Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Den Bosch: Ze dreigden stadhuis in brand te steken

Burgemeester Den Bosch: Ze dreigden stadhuis in brand te steken

DEN BOSCH (ANP) - Bij de gemeente Den Bosch waren vorige week maandag signalen dat relschoppers het stadhuis in brand wilden steken. Dat zei burgemeester Jack Mikkers dinsdag bij een debat in de Bossche gemeenteraad over de rellen.

Het was volgens Mikkers één van de dreigingen die er die avond in de stand hingen. Relschoppers hadden diverse kanten op kunnen gaan. "We werden verrast door de snelle ontwikkeling. We wisten niet welke kant de groep op zou gaan en hoe heftig dit zou worden."

Mikkers reageerde daarmee onder meer op vragen uit de gemeenteraad waarom de bruggen naar het centrum niet waren opgehaald of geblokkeerd.

Op maandag 25 januari braken in Den Bosch rellen uit. Rond de 150 relschoppers bewogen zich vanuit met name de Graafsewijk richting het nabijgelegen centrum. Daar werden winkelruiten ingegooid, auto’s vernield en ondersteboven gegooid. Winkels als de Primera en Jumbo werden geplunderd.

Noodverordening

In de hele gemeente geldt nog altijd een noodverordening, zodat autoriteiten snel kunnen reageren. Er is nog altijd soms dreiging, zei Mikkers tegen de raad. "Ik wil waakzaam zijn. Ik weiger te accepteren dat dit nog een keer gebeurt. Ik wil daarom niet steeds afschalen en dan weer opnieuw een noodbevel uitvaardigen." Door het noodbevel kan iedereen in Den Bosch ook zonder aanleiding worden gefouilleerd.

Mikkers ging ook nog in op de ME, die in zijn ogen te laat was. "Toen de ME er om 21.30 uur was, was het ook binnen tien minuten opgelost. Als ze er eerder waren, hadden we het probleem niet gehad. Dat is geen verwijt, maar een constatering. Daarom wil ik wel weten wat we meer hadden kunnen doen." Dat is de belangrijkste vraag van een onderzoek dat Mikkers vorige week meteen al aankondigde. "Ik heb nooit gezegd dat de schuld bij de politie lag. Ik heb alleen politieagenten gezien die zich wilden inzetten voor de veiligheid van onze burgers."

De politie heeft inmiddels al enkele verdachten van de rellen opgepakt en voor de rechter gebracht. Volgende week zullen de eersten in het openbaar voor de rechter verschijnen.

Meer uit Binnenland

Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

7 minuten geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

9 minuten geleden
Extern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling Waternet

AMSTERDAM (ANP) - Het stichtingsbestuur van Waternet laat een extern onderzoek uitvoeren na eerdere berichtgeving van het NRC over mogelijke belangenverstrengeling van de voormalig directeur Roelof Kruize. Dat staat in een brief die dinsdag is gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad door wethouder Melanie van der Horst (Water) en Joyce Sylvester, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

12 minuten geleden
Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens

DEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.

23 minuten geleden
Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

52 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

1 uur geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

1 uur geleden