Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Borsele: ‘We willen niet dat dorpen straks verstikken’

Burgemeester Borsele: ‘We willen niet dat dorpen straks verstikken’

HEINKENSZAND - Het voorlopig besluit over twee nieuwe kerncentrales in Nederland is uitgesteld, omdat de plannen, met daarin Borssele als locatie, dinsdag zijn uitgelekt. Waarschijnlijk beslist het kabinet nu volgende week vrijdag. 

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele vindt het lekken kwalijk. “Het schaadt het beeld van een betrouwbare overheid.” 

Negatieve effecten dempen

Over een week langer wachten - oorspronkelijk had het kabinet deze vrijdag een besluit genomen over de locatie - zegt Dijksterhuis dat zijn gemeente er al langer rekening mee houdt dat er twee kerncentrales bijkomen bij Borssele. “We weten allang dat het de keuze is tussen Eemshaven, Rotterdam en Borssele. Daarom zijn we ook de gesprekken met inwoners begonnen.” Alle Borselenaren krijgen dezer dagen ook een enquête in de bus waarin zij voorwaarden kunnen aangeven voor de bouw van nieuwe kerncentrales. 

“De ministerraad moet nog besluiten, maar we zijn er al een beetje op voorbereid dat het Borssele wordt, omdat we hier al een centrale hebben en daardoor ook de infrastructuur en kennis al aanwezig is”, zegt Dijksterhuis. “Als gemeente is het ons er vooral aan gelegen om alle negatieve effecten te dempen.”

Oorlog

Het kabinet neemt eerst een voorlopig besluit over de locatie voor de nieuwe centrales. Daarna wordt er een milieueffectenrapportage (mer) opgesteld over de effecten van twee nieuwe kerncentrales op de omgeving. Naar verwachting volgt eind volgend jaar een definitief besluit. “In de gesprekken met inwoners ontmoet ik zowel felle tegenstanders van kernenergie als inwoners die de centrales wel willen zien komen, vanwege bijvoorbeeld de economische belangen. Maar deze nuchterheid betekent niet dat het hier automatisch mag worden volgebouwd voor de energietransitie.” 

Anderzijds versterkt de oorlog in Oekraïne de angst onder de bevolking over de kwetsbaarheid van de omgeving door de aanwezigheid van kerncentrales. “Die angst begrijp ik. Maar we moeten iets doen tegen onze afhankelijkheid van energie, door zelf meer energie op te wekken. En een grote chemische fabriek bijvoorbeeld veroorzaakt ook risico’s.”

Verstikken

Een voordeel van de bouw, die zo’n vijftien jaar duurt, noemt de burgemeester het economische belang. “Het schept werkgelegenheid en het kan onderwijsmogelijkheden bieden als we hier straks drie kerncentrales en de Covra (waar het radioactieve kernafval ligt opgeslagen, redactie) hebben. Maar we hebben ook echt wel zorgen over bijvoorbeeld de impact op het landschap. We krijgen hier de aanlanding van de energie van de windparken op zee en er komen converterstations bij, die de stroom omzetten. We willen niet dat de dorpen straks verstikken. En we willen ook niet nog een hoogspanningslijn met masten in de Zak van Zuid-Beveland erbij. Misschien kan er wel een tunnel worden aangelegd om de stroom ondergronds af te voeren, of ergens anders worden aangetakt of direct waterstof worden opgewekt. Er zijn meerdere scenario’s denkbaar. De komende vijftien jaar kunnen er innovaties zijn op dit gebied.” 

Dijksterhuis heeft de zorgen kenbaar gemaakt aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. “Hij ziet het belang van de leefbaarheid voor de omgeving in, dus dat geeft vertrouwen.”

Compensatie

Als het kabinet Borssele aanwijst voor de nieuwe centrales dan wil Borsele daarvoor gecompenseerd worden met versterking van de leefkwaliteit. “Dat behelst allerlei terreinen, zoals gezondheid, cultuur, natuur en sociale samenhang. Het is nu plezierig wonen in de Borselse dorpen en dat moet zo blijven. Als de kerncentrales hier komen, dan moeten we daar ook wat voor terugkrijgen.”

De dorpsraad van Borssele eist door de stapeling van effecten van de energietransitie voor het gebied ook stevige compensatie in de vorm van versterking van de leefbaarheid, laat voorzitter Pieter Hazelager weten. “We zijn als dorpsraad verrast over de inhoud van de uitgelekte brief van minister Rob Jetten over het voornemen tot de bouw van twee nieuwe kerncentrales te Borssele.” Het dorp is wel altijd een van de voorbestemde locaties geweest, aldus de dorpsraadvoorzitter. “Het leven en wonen rond de huidige kerncentrale is in het dorp geen item. Misschien wordt dat het wel nu het om twee nieuwe centrales gaat. De dorpsraad kent de afwegingen tot dit besluit nog niet.”

Actiegroepen

Voor Dorpsraad Borssele is de veiligheid van de bewoners essentieel. “Niet alleen voor wat betreft de toename van de risico’s met twee nieuwe kerncentrales voor de directe woonomgeving, maar ook de sociale veiligheid van de bewoners in de breedste zin van het woord tijdens de bouwperiode. Geluidsoverlast, lichtvervuiling, veel verkeer bij de grenzen van het dorp, vele tijdelijke arbeidskrachten. Actiegroepen in en rond het dorp à la eind jaren ‘60, begin jaren ‘70. Waar moeten de ‘vreemde werknemers’ menswaardig wonen? Komen er koeltorens en nog meer hoogspanningslijnen in het gebied?”

Corridor

De dorpsraad pleit voor een soort corridor rond de Borsselse polder. “Met mogelijk andere in- en uitgaande wegen. De gevolgen van de bouw moeten buiten de Borsselse Polder worden gehouden.”

De voorzitter verwacht dat het gemeentebestuur de Borselse belangen, in samenspraak met de inwoners, de komende jaren onder de aandacht blijft brengen. De burgemeester laat weten dat de bijeenkomsten met inwoners doorgaan. De informatie die dat oplevert neemt het gemeentebestuur, samen met de resultaten van de enquête, mee in haar gesprekken met het ministerie.

Meer uit Beveland

Drie dagen muziekfestival in Nisse

NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.

7 uur geleden
Wereldkampioenschap Yngling op Oosterschelde belooft spektakel

KAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.

9 uur geleden
Stationsgebied Goes wordt groener met meer plek voor fietsen en deelauto’s

GOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.

14 uur geleden
Bomen in bakken brengen snel groen en sfeer in binnenstad Goes

GOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.

14 uur geleden
Historische draaideur Zwaakse Weel weer op z’n plek

BORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.

1 dag geleden
Bibliotheek Oosterschelde zoekt taalvrijwilligers op Bevelanden

GOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.

1 dag geleden
Bouwcombinatie gevonden voor groot onderhoud aan Zeelandbrug

COLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.

2 dagen geleden