Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil nieuwe douaneregels om pakketjesvloed aan te kunnen

Brussel wil nieuwe douaneregels om pakketjesvloed aan te kunnen

BRUSSEL (ANP) - De Europese douaneregels kunnen veel simpeler, vindt de Europese Commissie. En dat is nodig ook, want er gaan komende jaren alleen nog maar meer pakketjes de grens over en daar heeft de douane soms weinig greep op. Bovendien heeft de douane te maken met steeds meer Europese regels om bijvoorbeeld klimaat, milieu en mensenrechten te beschermen.

Bedrijven als Amazon, Alibaba en Zalando moeten voortaan zelf garanderen dat hun pakketjes aan de douaneverplichtingen voldoen. Dat moet niet langer de zorg zijn van de klant, vindt de commissie. Bovendien moeten ze meteen al btw heffen. Een plotselinge hogere prijs voor klanten moet zo verleden tijd worden. Veel pakketjes worden sowieso duurder, want de commissie wil producten onder de 150 euro niet langer vrijstellen van invoerrechten.

De commissie stelt voor om douane-informatie voortaan samen te brengen bij één Europees Knooppunt voor Douanegegevens. Dat moet importeurs in de EU tijd en geld schelen. De besparing kan zomaar oplopen tot 2,7 miljard euro per jaar, schat verantwoordelijk Eurocommissaris Paolo Gentiloni. Overheden kunnen afscheid nemen van de 111 systemen die ze nu nog gebruiken en zo ook nog tot 2 miljard besparen.

Door patronen te ontwaren in de samengebrachte gegevens kan een nieuwe Europese douaneautoriteit beter onderscheiden waar een scherp oog nodig is en waar niet, hoopt het dagelijks bestuur van de EU. Daarvoor zet de nieuwe autoriteit ook kunstmatige intelligentie in. Voorbeeldige importeurs kunnen mettertijd zelfs helemaal ontkomen aan allerlei douaneverplichtingen. Alle aandacht kan zo naar verdachte zendingen.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

44 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

2 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

2 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

4 uur geleden