Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester na bezoek bouw kerncentrale Engeland: 'Heeft weg voor Borsele verhelderd'

Burgemeester na bezoek bouw kerncentrale Engeland: 'Heeft weg voor Borsele verhelderd'

HEINKENSZAND - Daags na zijn bezoek aan de bouwlocatie van een nieuwe kerncentrale in zuidwest-Engeland zijn nog niet alle indrukken en opgedane informatie bezonken bij burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Hij kan wel zeggen terug te kijken op een nuttig bezoek, in voorbereiding op de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales bij Borssele. Bij het Britse plaatsje Cannington is in 2018 de bouw van een kerncentrale gestart. “Dat zou ons voorland kunnen zijn”, vertelt Dijksterhuis. “Al is de situatie niet één op één te vergelijken, het was goed om daar te zien wat de effecten van de bouw zijn en waarmee we allemaal rekening moeten houden voor ons voorwaardenpakket.”

Het is nog onbekend wanneer het kabinet definitief besluit of er twee nieuwe kerncentrales komen bij de centrale in Borssele. “Met de kennis van nu is dat ergens in 2024”, zegt Dijksterhuis. Zijn gemeente gaat niet over dit besluit. “Onze taak is een goed pakket met voorwaarden samenstellen. Als het dan toch moet in Borsele, wat moet er dan geregeld zijn? We werken nu al aan de voorwaarden, want als het besluit eenmaal genomen is, gaat de trein rijden.”

Bouwput

Ter voorbereiding bezocht Dijksterhuis vorige week, samen met onder andere de Borselse wethouders en twee gedeputeerden namens de provincie Zeeland, de bouwlocatie van een nieuwe kerncentrale in Somerset. Hier is naast twee bestaande kerncentrales in 2018 de bouw van een derde begonnen, voor het eerst in dertig jaar in Engeland. “Vergelijkbaar met Borsele is dat het daar ook een landelijk besluit is”, legt Dijksterhuis nog eens uit dat het niet aan zijn gemeente is om voor of tegen nieuwe kerncentrales bij Borssele te besluiten.

Wat de burgemeester opviel was de impact van de bouw op de omgeving. “De bouw zou hier gevolgen hebben voor heel Zeeland. Bijvoorbeeld op het gebied van de economie, werkgelegenheid en woningmarkt. Er is straks wellicht huisvesting nodig voor werknemers, terwijl ook de lokale bevolking een huis zoekt. Daarnaast wonen mensen meer dan tien jaar lang naast een ‘bouwput’.” De lokale gemeente in Engeland heeft nog niet in zicht hoe lang werknemers blijven, of zij hun families meenemen en wat dat betekent voor lokale voorzieningen, zoals scholen en verenigingen. Het verbaasde Dijksterhuis dat er een school voor nucleair onderwijs, met zo’n honderdvijftig leerlingen, is gebouwd in het kleine dorp. “Als we in Borsele nieuwe kerncentrales krijgen, lijkt het me helder dat daarvoor educatie nodig is. Deze school vind ik een prachtig voorbeeld van hoe we dat hier kunnen opzetten, in samenwerking met bijvoorbeeld de HZ University of Applied Sciences en Scalda.” Ook zag de burgemeester dat zowel lokale als regionale bedrijven in Somerset profijt hebben van de bouw van de kerncentrale. Hij ziet daardoor ook kansen voor het Zeeuwse bedrijfsleven.

Impactanalyse

De plaatselijke Engelse overheden lopen met dit traject zo’n tien jaar voor op Borsele. Daardoor kan de gemeente veel leren van de ervaringen in Somerset. Zo veroorzaakt het bouwverkeer overlast voor inwoners en ondernemers. Dat goed organiseren is een van de tips voor Dijksterhuis en zijn collega-bestuurders. “En we moeten net als zij een impactanalyse voor de regio laten maken.”

Het bezoek heeft Dijksterhuis een beeld gegeven van de weg die de gemeente en provincie de komende jaren te gaan hebben, zegt hij. “De mensen in Engeland hebben veel werk gemaakt van ons bezoek en naar mijn gevoel een open en eerlijk verhaal verteld. Ze gaven antwoord op al onze vragen. Wat zou ook hun belang zijn om niet eerlijk te zijn?”

Onafhankelijke informatie

Met het voorlopige besluit voor twee nieuwe kerncentrales bij Borssele is er veel werk afgekomen op Borsele. “Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig ben. Dit dossier roept veel vragen en zorgen op. In Engeland merkte ik dat dit niet ongewoon is en dat we hierin een weg kunnen vinden. Dat is plezierig. In dit dossier zullen we het als gemeente nooit helemaal goed doen. We kunnen niet ieders belangen honoreren. Maar ik vind het onze rol dat mensen, zowel voor- als tegenstanders, zich gehoord voelen en dat wij alle geluiden overbrengen naar de ministeries. En dat de gemeenteraad een goed voorwaardenpakket vaststelt.” Ook hamert Dijksterhuis erop dat het Rijk zorgt voor onafhankelijke informatieverschaffing in Borsele. Bijvoorbeeld openbare bijeenkomsten met partijen als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en toezichthouder ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. “En dat liever vandaag dan morgen.”

Meer uit Beveland

Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

12 minuten geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

2 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Auto rijdt tegen boom op Torendijk in Kortgene, bestuurder ernstig gewond

KORTGENE - Bij een eenzijdig auto-ongeval op de Torendijk in Kortgene is donderdagavond de bestuurder ernstig gewond geraakt. 

4 uur geleden
Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

1 dag geleden