Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bulgarije loopt vertraging op met invoering euro

Bulgarije loopt vertraging op met invoering euro

SOFIA (ANP/DPA/RTR) - Bulgarije gaat de euro invoeren in januari 2025, een jaar later dan gepland. Volgens Minister van Financiën Rositza Velkova-Zheleva voldoet het land nog niet aan de toelatingscriteria voor inflatie. Ook heeft Bulgarije niet alle wetswijzigingen doorgevoerd die nodig zijn, waaronder antiwitwaswetten.

De inflatie in het Zuidoost-Europese land steeg vorig jaar naar zo'n 15 procent op jaarbasis en dat is te hoog. Daarnaast is het parlement in hoofdstad Sofia ontbonden, waardoor wetten die nodig zijn om de euro in te voeren niet op tijd konden worden aangenomen. Nieuwe verkiezingen staan gepland op 2 april dit jaar, het nieuwe parlement werkt daarna aan nieuwe wetsvoorstellen, aldus Velkova. De kans bestaat volgens haar nog wel dat het eerder lukt om de euro in te voeren.

Naast witwaswetten moet het land een handelswet en een verzekeringswet aanpassen. Bulgarije, al sinds 2007 EU-lid, kampt al jaren met grootschalige corruptie. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk legden vorige week sancties op aan twee voormalige ministers en zes andere Bulgaren vanwege beschuldigingen van corruptie.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

3 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

4 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

4 uur geleden