Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil duidelijkheid over VS-steun vrijgeven coronapatenten

Brussel wil duidelijkheid over VS-steun vrijgeven coronapatenten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil meer duidelijkheid over de onverwachte steun van de Amerikaanse regering voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins, om zo het aanbod wereldwijd omhoog te helpen. Volgens betrokkenen is Brussel hier huiverig voor en kan het opschorten van deze patenten ook gevolgen hebben voor auteursrechten en ander beschermd intellectueel eigendom.

Ook zitten de EU-landen niet op één lijn over het vrijgeven van de Covid-19-patenten. Duitsland, waar farmaceut BioNTech het patent heeft op een samen met het Amerikaanse Pfizer ontwikkeld Covid-19-vaccin, heeft publiekelijk gezegd tegen te zijn. De Franse president Emmanuel Macron staat er "open" voor maar heeft twijfels over de doeltreffendheid van vrijgave van de octrooien. "Kun je intellectueel eigendom geven aan laboratoria die niet weten hoe ze het vaccin moeten maken en die niet binnen afzienbare tijd kunnen produceren", vroeg hij zich hardop af bij aankomst op een EU-top in het Portugese Porto waar de leiders onder meer de patenten bespreken.

In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie wijzen Frankrijk, België, Spanje, Denemarken en Zweden erop dat het verhogen van de Europese productiecapaciteit de hoogste prioriteit moet hebben. De commissie heeft een mandaat van de 27 landen nodig als de kwestie tot onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO zou leiden. Unanieme toestemming is daarvoor niet nodig, maar zou wel een beter signaal afgeven, zeggen ingewijden.

Bijzondere maatregelen

Tijdens een WTO-vergadering deze week in Genève zei de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger verrassend een ‘waiver-besluit’ te steunen omdat "de bijzondere omstandigheden van de Covid-19-pandemie vragen om bijzondere maatregelen". Tot nu toe wilden de VS, net als de EU, Japan en het Verenigd Koninkrijk niets weten van het loslaten van deze patenten zoals Zuid-Afrika en India hebben voorgesteld. Brussel wil weten wat de VS precies bedoelen met de verklaring.

Het dagelijks EU-bestuur liet in een reactie meteen weten dat vrijgave van de patenten bespreekbaar is, maar de experts zijn terughoudend. Zij zeggen dat het niet de enige oplossing is om de wereldbevolking zo snel mogelijk tegen Covid-19 te beschermen. Bovendien kunnen WTO-onderhandelingen maanden duren. De huidige internationale afspraken over onder meer octrooien, merken- en auteursrechten kwamen in 1994 na acht jaar moeizaam onderhandelen tot stand.

Meer uit Financieel

Wall Street positief na sterker dan verwachte banengroei VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.

30 minuten geleden
Landen mogen vegetarisch eten vlees noemen niet zomaar verbieden

LUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.

35 minuten geleden
OM beslist nog dit jaar over vervolging oud-ING-topman Hamers

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".

1 uur geleden
Franse cognacbranche voelt zich slachtoffer in handelsconflict

PARIJS (ANP/AFP) - Franse cognacmakers vinden dat ze slachtoffer zijn van de extra importheffingen die de Europese Unie invoert op Chinese elektrische auto's. Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie is voor de verhoging van die invoerheffingen met soms tientallen procenten, werd vrijdag bekend. China dreigde eerder met vergeldingsmaatregelen tegen Europese cognac.

1 uur geleden
Europese Unie blijft onderhandelen met China over importheffing

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft de komende tijd onderhandelen met China om alsnog tot een oplossing te komen voor hun dispuut over elektrische auto's. Ook zet de Europese Commissie het onderzoek naar Chinese staatssteun aan producenten van elektrische auto's voort, heeft een woordvoerder van de Commissie in een persconferentie gezegd. Dit is volgens hem mogelijk geworden nu de lidstaten van de Europese Unie daar vrijdag mee akkoord zijn gegaan.

1 uur geleden
Beljaarts: langere bezorgtijd voor PostNL nog geen gelopen race

DEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts vindt niet dat hij voor zijn beurt heeft gesproken door nu al aan te kondigen dat PostNL wat hem betreft straks een dag langer mag doen over de postbezorging. Hij spreekt van een "tussenstap", waarover hij volgende week in debat gaat met de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Thyssenkrupp verliest bij EU-hof: definitief geen fusie met Tata

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en de staaldivisie van Thyssenkrupp is definitief van de baan. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald in een zaak die was aangespannen door het Duitse Thyssenkrupp tegen de Europese Commissie. Brussel blokkeerde de fusie in 2019, maar het staalbedrijf wilde dat deze beslissing van tafel ging.

2 uur geleden