Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Bodegraven: we gijzelen complotdenkers indien nodig

Burgemeester Bodegraven: we gijzelen complotdenkers indien nodig

BODEGRAVEN (ANP) - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk laat de mannen die beschuldigende verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven de wereld in slingeren, als dat nodig is gijzelen. Dat zegt de burgemeester van de gemeente Christiaan van der Kamp in een interview in het AD.

Vorige week vrijdag bepaalde de rechtbank in Den Haag in een kort geding dat de drie complotdenkers, Joost Knevel, Micha Kat en Wouter Raatgever, per direct moeten stoppen met hun beschuldigende verhalen. De rechter oordeelde dat zij de al gepubliceerde verhalen van internet moeten verwijderen. Als ze dat niet doen, moeten zij dwangsommen betalen en kunnen zij uiteindelijk zelfs worden gegijzeld. Volgens de rechter is er "geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven".

Ook advocaat van de gemeente Cees van de Sanden is aangeschoven bij het interview. In antwoord op de vraag wat er precies gewonnen is, aangezien Knevel nog steeds video’s plaatst over het 'misbruik' op internet, zegt hij dat er een uniek vonnis is. Dat gaat nu stap voor stap worden uitgevoerd, aldus de advocaat. "Een vonnis waardoor een gemeente ook online verstoringen kan aanpakken. We gaan nu naar YouTube met het verzoek video's te laten verwijderen." Burgemeester Van der Kamp stelt dat alles in de gaten wordt gehouden. "En als het nodig is laten we de lijfsdwang uitvoeren."

Begraafplaats

De eerste beschuldigingen van het netwerk werden vorige zomer gedaan. Oud-inwoner van Bodegraven Joost Knevel zei "herwonnen herinneringen" te hebben aan een netwerk waardoor hij werd misbruikt en dat kinderen vermoordde. De twee andere complotdenkers sloten zich bij hem aan. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten.

Volgens Van der Kamp heeft de kwestie veel mensen pijn gedaan. "Je hoopt dat het ergens in een hoekje van het internet blijft. Maar het maakte de sprong van internet de echte wereld in. En in de video's werden ook steeds meer namen van mensen genoemd", aldus de burgemeester.

De burgemeester is gaan praten met mensen die in de video’s worden genoemd, als vermeend dader of als nabestaande, zegt hij. "Toen werd me duidelijk hoe zeer dit hen raakte. Ik sprak een vader wiens zoon op Vredehof ligt. Wildvreemden kwamen bloemen leggen bij het graf van zijn kind. Als de vader uitlegde dat het complot niet bestond, wilden ze dat niet geloven. Die man wilde de grafrust terug voor zijn zoon, maar dat lukte niet. Toen besefte ik dat de gemeente het moest overnemen."

Meer uit Binnenland

Geen sinterklaasintocht in Staphorst dit jaar

STAPHORST (ANP) - Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst heeft besloten dat er dit jaar geen sinterklaasintocht komt. Vanwege de rellen vorig jaar is de intocht in Staphorst aangemerkt als hoogrisico-evenement, waarbij onder andere de politie en de veiligheidsregio moeten adviseren over de aanvraag en de organisatie. Hierdoor is er te weinig tijd om een veilige intocht te organiseren, meldt de gemeente.

5 minuten geleden
Flitsbezorging door jongeren onder 16 zeer binnenkort verboden

DEN HAAG (ANP) - "Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

10 minuten geleden
Halsema prijst Olaf om strijd tegen intolerantie en bekrompenheid

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft Erwin Olaf woensdag op zijn uitvaart geprezen om zijn "vastberadenheid om niet opzij te gaan voor intolerantie en bekrompenheid". Halsema sprak deze woorden in de Westerkerk in Amsterdam, waar de plechtigheid plaatsvond. Halsema herdacht Olaf, die vorige week op 64-jarige leeftijd overleed, aan de hand van zijn foto Joy die hij in de jaren 80 maakte.

16 minuten geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

25 minuten geleden
Harbers biedt nabestaanden slachtoffers zeilongelukken excuses aan

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) biedt de nabestaanden van twee slachtoffers van ongelukken op historische zeilschepen excuses aan. Vorig jaar overleed een 79-jarige man op het zeilschip de Wilhelmina, nadat een giek afbrak. Een paar maanden daarna stierf een 12-jarig meisje op het zeilschip Risico, eveneens door een afgebroken giek. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meldde woensdag dat het toezicht op de zogeheten 'bruine vloot' van oude zeilschepen onvoldoende is.

25 minuten geleden
Staten Gelderland stemmen voor onderzoek naar gedrag commissaris

ARNHEM (ANP) - Provinciale Staten (PS) van Gelderland hebben woensdag unaniem besloten om een extern, onafhankelijk onderzoek te starten naar mogelijk ongewenst gedrag van commissaris van de Koning John Berends. De drie plaatsvervangend voorzitters van PS gaan nu de vragen formuleren waarop dit onderzoek antwoord moet geven. De Staten willen dat het onderzoek zich nadrukkelijk beperkt tot de aantijgingen tegen de commissaris. Zaken als gevoelens van onveiligheid op de werkvloer horen niet thuis bij PS en worden bovendien al onderzocht, omdat daar al eerder signalen over waren, zei provinciebestuurder Peter Drenth, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft.

37 minuten geleden
Omliggende gemeenten: uitzoeken hoe groot schade door Chemours is

DORDRECHT (ANP) - Een "echte opsteker", zo noemt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht de uitspraak van de rechtbank in de zaak die vier gemeenten tegen Chemours en voorloper DuPont hebben aangespannen. De rechter oordeelde in een tussenvonnis dat het chemische bedrijf uit Dordrecht in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die door PFAS-uitstoot ontstond tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998.

39 minuten geleden