroepsgroepen die voor de samenleving cruciaal zijn zoals "het waterschap of de energiemaatschappijen".
Jongeren
De burgemeesters bespraken maandag in Utrecht de actuele corona-ontwikkelingen en keken alvast vooruit naar de herfst en winter. Zij maken zich zorgen om de jongeren. "Wij moeten juist zoveel mogelijk plekken waar zij graag komen, openhouden. Anders gaan ze zelf illegale feesten organiseren en dan zijn we verder van huis."
Jan van Zanen van Den Haag: "Als je kijkt naar de cijfers dan zijn jongeren het meest kwetsbaar. Vooral deze groep raakt besmet."
Regionale aanpak
Volgens minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) staat "het perspectief voor jongeren" op de politieke agenda. "U zult hier snel iets over horen."
Vanaf dinsdag begint formeel de regionale aanpak. Als lokaal het aantal besmettingen toeneemt, kunnen gemeentes aanvullende maatregelen nemen. Amsterdam praat dinsdag over welke extra maatregelen de stad wil nemen.
Meer uit Binnenland
OUDE PEKELA (ANP) - Op de N367 bij Oude Pekela in Groningen is woensdagavond een dode gevallen bij een ernstig verkeersongeval rond 23.30 uur, meldt de politie. Twee andere mensen raakten gewond.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is niet overtuigd van het "rechtsstatelijk leiderschap" van premier Dick Schoof. Hij zei in een eerder debat toe als leider van het kabinet de rechtsstaat te zullen beschermen, maar Bikker ziet daar nog weinig van terug. Sterker, zij ziet juist "politiek bestuurlijke chaos" en "staatsrechtelijke piraterij" in het kabinet-Schoof.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet aangevallen, terwijl daar eerst vrees voor was. Toch kan de coalitie nog niet opgelucht ademhalen: interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) lag zwaar onder vuur en sloeg zich met moeite door het debat heen. Bovendien heeft de coalitie nog een dag aan debat te gaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil niet zomaar een bezuiniging op het budget van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp "slikken", zegt partijleider Chris Stoffer. Het kabinet wil daar uiteindelijk 2,4 miljard euro op bezuinigen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is geen "polonaise" dat de BBB het volledige ministerie van Landbouw bestiert, zegt partijleider Caroline van der Plas. Haar partij leverde Femke Wiersma als minister van Landbouw en Jean Rummenie als staatssecretaris. Zij moeten nu maatregelen nemen die veel pijn doen bij de BBB-achterban.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is een "dieptepunt" dat asielzoekers van het kabinet-Schoof de "schuld van alles krijgen", zegt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Ze verwijst naar uitspraken van premier Dick Schoof, die de asielcrisiswet rechtvaardigde omdat de woningmarkt, zorg en het onderwijs onder druk staan. "Mensen ervaren een asielcrisis", zei hij daarover. "Je kent weinig schaamte als je kwetsbare mensen daar de schuld van geeft", recenseert Ouwehand die uitspraken.
3 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Tussen Arnemuiden en Vlissingen Souburg rijden geen treinen door een politieonderzoek bij station Middelburg, meldt de NS.
3 uur geleden