Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bundesbank: sterke krimp Duitse economie door lockdowns

Bundesbank: sterke krimp Duitse economie door lockdowns

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Duitse economie zal in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een sterke krimp laten zien. Dat komt vooral omdat de dienstensector, met daarin onder andere horeca en toerisme, geraakt blijven worden door de strenge coronamaatregelen. Daarbij komt ook dat in de bouwsector van de grootste economie van Europa sprake is van vertraging, aldus de Bundesbank.

De Bundesbank was eerder optimistischer over het economisch herstel, toen het aantal besmettingen met het coronavirus daalde en er vaccins werden verspreid. In zijn maandelijkse rapport is de Duitse centrale bank nu somberder. Ook bleven opmerkingen over de vaccinatiecampagne achterwege. Het inenten van mensen tegen corona loopt vertraging op door problemen met de levering en berichten over mogelijke neveneffecten van vaccins.

"De maatregelen om de pandemie in te dammen zijn in het huidige kwartaal gemiddeld strenger dan in het voorgaande kwartaal", aldus de Bundesbank. "Daarom zal de economische productie in het eerste kwartaal van 2021 waarschijnlijk sterk dalen." De centrale bank voegde toe dat een verhoging van de omzetbelasting, die vorig jaar tijdelijk was verlaagd, mede heeft gezorgd voor een daling in de bouw in de eerste maand van het jaar.

Uitvoer

Ook de industriële productie is in de eerste maand van het jaar afgenomen. Daar staat wel tegenover dat de ontwikkeling van het aantal nieuwe orders sterk was en dat de uitvoer van goederen is toegenomen, aldus de Bundesbank.

De uitvoer van goederen naar Groot-Brittannië vormde een uitzondering. Hier was in januari sprake van een daling met een kwart op jaarbasis. De Britten verlieten per 1 januari de interne markt van de Europese Unie.

Meer uit Financieel

Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

BREDA (ANP) - Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.

18 minuten geleden
Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

2 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

2 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

3 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

3 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

4 uur geleden