Burgemeester Dijksma: klimaatgeld moet vooral naar steden gaan
SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Het geld voor kwetsbare landen om zich aan te passen aan klimaatverandering moet vooral gaan naar hun steden, vindt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Dat voorstel doet ze op een bijeenkomst op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, waar ze een toespraak houdt samen met klimaatminister Rob Jetten. Dijksma is 'speciaal gezant' van het stedennetwerk van de Verenigde Naties.
Steden spelen een belangrijke rol om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Dijksma. Dit kwam ook naar voren in rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC: steden zijn hotspots, maar kunnen een belangrijk aandeel hebben in verduurzaming. Dijksma wijst erop dat in 2050 een groot deel van de wereldbevolking in steden leeft en dat steden verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Jetten benadrukt tijdens zijn toespraak het belang voor de regering om samen te werken met lokale overheden.
Jetten stelt dat steden de transitie sneller kunnen laten gaan. Als voorbeeld noemt hij Utrecht, een van de Nederlandse steden die klimaatneutraal wil zijn in 2030. Ook volgens Dijksma hebben steden "de sleutel in handen". "Steden zorgen voor innovatie. Ze kunnen inzetten op schoon transport, duurzame gebouwen en groene energie", aldus de burgemeester. Steden staan dicht bij hun inwoners, zegt Dijksma, en die zijn belangrijk voor het draagvlak achter klimaatactie. De COP27 houdt voor het eerst een bijeenkomst voor ministers en burgemeesters over steden en klimaatverandering. "Een mijlpaal", volgens Dijksma. "Iets wat eerder had moeten gebeuren."
De burgemeester wil dat landen samenwerken met steden en ze roept op om haast te maken met het tegengaan van klimaatverandering. "We hebben minder dan 100 maanden tot 2030." Om de opwarming van de aarde te beperken, zou de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 45 procent gereduceerd moeten zijn. Deze bijeenkomst tussen ministers en burgemeesters moet vaker gaan plaatsvinden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Op veel plaatsen in Nederland is donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het westelijk deel van Nederland hangt bewolking. Ook daar kan het geomagnetische verschijnsel te zien zijn, maar dan tussen de wolkenvelden door.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het percentage middelbare scholieren dat is geslaagd voor hun examen is gestegen naar ruim 91 procent in 2023-2024, tegen een kleine 90 procent een schooljaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) op basis van de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - "Het is een grote eer hier voor u te staan als uw burgemeester." Dat waren de eerste woorden van Carola Schouten in de Rotterdamse raadszaal, kort na haar installatie als de opvolger van Ahmed Aboutaleb als eerste burger van de stad.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In de overvolle raadszaal van het Rotterdamse stadhuis is Carola Schouten donderdagmiddag geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Ze volgt Ahmed Aboutaleb op die van januari 2009 tot begin deze maand de eerste burger van Rotterdam was.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim duizend politiemedewerkers hebben hun zorgen geuit over de recente hack bij het meldpunt dat naar aanleiding daarvan in het leven werd geroepen. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding donderdag. Bij de hack zijn de contactgegevens van tienduizenden politiemedewerkers buitgemaakt, soms gaat het ook om privégegevens. Woensdag werd bekend dat het mogelijk ook om foto's of afbeeldingen gaat die worden gebruikt in visitekaartjes van de politie, wel zou dit maar bij een deel van de medewerkers het geval zijn.
5 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De gemeente Enschede trekt zich terug uit de organisatie van de landelijke start van de jaarlijkse VN-campagne voor vrouwenrechten in de Overijsselse plaats. De gemeente meldt "onvoldoende basis" te zien om nog "een goede bijeenkomst te organiseren" met de VN-organisatie UN Women na de "situatie zoals die afgelopen week is ontstaan". De twee zouden het niet eens zijn over de aanwezigheid van PVV-staatssecretarissen Vicky Maeijer en Ingrid Coenradie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) moet voor 1 januari een besluit nemen over de aanvraag van de NAM om gas te mogen winnen onder de Waddenzee bij het Friese Ternaard. Dat oordeelde de Raad van State (RvS) donderdag en om de uitspraak kracht bij te zetten legde de raad een hogere dwangsom op.
6 uur geleden