Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bundesbank: sterke krimp Duitse economie door lockdowns

Bundesbank: sterke krimp Duitse economie door lockdowns

FRANKFURT (ANP/RTR) - De Duitse economie zal in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een sterke krimp laten zien. Dat komt vooral omdat de dienstensector, met daarin onder andere horeca en toerisme, geraakt blijven worden door de strenge coronamaatregelen. Daarbij komt ook dat in de bouwsector van de grootste economie van Europa sprake is van vertraging, aldus de Bundesbank.

De Bundesbank was eerder optimistischer over het economisch herstel, toen het aantal besmettingen met het coronavirus daalde en er vaccins werden verspreid. In zijn maandelijkse rapport is de Duitse centrale bank nu somberder. Ook bleven opmerkingen over de vaccinatiecampagne achterwege. Het inenten van mensen tegen corona loopt vertraging op door problemen met de levering en berichten over mogelijke neveneffecten van vaccins.

"De maatregelen om de pandemie in te dammen zijn in het huidige kwartaal gemiddeld strenger dan in het voorgaande kwartaal", aldus de Bundesbank. "Daarom zal de economische productie in het eerste kwartaal van 2021 waarschijnlijk sterk dalen." De centrale bank voegde toe dat een verhoging van de omzetbelasting, die vorig jaar tijdelijk was verlaagd, mede heeft gezorgd voor een daling in de bouw in de eerste maand van het jaar.

Uitvoer

Ook de industriële productie is in de eerste maand van het jaar afgenomen. Daar staat wel tegenover dat de ontwikkeling van het aantal nieuwe orders sterk was en dat de uitvoer van goederen is toegenomen, aldus de Bundesbank.

De uitvoer van goederen naar Groot-Brittannië vormde een uitzondering. Hier was in januari sprake van een daling met een kwart op jaarbasis. De Britten verlieten per 1 januari de interne markt van de Europese Unie.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

29 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

30 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

10 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden