
Burgemeester na bezoek bouw kerncentrale Engeland: 'Heeft weg voor Borsele verhelderd'
HEINKENSZAND - Daags na zijn bezoek aan de bouwlocatie van een nieuwe kerncentrale in zuidwest-Engeland zijn nog niet alle indrukken en opgedane informatie bezonken bij burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Hij kan wel zeggen terug te kijken op een nuttig bezoek, in voorbereiding op de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales bij Borssele. Bij het Britse plaatsje Cannington is in 2018 de bouw van een kerncentrale gestart. “Dat zou ons voorland kunnen zijn”, vertelt Dijksterhuis. “Al is de situatie niet één op één te vergelijken, het was goed om daar te zien wat de effecten van de bouw zijn en waarmee we allemaal rekening moeten houden voor ons voorwaardenpakket.”
Het is nog onbekend wanneer het kabinet definitief besluit of er twee nieuwe kerncentrales komen bij de centrale in Borssele. “Met de kennis van nu is dat ergens in 2024”, zegt Dijksterhuis. Zijn gemeente gaat niet over dit besluit. “Onze taak is een goed pakket met voorwaarden samenstellen. Als het dan toch moet in Borsele, wat moet er dan geregeld zijn? We werken nu al aan de voorwaarden, want als het besluit eenmaal genomen is, gaat de trein rijden.”
Bouwput
Ter voorbereiding bezocht Dijksterhuis vorige week, samen met onder andere de Borselse wethouders en twee gedeputeerden namens de provincie Zeeland, de bouwlocatie van een nieuwe kerncentrale in Somerset. Hier is naast twee bestaande kerncentrales in 2018 de bouw van een derde begonnen, voor het eerst in dertig jaar in Engeland. “Vergelijkbaar met Borsele is dat het daar ook een landelijk besluit is”, legt Dijksterhuis nog eens uit dat het niet aan zijn gemeente is om voor of tegen nieuwe kerncentrales bij Borssele te besluiten.
Wat de burgemeester opviel was de impact van de bouw op de omgeving. “De bouw zou hier gevolgen hebben voor heel Zeeland. Bijvoorbeeld op het gebied van de economie, werkgelegenheid en woningmarkt. Er is straks wellicht huisvesting nodig voor werknemers, terwijl ook de lokale bevolking een huis zoekt. Daarnaast wonen mensen meer dan tien jaar lang naast een ‘bouwput’.” De lokale gemeente in Engeland heeft nog niet in zicht hoe lang werknemers blijven, of zij hun families meenemen en wat dat betekent voor lokale voorzieningen, zoals scholen en verenigingen. Het verbaasde Dijksterhuis dat er een school voor nucleair onderwijs, met zo’n honderdvijftig leerlingen, is gebouwd in het kleine dorp. “Als we in Borsele nieuwe kerncentrales krijgen, lijkt het me helder dat daarvoor educatie nodig is. Deze school vind ik een prachtig voorbeeld van hoe we dat hier kunnen opzetten, in samenwerking met bijvoorbeeld de HZ University of Applied Sciences en Scalda.” Ook zag de burgemeester dat zowel lokale als regionale bedrijven in Somerset profijt hebben van de bouw van de kerncentrale. Hij ziet daardoor ook kansen voor het Zeeuwse bedrijfsleven.
Impactanalyse
De plaatselijke Engelse overheden lopen met dit traject zo’n tien jaar voor op Borsele. Daardoor kan de gemeente veel leren van de ervaringen in Somerset. Zo veroorzaakt het bouwverkeer overlast voor inwoners en ondernemers. Dat goed organiseren is een van de tips voor Dijksterhuis en zijn collega-bestuurders. “En we moeten net als zij een impactanalyse voor de regio laten maken.”
Het bezoek heeft Dijksterhuis een beeld gegeven van de weg die de gemeente en provincie de komende jaren te gaan hebben, zegt hij. “De mensen in Engeland hebben veel werk gemaakt van ons bezoek en naar mijn gevoel een open en eerlijk verhaal verteld. Ze gaven antwoord op al onze vragen. Wat zou ook hun belang zijn om niet eerlijk te zijn?”
Onafhankelijke informatie
Met het voorlopige besluit voor twee nieuwe kerncentrales bij Borssele is er veel werk afgekomen op Borsele. “Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig ben. Dit dossier roept veel vragen en zorgen op. In Engeland merkte ik dat dit niet ongewoon is en dat we hierin een weg kunnen vinden. Dat is plezierig. In dit dossier zullen we het als gemeente nooit helemaal goed doen. We kunnen niet ieders belangen honoreren. Maar ik vind het onze rol dat mensen, zowel voor- als tegenstanders, zich gehoord voelen en dat wij alle geluiden overbrengen naar de ministeries. En dat de gemeenteraad een goed voorwaardenpakket vaststelt.” Ook hamert Dijksterhuis erop dat het Rijk zorgt voor onafhankelijke informatieverschaffing in Borsele. Bijvoorbeeld openbare bijeenkomsten met partijen als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en toezichthouder ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. “En dat liever vandaag dan morgen.”
Meer uit Beveland
ZEELAND - Met de zomervakantie voor de deur waarschuwt het landelijke netwerk van ongediertebestrijders Beestjes Kwijt voor een toename van bedwantsen in huis. Volgens de organisatie stijgt het aantal meldingen van bedwantsplagen na de zomer met 30 tot 40 procent, vooral in de maand september.
13 uur geledenSpecialist in natuursteen Dominicus is al 50 jaar een begrip in Zeeland en inmiddels ook daarbuiten. Broers Niels en Peter Dominicus vertellen aan de keukentafel over hun passie voor steen, familie en de toekomst. 'Steen zit in ons DNA.'
18 uur geledenGOES - De stichting Oosterschelde Kreeft Zierikzee draagt aanstaande donderdag 10 juli om 17.00 uur een bedrag van 4.700 euro over aan de kreeftenvissers van de Oosterschelde. Dat gebeurd in restaurant De Banjaard in Zierikzee De opbrengst werd opgehaald tijdens een recente veiling ten bate van onderzoek naar de mysterieuze kreeftensterfte in het gebied.
1 dag geledenBAARLAND - Bij Strandbrasserie De Landing wordt vrijdag 4 juli een zonnebrandpaal geplaatst . De plaatsing van de paal is een samenwerking tussen de gemeente Borsele, de GGD Zeeland en Strandbrasserie De Landing. Wethouder Marga van de Plasse is enthousiast over het project: "Iedereen vergeet wel eens zonnebrand mee te nemen. Dan is zo'n zonnebrandpaal echt een uitkomst."
1 dag geledenWILHELMINADORP - Bij een botsing op de Langeweg bij Wilhelminadorp zijn vrijdagochtend twee auto's beschadigd. Het is niet bekend of er iemand gewond is geraakt.
1 dag geledenKORTGENE - Vanaf vrijdag 4 juli tot en met zondag 31 augustus kunnen inwoners en toeristen op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag gebruikmaken van de veerdienst tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Rederij Denick verzorgt, net zoals in 2024, de veerdienst.
1 dag geledenGOES - Het Mobiel Medisch Team ( MMT) uit Rotterdam is donderdagavond ingezet voor een noodsituatie in een woning in Goes. Het slachtoffer is naar Rotterdam gebracht.
1 dag geleden