Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brusselse FVD-fractie splitst zich af als leden Baudet kiezen

Brusselse FVD-fractie splitst zich af als leden Baudet kiezen

DEN HAAG (ANP) - De Brusselse Forum voor Democratie-fractie zal zich afsplitsen als leden van de partij Thierry Baudet toch als partijleider aanwijzen. "Als de ledenvergadering zegt: ’Hij moet blijven, hij is geweldig’ en ze steunen die richting van een charismatische beweging met hun Grote Leider, dan verklaren wij ons onafhankelijk", zegt Europarlementariër en fractievoorzitter Derk Jan Eppink tegen De Telegraaf.

FVD lijkt af te stevenen op een omstreden referendum, waar regionale politici zich fel tegen keren. Op zeer korte termijn moet er een ledenraadpleging komen over de vraag of boegbeeld Baudet leider van de partij moet blijven. Het bestuur, dat ook verdeeld is over de partij, hoopt zo dat de knallende ruzie binnen FVD voor eens en voor altijd beslecht zal worden.

Eppink spreekt samen met collega-Europarlementariër Rob Roos zijn afkeur uit over wat er in de partij is gebeurd. "Baudet heeft nu het doel ’Baudet’ gemaakt. Hij is zelf het einddoel van alles, en dat is niet waarvoor ik de politiek in ben gegaan", zegt Roos. De derde FVD'er in het Europees Parlement is Rob Rooken, die als lid van het bestuur bezig is een einde te maken aan het conflict. Daarom hebben Eppink en Roos ervoor gekozen het bestuur de ruimte te geven om met een mogelijke oplossing te komen.

'Zeer kwalijk dat hij niet afrekende met antisemitisme'

Maar met Baudet willen de politici niet verder. "Wat ons getroffen heeft, is hoezeer het oorspronkelijke idee van een partij die mogelijk kon meedingen naar de macht is weggegleden naar een sektarische beweging waarin de voorzitter zich presenteert als een soort messias, met trouwe discipelen uit de jongerenbeweging", zegt Eppink. Dat Baudet niet afrekende met antisemitisme bij de jongerentak JFVD (die hij volgens Eppink de "ziel van de partij" noemde), nemen de Europarlementariërs hem zeer kwalijk. "Wij gingen ervan uit dat het was opgelost en dat die tak was opgeschoond. En nu blijkt dat niet te zijn gebeurd. Het is een praktijk geworden die Baudet heeft toegelaten, getolereerd."

Mochten de leden Baudet toch wegsturen als partijleider, "dan denk ik dat er weer een heleboel volksvertegenwoordigers terugkomen", aldus Roos. Fracties door het hele land zijn verscheurd door het gedoe bij FVD, en de partij is bijna opgesplitst in een pro- en een anti-Baudet-kamp. Het conflict leidde ertoe dat veel prominenten afscheid namen van FVD. Roos noemt het "doodzonde dat het zo is gelopen, en dat is een understatement. We hadden met de partij goud in handen. Wat we in vier jaar tijd hebben opgebouwd, is in vier dagen door het putje heen gespoeld."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ollongren: uitstel van verkiezingen in theorie mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "in theorie" mogelijk om de Tweede Kamerverkiezingen, die nu half maart gepland staan, uit te stellen. Vooralsnog gaan ze door, maar mede door de komst van de Britse coronavariant kan minister Kajsa Ollongren dat niet volledig garanderen. Dat zei ze tijdens het debat in de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel voor de aangepaste Tweede Kamerverkiezingen.

16 uur geleden
Kamer woensdag in debat over rellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat woensdag in debat over de rellen die Nederland sinds zaterdag in hun greep houden. Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders kon op brede steun in het parlement rekenen.

20 uur geleden
Eerste Kamer stemt in eerste lezing voor correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag voor het correctief referendum gestemd. De initiatiefwet van de SP kon op 39 van de 75 stemmen rekenen. Omdat het om een wijziging van de grondwet gaat, moeten beide Kamers er na de verkiezingen opnieuw over stemmen. Dan is een tweederdemeerderheid nodig om het voorstel aan te nemen.

22 uur geleden
Peiling: Ruttes corona-aanpak zorgt voor stevige positie VVD

DEN HAAG (ANP) - Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

3 dagen geleden
Rekenkamer: parlement maakt steeds dezelfde fouten

DEN HAAG (ANP) - "De Tweede Kamer neemt onvoldoende de tijd om wetten en besluiten van tevoren goed te beoordelen. Dat geldt ook voor de Eerste Kamer. Reflectie achteraf ontbreekt eveneens, behalve als er een parlementair onderzoek wordt gedaan." Dat zegt Arno Visser, president van de Algemene ­Rekenkamer, in een vraaggesprek met Trouw.

4 dagen geleden
Gemeenten hebben zorgen over 'herstelaanpak' toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".

4 dagen geleden
Slob over eindexamens: beeld minder gunstig dan gehoopt

DEN HAAG (ANP) - De vooruitzichten voor de eindexamens dit jaar zijn "minder gunstig dan gehoopt", schrijft demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Veel eindexamenleerlingen hebben het afgelopen schooljaar achterstanden opgelopen en die worden mogelijk alleen nog groter. Het opnieuw invoeren van 1,5 meter afstand op middelbare scholen kan fysieke les en daarmee de voorbereiding nog moeilijker maken.

4 dagen geleden