Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandminister VS waarschuwt voor confrontatie Rusland - VS

Buitenlandminister VS waarschuwt voor confrontatie Rusland - VS

WASHINGTON/GENÈVE (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft gewaarschuwd dat Rusland voor de keuze staat tussen dialoog en confrontatie. Hij deed de uitlating vlak voor het begin van Amerikaans-Russisch 'veiligheidsoverleg' in Genève. Dat is maandag, al spreken Amerikanen en Russen elkaar ook voorafgaand in de Zwitserse stad op zondagavond.

Blinken dreigde met "enorme consequenties als Rusland de agressie tegen Oekraïne hervat". Blinken en andere Amerikaanse functionarissen beschuldigen het Kremlin er geregeld van zich agressief op te stellen tegenover Kiev en met een enorme troepenmacht langs de Oekraïense grens een eventuele aanval voor te bereiden. Rusland spreekt dat tegen. Het land verwijt de Amerikanen de spanningen op te drijven met wapenleveranties aan Oekraïne en valse beschuldigingen aan het adres van Rusland.

Het overleg van maandag in Genève moet de kou wat uit de lucht halen voor de twee gebrouilleerde mogendheden. Oekraïne is het voornaamste twistpunt. De voortdurende spanningen over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van de pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep die in Washington zorgvuldig zou zijn voorbereid.

Burgeroorlog

De huidige president Joe Biden bezocht tijdens het presidentschap van Barack Obama (2009-2017) als vicepresident Oekraïne wel zes keer. Blinken was tijdens de machtswisseling in Kiev plaatsvervangend veiligheidschef in het Witte Huis. Rusland lijfde kort na de machtswisseling begin 2014 in Kiev boos het schiereiland de Krim in. En Moskou steunt sindsdien pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Daar heerst sinds 2014 feitelijk een burgeroorlog.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov is hoofd van de Russische delegatie in Genève. Hij zei dat hij niet gaat bedelen, maar gestelde doelen wil bereiken. Het Kremlin eist vooral de garantie dat Oekraïne nooit lid van de NAVO wordt.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

6 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

6 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

8 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

8 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

9 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

11 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

11 uur geleden