
Buitenlandse studenten zonder kamer moeten studie 'heroverwegen'
DEN HAAG (ANP) - Buitenlandse studenten die aan de VU in Amsterdam willen gaan studeren en op 1 augustus nog geen kamer hebben, zouden hun studie daar moeten heroverwegen. Dat raadt de universiteit ze in ieder geval aan, zo bevestigt een woordvoerster een bericht van Het Parool. De onderwijsinstelling waarschuwt belangstellenden al vanaf begin dit jaar dat het erg lastig is om een kamer te vinden in de hoofdstad. De UvA raadt studenten af om te komen als ze voor 15 augustus geen kamer hebben, bevestigt ook deze universiteit.
De Universiteit Utrecht kondigde eerder dit jaar al aan internationale studenten die naar de domstad willen komen, te zullen aanraden nog eens goed over hun keuze na te denken als ze nog geen onderdak hebben gevonden. "Met pijn in het hart, want internationaal talent is belangrijk voor ons onderzoek en onderwijs", aldus de universiteit toen.
Aan het begin van het vorige studiejaar hadden meer dan 26.000 studenten nog geen kamer gevonden, meldde kenniscentrum Kences destijds. Daarom riep bijvoorbeeld de Universiteit Twente internationale studenten die geen kamer konden vinden toen ook al op om een studie elders te overwegen.
Tekort aan kamers
Het aantal internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten is het afgelopen studiejaar toegenomen met 12 procent, meldde de organisatie Nuffic eerder. In totaal stonden het voorbije studiejaar zo'n 115.000 studenten uit andere landen ingeschreven in het hoger onderwijs.
Het aantal nieuwe studentenwoningen blijft intussen achter bij de vraag, waardoor het tekort aan kamers fors zal oplopen. Buitenlandse studenten hebben vaak nog geen netwerk in ons land waarop ze kunnen terugvallen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - CNV gaat het eindbod van de NS voor de nieuwe cao voor spoorpersoneel voorleggen aan de achterban. In de tussentijd worden de acties opgeschort, meldt de vakbond. "We hadden veel liever aan de onderhandelingstafel een resultaat bereikt, maar zover is het dus niet gekomen. Dat is teleurstellend", zegt CNV-onderhandelaar Henk Jongsma.
18 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal tickets voor het Festival op de Ring wordt aan een maximum van 253.000 gebonden. Aanvankelijk waren er 280.000 digitale tickets beschikbaar voor het festival komende zaterdag. Maar de driehoek van burgemeester, politie en OM vindt het gezien de verwachte drukte en de zomerse temperaturen beter om het aantal bezoekers terug te brengen.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In het Zuid-Hollandse provinciehuis in Den Haag is brand uitgebroken. Volgens een woordvoerster van de provincie woedt de brand op het dak van een van de gebouwen. Het brandalarm ging af en het provinciehuis aan het Malieveld is ontruimd. Honderden medewerkers van de provincie staan rond het complex op straat.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten Lil Kleine een werkstraf van 32 uur aan te bieden "ter voorkoming van vervolging wegens mishandeling" van zijn ex-partner Jaimie Vaes. Dat heeft het OM woensdag bekendgemaakt. De zestien dagen die de 30-jarige rapper in voorarrest heeft gezeten zullen met deze taakstraf worden verrekend, waardoor hij feitelijk niet meer hoeft te werken om zijn taakstraf te voltooien.
52 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft Nederland een berisping gegeven vanwege het niet naleven van de EU-drinkwaterrichtlijn. Nederlandse wetgeving voorziet niet genoeg in toezicht op de kwaliteit van drinkwater, concludeert de Commissie in een zogenoemde aanmaningsbrief. Ook moet Nederland beter vastleggen hoe het toegang tot schoon drinkwater wil en zal bevorderen.
1 uur geledenCAIRO (ANP) - De Global March to Gaza is voor nu afgelast, zo laten initiatiefnemers van de protestmars vanuit Egypte weten. Meerdere activisten die wilden deelnemen zijn aangehouden door de Egyptische autoriteiten en zijn het land uitgezet. De Nederlandse tak van de organisatie zegt plannen te maken voor nieuwe acties in de toekomst, zodat ze daarmee kunnen opkomen voor de Palestijnen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen Nederlandse schrijvers nemen stellig afstand van "alle Israëlische investeringen" van investeringsmaatschappij KKR, die recent het Nederlandse uitgeversconcern VBK overnam. De 83 auteurs "veroordelen ondubbelzinnig de voortdurende genocide in Gaza en de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden". Zij willen dat S&S, het moederbedrijf van VBK, er bij KKR op aandringt "zijn investeringen in de Israëlische oorlogsindustrie van de hand te doen".
1 uur geleden