Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Borsele: ‘We willen niet dat dorpen straks verstikken’

Burgemeester Borsele: ‘We willen niet dat dorpen straks verstikken’

HEINKENSZAND - Het voorlopig besluit over twee nieuwe kerncentrales in Nederland is uitgesteld, omdat de plannen, met daarin Borssele als locatie, dinsdag zijn uitgelekt. Waarschijnlijk beslist het kabinet nu volgende week vrijdag. 

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele vindt het lekken kwalijk. “Het schaadt het beeld van een betrouwbare overheid.” 

Negatieve effecten dempen

Over een week langer wachten - oorspronkelijk had het kabinet deze vrijdag een besluit genomen over de locatie - zegt Dijksterhuis dat zijn gemeente er al langer rekening mee houdt dat er twee kerncentrales bijkomen bij Borssele. “We weten allang dat het de keuze is tussen Eemshaven, Rotterdam en Borssele. Daarom zijn we ook de gesprekken met inwoners begonnen.” Alle Borselenaren krijgen dezer dagen ook een enquête in de bus waarin zij voorwaarden kunnen aangeven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. 

“De ministerraad moet nog besluiten, maar we zijn er al een beetje op voorbereid dat het Borssele wordt, omdat we hier al een centrale hebben en daardoor ook de infrastructuur en kennis al aanwezig is”, zegt Dijksterhuis. “Als gemeente is het ons er vooral aan gelegen om alle negatieve effecten te dempen.”

Oorlog

Het kabinet neemt eerst een voorlopig besluit over de locatie voor de nieuwe centrales. Daarna wordt er een milieueffectenrapportage (mer) opgesteld over de effecten van twee nieuwe kerncentrales op de omgeving. Naar verwachting volgt eind volgend jaar een definitief besluit. “In de gesprekken met inwoners ontmoet ik zowel felle tegenstanders van kernenergie als inwoners die de centrales wel willen zien komen, vanwege bijvoorbeeld de economische belangen. Maar deze nuchterheid betekent niet dat het hier automatisch mag worden volgebouwd voor de energietransitie.” 

Anderzijds versterkt de oorlog in Oekraïne de angst onder de bevolking over de kwetsbaarheid van de omgeving door de aanwezigheid van kerncentrales. “Die angst begrijp ik. Maar we moeten iets doen tegen onze afhankelijkheid van energie, door zelf meer energie op te wekken. En een grote chemische fabriek bijvoorbeeld veroorzaakt ook risico’s.”

Verstikken

Een voordeel van de bouw, die zo’n vijftien jaar duurt, noemt de burgemeester het economische belang. “Het schept werkgelegenheid en het kan onderwijsmogelijkheden bieden als we hier straks drie kerncentrales en de Covra (waar het radioactieve kernafval ligt opgeslagen, redactie) hebben. Maar we hebben ook echt wel zorgen over bijvoorbeeld de impact op het landschap. We krijgen hier de aanlanding van de energie van de windparken op zee en er komen converterstations bij, die de stroom omzetten. We willen niet dat de dorpen straks verstikken. En we willen ook niet nog een hoogspanningslijn met masten in de Zak van Zuid-Beveland erbij. Misschien kan er wel een tunnel worden aangelegd om de stroom ondergronds af te voeren, of ergens anders worden aangetakt of direct waterstof worden opgewekt. Er zijn meerdere scenario’s denkbaar. De komende vijftien jaar kunnen er innovaties zijn op dit gebied.” 

Dijksterhuis heeft de zorgen kenbaar gemaakt aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. “Hij ziet het belang van de leefbaarheid voor de omgeving in, dus dat geeft vertrouwen.”

Compensatie

Als het kabinet Borssele aanwijst voor de nieuwe centrales dan wil Borsele daarvoor gecompenseerd worden met versterking van de leefkwaliteit. “Dat behelst allerlei terreinen, zoals gezondheid, cultuur, natuur en sociale samenhang. Het is nu plezierig wonen in de Borselse dorpen en dat moet zo blijven. Als de kerncentrales hier komen, dan moeten we daar ook wat voor terugkrijgen.”

De dorpsraad van Borssele eist door de stapeling van effecten van de energietransitie voor het gebied ook stevige compensatie in de vorm van versterking van de leefbaarheid, laat voorzitter Pieter Hazelager weten. “We zijn als dorpsraad verrast over de inhoud van de uitgelekte brief van minister Rob Jetten over het voornemen tot de bouw van twee nieuwe kerncentrales te Borssele.” Het dorp is wel altijd een van de voorbestemde locaties geweest, aldus de dorpsraadvoorzitter. “Het leven en wonen rond de huidige kerncentrale is in het dorp geen item. Misschien wordt dat het wel nu het om twee nieuwe centrales gaat. De dorpsraad kent de afwegingen tot dit besluit nog niet.”

