Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil pas in 2023 terug naar EU-begrotingsregels

Brussel wil pas in 2023 terug naar EU-begrotingsregels

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil pas in 2023 terug naar de begrotingsregels waaraan de EU-lidstaten zich in normale tijden moeten houden. Voorwaarde is dat de economische activiteit in de unie dan weer gemiddeld op hetzelfde niveau zit als voor de coronacrisis, met als graadmeter eind 2019, stelt het dagelijks EU-bestuur.

"Er is hoop aan de horizon voor de Europese economie, maar de pandemie richt nu nog steeds schade aan de economie en het levensonderhoud van burgers", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. "Onze boodschap is dat steunmaatregelen moeten blijven zolang dat nodig is. De lidstaten moeten ook het Europese herstelfonds maximaal benutten omdat het ze de unieke kans geeft om hun economie te steunen zonder dat de subsidies drukken op de openbare financiën."

In het tijdelijke herstelfonds zit 672,5 miljard euro, waarvan 312,5 miljard euro als subsidie wordt verdeeld onder de 27 landen en 360 miljard beschikbaar is aan gunstige leningen. Het geld is bedoeld om te investeren in duurzame en digitale projecten, waar tegenover hervormingen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of het pensioenstelsel moeten staan. Voor Nederland is maximaal bijna 6 miljard beschikbaar. De demissionaire regering heeft laten weten geen gebruik te maken van de leningen.

Ontsnappingsclausule

In maart vorig jaar gingen de EU-ministers van Financiën akkoord met het voorstel van de commissie om de begrotingsregels in verband met de coronacrisis tijdelijk los te laten. Door het activeren van een "ontsnappingsclausule" in het Stabiliteits- en Groeipact (SGP), waarin de regels in zijn vastgelegd, hoeven de lidstaten zich niet te houden aan een begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) en een staatsschuld van niet meer dan 60 procent van het bni. Daardoor kunnen de EU-landen nu ongestraft zoveel geld in hun economieën pompen als nodig is om bedrijven en banen zoveel mogelijk te behouden.

Door de extra miljardenuitgaven om de crisis te bestrijden, lopen de tekorten en schulden in de landen snel op. De commissie stelt dat zodra de gezondheidsrisico’s afnemen de EU weer geleidelijk de begrotingsteugels moet aantrekken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Langzaam herstel coronacrisis zit luchtvaart nog dwars'

GENÈVE (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen lijden dit jaar aanzienlijk minder verlies dan tijdens coronajaar 2020, maar het herstel verloopt niet zo voorspoedig als brancheorganisatie IATA eerder verwachtte. Onder meer vertragingen bij de vaccinaties in veel landen, internationale reisbelemmeringen en aarzeling bij reizigers om naar het buitenland te vliegen terwijl corona nog niet onder controle is spelen de het herstel parten. Binnenlands vliegverkeer in landen zoals de Verenigde Staten en China herstelt zich wel goed.

25 minuten geleden
Just Eat Takeaway omlaag op groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft woensdag een verliesdag gehad op de beurs. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl kreeg het zwaar te verduren nadat concurrent Uber Eats had aangekondigd de Duitse markt op te gaan. Daar kwam ook nog een adviesverlaging van JPMorgan overheen. De AEX kende juist een goede dag, geholpen door flinke stijgingen van bedrijven als Heineken en ASML, die de boeken openden. Ook Randstad kwam met cijfers, maar verloor.

29 minuten geleden
Netflix keldert op Wall Street door tegenvallende groei abonnees

NEW YORK (ANP) - Videostreamingdienst Netflix ging woensdag hard onderuit op de beurzen in New York door een zwaar tegenvallende groei van het aantal nieuwe abonnees in het eerste kwartaal. Het aandeel Netflix kelderde 6,5 procent. De hoofdgraadmeters op Wall Street lieten bij aanvang een wisselend beeld zien, na de verliezen van een dag eerder.

2 uur geleden
De Swaan: vertrouwen in ABN AMRO is geschaad

AMSTERDAM (ANP) - Door de witwasperikelen bij ABN AMRO is het vertrouwen in de bank geschaad. Dat zegt president-commissaris Tom de Swaan. Volgens hem heeft het financiële concern de verwachtingen van de samenleving als het gaat om het tegengaan van witwassen niet kunnen waar maken.

3 uur geleden
ASML en Heineken omhoog op beurs, Just Eat Takeaway onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML en bierbrouwer Heineken gingen woensdag stevig vooruit op de Amsterdamse beurs. ASML profiteerde van het wereldwijde chiptekort en kwam met sterke kwartaalcijfers en goede vooruitzichten. Ook de resultaten van Heineken vielen in de smaak. Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, moest het daarentegen ontgelden na berichten dat het bedrijf meer concurrentie krijgt op de belangrijke Duitse markt.

6 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand nam toe, maar minder dan verwacht

UTRECHT (ANP) - Voor het eerst in een aantal jaren is het aantal mensen in de bijstand toegenomen. In 2020 was de stijging landelijk 3,4 procent, meldt Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein. De toename is wel lager dan verwacht.

6 uur geleden
Chipbedrijven ASML en ASMI stuwen AEX na sterke resultaten

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML en ASMI gingen woensdag stevig omhoog op de Amsterdamse beurs. Beide bedrijven profiteren van het wereldwijde chiptekort en kwamen met sterke kwartaalcijfers en goede vooruitzichten. Ook de resultaten van bierbrouwer Heineken werden goed ontvangen. Beleggers waren daarentegen niet onder de indruk van de kwartaalberichten van uitzender Randstad en verfmaker AkzoNobel. De Europese beurzen lieten wat herstel zien na de flinke verliezen een dag eerder.

8 uur geleden