Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Dijksma: klimaatgeld moet vooral naar steden gaan

Burgemeester Dijksma: klimaatgeld moet vooral naar steden gaan

SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - Het geld voor kwetsbare landen om zich aan te passen aan klimaatverandering moet vooral gaan naar hun steden, vindt burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Dat voorstel doet ze op een bijeenkomst op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh, waar ze een toespraak houdt samen met klimaatminister Rob Jetten. Dijksma is 'speciaal gezant' van het stedennetwerk van de Verenigde Naties.

Steden spelen een belangrijke rol om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Dijksma. Dit kwam ook naar voren in rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC: steden zijn hotspots, maar kunnen een belangrijk aandeel hebben in verduurzaming. Dijksma wijst erop dat in 2050 een groot deel van de wereldbevolking in steden leeft en dat steden verantwoordelijk zijn voor meer dan 70 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd. Jetten benadrukt tijdens zijn toespraak het belang voor de regering om samen te werken met lokale overheden.

Jetten stelt dat steden de transitie sneller kunnen laten gaan. Als voorbeeld noemt hij Utrecht, een van de Nederlandse steden die klimaatneutraal wil zijn in 2030. Ook volgens Dijksma hebben steden "de sleutel in handen". "Steden zorgen voor innovatie. Ze kunnen inzetten op schoon transport, duurzame gebouwen en groene energie", aldus de burgemeester. Steden staan dicht bij hun inwoners, zegt Dijksma, en die zijn belangrijk voor het draagvlak achter klimaatactie. De COP27 houdt voor het eerst een bijeenkomst voor ministers en burgemeesters over steden en klimaatverandering. "Een mijlpaal", volgens Dijksma. "Iets wat eerder had moeten gebeuren."

De burgemeester wil dat landen samenwerken met steden en ze roept op om haast te maken met het tegengaan van klimaatverandering. "We hebben minder dan 100 maanden tot 2030." Om de opwarming van de aarde te beperken, zou de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 45 procent gereduceerd moeten zijn. Deze bijeenkomst tussen ministers en burgemeesters moet vaker gaan plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

3 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

5 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

6 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

7 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

8 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

10 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

11 uur geleden