Actiegroepen

Voor Dorpsraad Borssele is de veiligheid van de bewoners essentieel. “Niet alleen voor wat betreft de toename van de risico’s met twee nieuwe kerncentrales voor de directe woonomgeving, maar ook de sociale veiligheid van de bewoners in de breedste zin van het woord tijdens de bouwperiode. Geluidsoverlast, lichtvervuiling, veel verkeer bij de grenzen van het dorp, vele tijdelijke arbeidskrachten. Actiegroepen in en rond het dorp à la eind jaren ‘60, begin jaren ‘70. Waar moeten de ‘vreemde werknemers’ menswaardig wonen? Komen er koeltorens en nog meer hoogspanningslijnen in het gebied?”

Corridor

De dorpsraad pleit voor een soort corridor rond de Borsselse polder. “Met mogelijk andere in- en uitgaande wegen. De gevolgen van de bouw moeten buiten de Borsselse Polder worden gehouden.”

De voorzitter verwacht dat het gemeentebestuur de Borselse belangen, in samenspraak met de inwoners, de komende jaren onder de aandacht blijft brengen. De burgemeester laat weten dat de bijeenkomsten met inwoners doorgaan. De informatie die dat oplevert neemt het gemeentebestuur, samen met de resultaten van de enquête, mee in haar gesprekken met het ministerie.

Meer uit Beveland

Holland House Colijn klaar voor EK

COLIJNSPLAAT - Na heel wat uurtjes zwoegen is het Holland House Colijn klaar voor het Europees Kampioenschap voetbal.

18 uur geleden
Cadeaus voor alle Zeeuwse geslaagde examenkandidaten

GOES - Ook dit jaar krijgen Zeeuwse geslaagden weer examencadeaus van stichting De Zeeuwse Connectie en verschillende Zeeuwse bedrijven.

21 uur geleden
Zeeland Nazomerfestival presenteert 'Steen' bij boerderij Catharina Maria Hof in Kamperland

KAMPERLAND - Theaterproductiehuis Zeeland (TPZ) heeft de programmering voor de nieuwe editie van het Zeeland Nazomerfestival, dat plaatsvindt van 23 tot en met 31 augustus, bekendgemaakt. Dit jaar zijn er diverse bijzondere locaties en voorstellingen te bezoeken, waaronder 'Op hoop van zegen' in de haven van Yerseke en 'Steen' bij boerderij Catharina Maria Hof in Kamperland.

23 uur geleden
Actie zaterdag met menselijke ketting op grens Sloegebied

BORSSELE - Op zaterdag 15 juni vormen betrokkenen van vijf Zeeuwse organisaties een menselijke ketting op de Sloegrens bij Borssele om actie te voeren tegen de mogelijke nieuwe energieprojecten buiten het Sloegebied.

1 dag geleden
Fietsster aangereden door auto in Goes, slachtoffer naar het ziekenhuis

GOES - Bij een aanrijding op de Brailleweg in Goes is donderdag een fietsster gewond geraakt.

1 dag geleden
Wilco Blaak wordt nieuwe directeur-bestuurder Erfgoed Zeeland

MIDDELBURG - Per 1 september aanstaande is Wilco Blaak de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. De afgelopen tweeënhalf jaar was Blaak directeur bij Stichting Musea De Bevelanden. Daar was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het Fruitteeltmuseum tot het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle. Voor Historisch Museum De Bevelanden in Goes was hij betrokken bij de herpositionering van het museum en de plannen voor een mogelijke verhuizing van het museum naar de Grote Kerk van Goes.  Kees-Jan Dosker, voorzitter raad van toezicht, heeft er alle vertrouwen in dat Wilco met zijn gedrevenheid en ervaring van grote waarde zal zijn voor Erfgoed Zeeland: "Met Wilco krijgt Erfgoed Zeeland een energieke, betrokken en gemotiveerde directeur met een groot professioneel netwerk en een gerichte interesse in provinciaal erfgoed."Wilco Blaak heeft veel ervaring binnen de museale en culturele sector. Zo was hij voorheen bijna twaalf jaar directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. Hier was hij onder andere betrokken bij de restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk. Maar ook bij de uitbreiding van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. Wilco over zijn nieuwe functie: "Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met de organisatie en samen met alle medewerkers verder te bouwen aan een mooie toekomst voor Erfgoed Zeeland."Wilco neemt het stokje over van interim-directeur Ad de Korte die sinds november 2023 voortvarend aan de toekomst van Erfgoed Zeeland bouwt.

1 dag geleden
Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp is gezond bezig, kinderen bedenken verantwoorde snack voor museum

NIEUWDORP - Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele heeft donderdag het certificaat 'Gezonde Locatie' uitgereikt aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. 

1 dag geleden