Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil duidelijkheid over VS-steun vrijgeven coronapatenten

Brussel wil duidelijkheid over VS-steun vrijgeven coronapatenten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil meer duidelijkheid over de onverwachte steun van de Amerikaanse regering voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins, om zo het aanbod wereldwijd omhoog te helpen. Volgens betrokkenen is Brussel hier huiverig voor en kan het opschorten van deze patenten ook gevolgen hebben voor auteursrechten en ander beschermd intellectueel eigendom.

Ook zitten de EU-landen niet op één lijn over het vrijgeven van de Covid-19-patenten. Duitsland, waar farmaceut BioNTech het patent heeft op een samen met het Amerikaanse Pfizer ontwikkeld Covid-19-vaccin, heeft publiekelijk gezegd tegen te zijn. De Franse president Emmanuel Macron staat er "open" voor maar heeft twijfels over de doeltreffendheid van vrijgave van de octrooien. "Kun je intellectueel eigendom geven aan laboratoria die niet weten hoe ze het vaccin moeten maken en die niet binnen afzienbare tijd kunnen produceren", vroeg hij zich hardop af bij aankomst op een EU-top in het Portugese Porto waar de leiders onder meer de patenten bespreken.

In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie wijzen Frankrijk, België, Spanje, Denemarken en Zweden erop dat het verhogen van de Europese productiecapaciteit de hoogste prioriteit moet hebben. De commissie heeft een mandaat van de 27 landen nodig als de kwestie tot onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie WTO zou leiden. Unanieme toestemming is daarvoor niet nodig, maar zou wel een beter signaal afgeven, zeggen ingewijden.

Bijzondere maatregelen

Tijdens een WTO-vergadering deze week in Genève zei de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger verrassend een ‘waiver-besluit’ te steunen omdat "de bijzondere omstandigheden van de Covid-19-pandemie vragen om bijzondere maatregelen". Tot nu toe wilden de VS, net als de EU, Japan en het Verenigd Koninkrijk niets weten van het loslaten van deze patenten zoals Zuid-Afrika en India hebben voorgesteld. Brussel wil weten wat de VS precies bedoelen met de verklaring.

Het dagelijks EU-bestuur liet in een reactie meteen weten dat vrijgave van de patenten bespreekbaar is, maar de experts zijn terughoudend. Zij zeggen dat het niet de enige oplossing is om de wereldbevolking zo snel mogelijk tegen Covid-19 te beschermen. Bovendien kunnen WTO-onderhandelingen maanden duren. De huidige internationale afspraken over onder meer octrooien, merken- en auteursrechten kwamen in 1994 na acht jaar moeizaam onderhandelen tot stand.

Meer uit Financieel

Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

1 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

2 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

3 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

3 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

4 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

4 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

4 uur geleden