Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters horen meer over maatregelen tegen asielprobleem

Burgemeesters horen meer over maatregelen tegen asielprobleem

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad horen maandagavond meer over de oplossingen die het kabinet heeft bedacht om de acute nood in de asielopvang op te lossen. De burgemeesters hebben vorige week geëist dat er deze week een noodopvanglocatie komt waar vluchtelingen onderdak krijgen totdat ze aan de beurt zijn voor de procedure in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Defensie gaat dat regelen, maar waar en wanneer precies is nog niet naar buiten gebracht.

De burgemeesters bespreken in Utrecht ook hoe de veiligheidsregio's kunnen zorgen voor onderkomens voor statushouders en nog eens 225 crisisnoodopvangplekken per regio. De regio's hebben al ruim 5000 crisisplekken gerealiseerd, maar moeten nu nog eens 5600 plaatsen vinden. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, sluit niet uit dat opvang in natuurgebied Heumensoord weer in beeld komt. In een tentenkamp in Heumensoord zijn al tweemaal vluchtelingen ondergebracht. Eerst bijna 3000 Syriërs en vorig jaar ruim 900 Afghanen.

De gemeenten zouden eigenlijk per 1 oktober stoppen met extra inspanningen voor het asielprobleem, aangezien dat geen taak van gemeenten is. Nu is afgesproken dat de hulp tot 1 januari wordt verlengd maar verschillende burgemeesters uit het Veiligheidsberaad zijn daar slechts schoorvoetend mee akkoord gegaan. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schuift waarschijnlijk aan bij het beraad.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

9 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

9 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

10 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

10 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

11 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

11 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

12 uur geleden