Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester: ‘Geen aanwijzingen voor gevaar hier’

Burgemeester: ‘Geen aanwijzingen voor gevaar hier’

KAPELLE - Waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle is geschrokken van de aanhouding van de van terrorisme en oorlogsmisdaden verdachte Syriër in Kapelle. Hij begrijpt de onrust onder inwoners. “Maar er is geen enkele aanwijzing voor dreiging in Kapelle of de rest van Zeeland”, benadrukt Hieltjes.

De 47-jarige Syriër is dinsdag opgepakt in zijn woning in Kapelle. Hij woont hier al enkele jaren, met zijn vrouw en kinderen. De verdachte heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd.

Vrijdag wordt de Syriër voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Die is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen. Dan wordt duidelijk of hij langer blijft vastzitten.

Ongerust

“Ik ben ervan geschrokken dat een verdachte van dit soort misdrijven in Kapelle woont”, zegt Hieltjes. “Gelukkig treden politie en Openbaar Ministerie kordaat op bij dit soort verdenkingen.”

In gesprek met inwoners hoort de waarnemend burgemeester veel verbaasde reacties. “Mensen vragen zich af of zij zich ongerust moeten maken, want het komt nu heel dichtbij. Maar bij onderzoek in de woning is geen enkele aanwijzing gevonden voor dreiging in Kapelle of de rest van Zeeland.” Bij deze doorzoeking heeft de politie beslag gelegd op documenten, een computer en telefoon.

School

Hieltjes heeft ook gesproken met de echtgenote van de verdachte. “De kinderen zitten hier op school en zijn ook de volgende dag gewoon naar school gaan. Dat raakt mij persoonlijk, want ze moeten ook gewoon naar school kunnen gaan. Ze zijn leerplichtig en het leven gaat door. Gelukkig reageren de meeste mensen begripvol.”

Ook met schoolpersoneel en de voorzitter van voetbalvereniging Kapelle heeft Hieltjes gepraat. De man en kinderen zijn lid van de club. “Sommige mensen kunnen het nieuws niet geloven, omdat de man prettig overkwam.”

Zorg

Inwoners vragen Hieltjes ook hoe de verdachte een verblijfsvergunning heeft kunnen krijgen. “Die vraag heb ik ook. Maar dat is aan de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, redactie).” Nu loopt het strafrechtelijk onderzoek tegen de man en daarin heeft een burgemeester geen rol. “Mijn zorg is dat het goed gaat met het gezin.”

Gewapende strijd

Het onderzoek tegen de Syriër is begonnen met informatie van de Duitse politie. Die beschikte over getuigenverklaringen tegen de man. Hij is opgepakt op verdenking van oorlogsmisdrijven en terrorisme in zijn geboorteland. De man zou als bataljonscommandant van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Hij vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Zijn bataljon is bekend geworden als Ghuraba'a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

Tegelijk met zijn aanhouding dinsdag zijn er in een zelfstandig onderzoek in Duitsland zes woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba'a Mohassan doorzocht. Ook is er een woning in Ede doorzocht. Hier woont een man die contact had met de verdachte uit Kapelle.

Meer uit Reimerswaal

Lezersfoto van de week komt deze keer uit Yerseke Moer

KAPELLE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode wordt deze eer opgesierd door een foto van Annie van Es uit Kapelle.

1 dag geleden
Open dag zaterdag bij KNRM Hansweert

HANSWEERT - KNRM-reddingstation Hansweert opent haar deuren tijdens de reddingbootdag op zaterdag 25 mei.

4 dagen geleden
Eenzaamheid is echt niet nodig in Reimerswaal

KRUININGEN - Eenzaamheid is echt niet nodig in de gemeente Reimerswaal. Stichting Senioren Reimerswaal is er voor u! Met de doelstelling, het bevorderen van de zelfstandigheid maatschappelijke integratie en participatie van senioren zonder winstoogmerk. Een en ander geven wij gestalte door het stimuleren, ondersteunen en organiseren van activiteiten op sociaal cultureel en recreatief gebied.

4 dagen geleden
Subsidie voor cultuurprojecten Zeeuwse jongeren

KAPELLE/KRUININGEN - De provincie Zeeland kent zes projecten uit de Impuls Jongerencultuur subsidie toe. Projecten van Cine Zee, Nacht van de Nacht Middelburg, Royal Flush Vlissingen en Stringtogether krijgen samen in totaal 114.720 euro. 

5 dagen geleden
Dijkversterking Hansweert levert nieuwe rotonde op

HANSWEERT - Het zat al langer in de planning, nu is het zover: een nieuwe rotonde in Hansweert aan de Boomdijk. 'Vanwege de dijkversterking is het noodzakelijk om een veilige rotonde te maken voor al het verkeer', laat het waterschap weten. In de week van 3 juni start de aanleg en die duurt naar verwachting zo'n twee maanden. De nieuwe rotonde komt te liggen op de huidige kruising van de Boomdijk met de Eendracht en de Kanaalstraat.

6 dagen geleden
Tiende editie Toujours Kapelle geslaagd, expo 'WO2 in Kleur' nog te zien in dorpshuis

KAPELLE - Vorige week stond in het teken van de tiende Toujours Kapelle. De in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Franse soldaten werden op donderdag herdacht op de Franse begraafplaats; er waren de hele week activiteiten in en om oorlogsmuseum Memorial 40-45 Kapelle en op zaterdag werd door bijna vijfhonderd mensen de Franse Slag Mars gelopen. In dorpshuis De Vroone is de komende week nog de fototentoonstelling 'WO2 in Kleur' te zien.

6 dagen geleden
Doortrapdag Wemeldinge: lang en veilig blijven fietsen

WEMELDINGE - Op woensdag 29 mei organiseert de gemeente Kapelle een doortrapdag in Wemeldinge. 'Deze dag organiseren we voor ouderen om zo lang en veilig mogelijk te kunnen blijven fietsen', laat de gemeente weten. 'De Doortrapdag vindt plaats in Gasterij Schoudee in Wemeldinge van 9.45 tot 15.00 uur. U kunt gratis meedoen. Het is belangrijk dat u uw eigen fiets meeneemt.'

1 week geleden