Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters christelijke gemeenten dringen aan op vaccineren

Burgemeesters christelijke gemeenten dringen aan op vaccineren

NEDER-BETUWE (ANP) - Vaccineren is voor veel mensen, en zeker in Neder-Betuwe, een heel ingewikkeld onderwerp. De vaccinatiegraad in Neder-Betuwe blijft met 58 procent fors achter bij het landelijk gemiddelde. "Ik hoop daarom dat iedereen de stap zet om gebruik te maken van de gegeven middelen tegen dit gevaarlijke virus." Dat schrijft burgemeester Jan Kottelenberg (CDA) van de voornamelijk streng-christelijke Gelderse gemeente Neder-Betuwe.

Veel inwoners zien om geloofsredenen af van vaccinaties en Kottelenberg maakt zich daar "grote zorgen" over. Hij adviseert de Neder-Betuwnaren om zich nog eens te laten informeren of met de huisarts te gaan praten. "Het blijft een individuele keuze, maar we maken allen deel uit van de maatschappij en hebben naast de zorg voor onze eigen kring ook verantwoordelijkheden voor de mensen in onze bredere omgeving", aldus de burgemeester.

Kottelenberg schaart zich met zijn oproep in een rijtje van burgemeesters van christelijke gemeenten die hun inwoners nogmaals aansporen om zich te laten inenten. Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst begon de raadsvergadering dinsdag met de oproep dat zijn inwoners "nog een keer moesten overwegen om zich te laten vaccineren", meldt De Stentor. "Het is de manier om uit deze situatie te komen", aldus Ten Kate, die ook pleitte voor respect onderling. "Geef elkaar de ruimte. Letterlijk door op 1,5 meter afstand te blijven en figuurlijk door elkaars keuze te respecteren." Ook burgemeester Cees van den Bos (SGP) van Urk deed zo'n oproep bij Omroep Flevoland.

Burgemeester Breunis van der Weerd (SGP) van Nunspeet drong er vorige maand al bij zijn inwoners op aan om toch prikken te halen vanwege de hoge besmettingsgraad in de Veluwse plaats. Maar hij liet meteen weten dat hij dat zelf vanuit zijn geloofsovertuiging niet deed. De burgemeester is nu geveld door een milde vorm van corona, zo maakte de gemeente bekend.

Meer uit Binnenland

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

39 minuten geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

41 minuten geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

2 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

3 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

5 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

6 uur geleden