Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Dijksma: klimaatgeld moet vooral naar steden gaan

Burgemeester Dijksma: klimaatgeld moet vooral naar steden gaan

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Het geld voor kwetsbare landen om zich aan te passen aan klimaatverandering moet vooral gaan naar hun steden, vindt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Dat voorstel doet ze op een bijeenkomst op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, waar ze een toespraak houdt samen met klimaatminister Rob Jetten. Dijksma is 'speciaal gezant' van het stedennetwerk van de Verenigde Naties.

Steden spelen een belangrijke rol om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Dijksma. Dit kwam ook naar voren in rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC: steden zijn hotspots, maar kunnen een belangrijk aandeel hebben in verduurzaming. Dijksma wijst erop dat in 2050 een groot deel van de wereldbevolking in steden leeft en dat steden verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Jetten benadrukt tijdens zijn toespraak het belang voor de regering om samen te werken met lokale overheden.

Jetten stelt dat steden de transitie sneller kunnen laten gaan. Als voorbeeld noemt hij Utrecht, een van de Nederlandse steden die klimaatneutraal wil zijn in 2030. Ook volgens Dijksma hebben steden "de sleutel in handen". "Steden zorgen voor innovatie. Ze kunnen inzetten op schoon transport, duurzame gebouwen en groene energie", aldus de burgemeester. Steden staan dicht bij hun inwoners, zegt Dijksma, en die zijn belangrijk voor het draagvlak achter klimaatactie. De COP27 houdt voor het eerst een bijeenkomst voor ministers en burgemeesters over steden en klimaatverandering. "Een mijlpaal", volgens Dijksma. "Iets wat eerder had moeten gebeuren."

De burgemeester wil dat landen samenwerken met steden en ze roept op om haast te maken met het tegengaan van klimaatverandering. "We hebben minder dan 100 maanden tot 2030." Om de opwarming van de aarde te beperken, zou de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 45 procent gereduceerd moeten zijn. Deze bijeenkomst tussen ministers en burgemeesters moet vaker gaan plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

OM geeft stand van zaken op eerste zitting over kunstroof Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.

16 minuten geleden
Den Haag wil gratis openbaar vervoer tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.

2 uur geleden
Den Haag wil beelden relschoppers Scheveningen online

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.

2 uur geleden
Ook afgelopen winter veel bijenvolken gestorven

WAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.

7 uur geleden
Schoof geeft plan Rutte voor hoger defensiebudget wel kans

OSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.

8 uur geleden
Veldkamp: druk op Rusland moet worden opgevoerd

WARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."

10 uur geleden
Van Zanen over Scheveningen: vooraf geen signalen van rellen

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.

11 uur geleden